Κοινωνία

Ιστορική επανένωση ιερών κειμηλίων στον Άγιο Δημήτριο Κιλκίς (Βίντεο-Φωτογραφίες)

Συμπληρώθηκαν φέτος 118 χρόνια από την απελευθέρωση του Κιλκίς καθώς και από την μεταφορά των θρησκευτικών κειμηλίων από τους πρόσφυγες Στρωμνιτσιώτες στη νέα τους πατρίδα.

Συγκεκριμένα οι πρόσφυγες μετέφεραν μαζί τους τον Αύγουστο του 1913 στο Κιλκίς, ως αδαπάνητο πνευματικό θησαυρό, ως “θεμέλιο” που τους κραταίωνε, απόρροια της βαθιάς τους πίστης και ευσέβειας, μία παλαιά Εικόνα των Αγίων Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων, την οποία εναπέθεσαν στον παλαιό ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κοντά στο παλαιό (τότε πρώτο) κοιμητήριο της πόλης, τον οποίο μετονόμασαν σε ιερό ναό των Αγίων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων και μία παλαιά Εικόνα του Αγίου Δημητρίου, την οποία εναπέθεσαν επίσης σε έναν παλαιό ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, που μετονόμασαν και αυτόν σε ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, λόγω του ότι στην Στρώμνιτσα υπήρχε ιερός ναός προς τιμήν του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου, ο οποίος μάλιστα ήταν ο μητροπολιτικός της πόλεως, όπου οι δύο αυτές Εικόνες ήταν θυσαυρισμένες στο τέμπλο του.

Ο μεγαλύτερος θησαυρός, όμως, που έφεραν από την πατρίδα τους, είναι το Ιερό Λείψανο, το δεξί χέρι του Ιερομάρτυρα Πέτρου του Πρεσβυτέρου, ενός από τούς Πεντεκαίδεκα, όπου εναπέθεσαν και αυτό στον μετενομασθέντα ιερό ναό.

Οι Στρωμνιτσιώτες εγκαταστάθηκαν στο Κιλκίς γύρω από τους δύο προαναφερθέντες ναούς.

Αυτά τα ιερά κειμήλια συναντήθηκαν και πάλι, όπως και τότε, μετά από 110 χρόνια, στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, αφ’ενός μεν γιά τις πατρογονικές εστίες, αφ’ετέρου δε γιά την τιμή της μνήμης των προγόνων, οι οποίοι ανάμεσα σε όλες τις δυσκολίες της εποχής εκείνης και της νέας σελίδας που καλούνταν να γυρίσουν, εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στα ιερά και τα όσια της πίστεως τους.

Με τη συμβολική αυτή κίνηση ξεκινά παράλληλα το φετινό πρόγραμμα προς τιμήν των Πολιούχων του Κιλκίς, Αγίων ενδόξων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων, που θα κορυφωθεί στις 28 Νοεμβρίου, την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τους.

Το πρωί της Κυριακής 29-10-23 τελέσθηκε ο πανηγυρικός Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κκ Βαρθολομαίου, τον οποίο πλαισίωσαν ο προϊστάμενος του ιερού ναού αρχιμανδρίτης πατήρ Επιφάνιος Θεοδωρίδης, ο εφημέριος του ναού αρχιμανδρίτης πατήρ Ευστάθιος Κοντοζίδης, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Μπαγιέγκο, ο αιδεσιμώτατος π. Χριστοφόρος Μουγίγκο, ο αρχιδιάκονος π. Φιλόθεος Τσαμπαζάκης και ο διάκονος π.Σάββας Αμοιρίδης.

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία στον προαύλειο χώρο του προαναφερθέντος ιερού ναού πραγματοποιήθηκε η υποδοχή των Ιερών Σεβασμάτων των Αγίων Πεντεκαίδεκα των Πολιούχων, τα οποία κόμισε προϊστάμενος της ενορίας τους αιδεσιμώτατος πρωτοπορεσβύτερος π. Πολύκαρπος Κοντοζίδης, γιά να συναντηθούν ξανά με την παλαιά Εικόνα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, στην οποία συμμετέσχον ο λαός του Θεού, εκπρόσωποι της ένωσης Ποντίων νομού Κιλκίς “Οι Αργοναύτες”, του συλλόγου Στενημαχιτών Κιλκίς “Ο Άγιος Τρύφων” και των προσκόπων του Κιλκίς καθώς και των αρχόντων του τόπου. Ανάμεσά τους ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτριος Κυριακίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς Παύλος Θωμαΐδης, ο πρόεδρος της κοινότητας Κιλκίς Αθανάσιος Καριοφύλλης, ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίαςΚιλκίς Ιωάννης Πολιτίδης, κ.α.

Στο κήρυγμά του ο “σεπτός Ποιμενάρχης της Εκκλησίας του Χριστού”, που παροικεί στο Κιλκίς, κκ Βαρθολομαίος, αναφέρθηκε στην συνάντηση των ιερών και πολύτιμων Σεβασμάτων έπειτα από 110 χρόνια που τα μετέφεραν οι πρόγονοι από την πατρώα γη, γεγονός που σφραγίζει την Ενορία του Αγίου Δημητρίου αλλά και αυτήν των Πολιούχων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων, στις γειτονιές των οποίων εγκαταστάθηκαν αρχικώς.

Κατά την υποδοχή ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτριος Κυριακίδης επεσήμανε στον λόγο του τη σημασία του ιστορικού αυτού γεγονότος, χαρακτήρισε ευλογία για το Κιλκίς και τους κατοίκους του την παρουσία των ιερών σεβασμάτων, τα οποία ενισχύουν τους Κιλκισιώτες και παράλληλα στέκουν και ως κειμήλια που κρατούν “ζωντανή” την μνήμη των προγόνων, που ξεκίνησαν από την αρχή τη ζωή τους στην νέα τους πατρίδα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα