Eπεισοδιακή η άφιξη των μεταναστών στον ξενοδοχειακό συγκρότημα στον Σ.Σ. Μουριών (Βίντεο)
Eπεισοδιακή αποδείχθηκε η άφιξη την Δευτέρα 4.5.20 στον Σ.Σ. Μουριών 290 περίπου μεταναστών προερχομένων από την Λέσβο με στόχο την εγκατάσταση τους στο εκεί ξενοδοχειακό συγκρότημα “Θεά Δήμητρα”.
Και τούτο διότι ομάδα κατοίκων του οικισμού προσερχόμενη στην πύλη του ξενοδοχείου με στόχο να εκφράσει την αντίθεση της στην εγκατάσταση των βρέθηκε αντιμέτωπη με αστυνομικές δυνάμεις της ΟΠΚΕ, που είχαν παραταχθεί στην είσοδο του με σκοπό να μην επιτρέψουν την είσοδο τους στον χώρο του ξενοδοχείου και να διευκολύνουν την εγκατάσταση των μεταναστών οι οποίοι αφίχθηκαν λίγο μετά τις 3.30 το μεσημέρι στην περιοχή.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μικροεπεισόδια.
Κάτι εν πολλοίς αναμενόμενο καθώς αντιδράσεις για την διαμονή πολιτών τρίτων χωρών που έχουν αιτηθεί διεθνούς προστασίας στο εν λόγω συγκρότημα είχαμε και στο πρόσφατο παρελθόν σε ανάλογη περίπτωση, κυρίως λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς κάποιων εξ αυτών.
Και το οποίο αναμένεται να συνεχισθεί και το επόμενο διάστημα, καθώς δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το αν έχουν καταλαγιάσει οι αντιδράσεις μετά την εγκατάσταση των στο ξενοδοχειακό συγκρότημα, αλλά και τα όσα έχουν διημειφθεί στο περιθώριο των εξελίξεων με πρωταγωνιστές κατοίκους της περιοχής, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και παράγοντες της πολιτικής, οι οποίοι έχουν βρεθεί ετούτο το διάστημα, στο επίκεντρο των γεγονότων.
Το ξενοδοχείο «Θεά Δήμητρα», που φιλοξένησε επί τρία χρόνια εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες με την ευθύνη του ΔΟΜ, είχε βρεθεί στο επίκεντρο διαμαρτυριών από κατοίκους, οι οποίοι σε αλλεπάλληλες λαϊκές συνελεύσεις είχαν ζητήσει την απομάκρυνσή τους, επικαλούμενοι το αίσθημα ανασφάλειας που προκαλούσαν περιστατικά μικροεγκληματικότητας. Επιπλέον, τα Χριστούγεννα του 2019 η κοινωνία των 800 κατοίκων συνταράχτηκε από δύο αυτοκτονίες νεαρών προσφύγων που βρέθηκαν νεκροί μέσα σε δύο μέρες στα σκαλιά του ξενοδοχείου και σε μια γέφυρα, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων.
Σταδιακά ο αριθμός των φιλοξενούμενων άρχισε να μειώνεται, μέχρι που τον περασμένο Μάρτιο απομακρύνθηκαν και οι τελευταίοι, και το ξενοδοχείο εκκενώθηκε, με την δέσμευση ότι δεν θα φιλοξενούσε ξανά πρόσφυγες. Πολλοί κάτοικοι ανακουφίστηκαν, άλλοι εξέφρασαν επιφυλάξεις, καθώς έχασαν το εισόδημά τους δέκα τρεις ντόπιοι που εργάζονταν στη δομή.
Η δομή φιλοξενίας θα τεθεί σε καραντίνα υποχρεωτικά όχι μόνο για τους μετανάστες αλλά και για τους εργαζόμενους σε αυτό για δέκα τέσσερις ημέρες λόγω της πανδημίας.

Ιδιαίτερα ενισχυμένες δυνάμεις στο Σ.Σ.Μουριων για να περιστειλουν τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας
«Μας είπαν πως είναι ευάλωτοι και οικογένειες. Είδαμε πολλές γυναίκες και παιδιά, καθώς και κάποιους ηλικιωμένους», είπε η Ηλιάνα Καρυπίδου, δικηγόρος και εκπρόσωπος της επιτροπής που έχει συσταθεί στο χωριό για το θέμα. «Κάναμε ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία επί τέσσερις ώρες και οι πρόσφυγες ανέμεναν. Κάποια στιγμή, κατά τις 8.30 το βράδυ υπήρξε επέμβαση της αστυνομίας. Απώθησαν τον κόσμο και απελευθέρωσαν την είσοδο για να βάλουν μέσα τους μετανάστες». Σύμφωνα με την ίδια, δύο νεαροί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.
«Εμείς συμφωνούμε με το πρώτο σκέλος του ψηφίσματος του δήμου Κιλκίς και ζητά τη μη εγκατάσταση των μεταναστών και όχι με το δεύτερο που αναφέρεται στα μέτρα προστασίας. Εμμένουμε στις αποφάσεις της λαϊκής συνέλευσης που μιλά για μη εγκατάσταση μεταναστών στο χωριό μας», διευκρίνισε η κ.Καρυπίδου, εκπροσωπώντας τους κατοίκους.