Πολιτική

Α.Βεργίδης : «Τα προβλήματα δεν λύνονται με μετατόπιση των ευθυνών»

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοινωση της νομαρχιακής επιτροπής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ γιά το Προσφυγικό που περιελάμβανε και εις βάρος του αιτιάσεις, ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, προέβη στην ακολουθη έγγραφη δήλωση:

«Σχετικά με την ανακοίνωση της νομαρχιακής επιτροπής Κιλκίς του Σύριζα, που δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο, έχουμε να παρατηρήσουμε τα έξης:

Είναι θετικό το γεγονός ότι η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει τον παραγκωνισμό της. Η διαδικασία του ¨κατεπείγοντος¨ συχνά διαστρεβλώνεται, προκαλώντας καταστάσεις εκτός ελέγχου νομιμότητας και δημιουργώντας ¨γκρίζες¨ ζώνες.

Η σαφής αναγνώριση του παραγκωνισμού, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αναζητηθούν ¨εναλλακτικοί¨ ένοχοι. Οι αγνές προθέσεις των κομματικών μελών με την εθελοντική προσφορά, πλήττονται από αλαζονικές και ¨γκρίζες¨ κυβερνητικές επιλογές και όχι από τοπικές κομματικώς αλλότριες μεθοδεύσεις.

Αυτό, δυστυχώς, διδάσκει η ιστορία σε όλους εμάς με την μακρόχρονη πολιτική και κομματική ενασχόληση.
Ως περιφερειακή ενότητα εξ αρχής προσπαθήσαμε, ενώνοντας την φωνή και τη δράση μας με άλλους φορείς, να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες, της πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης, που προέκυψε στη χώρα και πρώτα απ όλα στον νομό μας.

Από το πρωτοφανές αίσχος της Ειδομένης φάνηκε ότι γύρω από την ανθρωπιστική κρίση, θα κινηθούν πολλά γκρίζα συμφέροντα, που τρέφονται απ’ αυτή και την διαιώνισή της.

Αγωνιστήκαμε μαζί με φορείς και πολίτες για την κατάργηση της ντροπής της Ειδομένης και την ισομερή κατανομή των προσφύγων.
Δεχτήκαμε αδιαμαρτύρητα και με κατανόηση την ίδρυση των δυο κέντρων φιλοξενίας σε Χέρσο και Ν. Καβάλα εφαρμόζοντας το κατεπείγον και το ¨μη χείρον¨ σε σχέση με την Ειδομένη.

Από ένα σημείο και μετά, όμως, η διαχείριση του Προσφυγικού πέρασε σε άλλη φάση. Οι τοπικοί φορείς παραγκωνίσθηκαν και πρωταγωνιστούν πλέον πρόσωπα με κατ’ ευθείαν σύνδεση με τα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια και κυρίως με το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής. Ούτε η περιφερειακή ενότητα, ούτε οι δυο δήμοι είχαν και έχουν επίσημη ενημέρωση από την επίσημη πολιτεία. Οι όποιες επιλογές γίνονται από κέντρα εκτός νομού με κονδύλια, την προέλευση των οποίων εμείς αγνοούμε παντελώς.

Όταν, εξ άλλου, δεν έχει ενημέρωση και αγνοείται το επίσημο ανώτερο κομματικό όργανο της κυβέρνησης στον νομό, είναι σίγουρο ότι δύσκολα θα δοθεί ρόλος και βήμα σε άλλους αλλότριους πολιτικά φορείς. Ας μην ψέγει λοιπόν η Ν. Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε την περιφερειακή ενότητα, ούτε τους δήμους, ούτε τον τοπικό Τύπο. Αλλού είναι το πρόβλημα και η πηγή του. Για την «θεραπεία» του, από την πλευρά μας προσπαθούμε, αλλά μάλλον είναι ¨αλλουνού παππά Ευαγγέλιο¨…

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό ζήτημα, δεν εξέλιπε. Απεναντίας, τα σημάδια για εκ νέου όξυνσή του είναι, δυστυχώς, και πάλι ευκρινή.

Τα μόνα, επομένως, που δεν χρειάζονται σε αυτήν την δυσοίωνη προοπτική είναι η ένταση και η μετατόπιση ευθυνών μέσω της αναζήτησης ενόχων. Πιστεύουμε ότι απαιτούνται νηφαλιότητα, υπευθυνότητα, χαμηλοί τόνοι και πνεύμα συνεννόησης και αλληλεγγύης για την αποφασιστική αντιμετώπιση της ασύμμετρης απειλής
Σοβαρά και υπεύθυνα».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]