Πολιτική

Ανδρέας Βεργίδης: «Υπονομεύει την κοινωνική γαλήνη ο τρόπος διαχείρισης του Προσφυγικού στον νομό»

Την ενόχληση αλλά και τον προβληματισμό και ανησυχία του γιά τον τρόπο διαχείρισης του Προσφυγικού στον νομό εκφράζει με «ανοικτή» επιστολή του προς τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης.

Ειδικότερα στην επιστολή ο κ. Βεργίδης αναφέρει τα εξής:

«Κύριε υπουργέ,
Απευθυνόμαστε πάλι σε εσάς, για ένα θέμα που, δυστυχώς, επανεμφανίζεται διαρκώς στον νομό μας, με διαφορετική μορφή κάθε φορά. Ο πυρήνας της αιτίας που το προκαλεί, όμως, παραμένει ο ίδιος. Και δεν είναι άλλος, από την αδικία εις βάρος του νομού μας, στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.

Γνωρίζετε καλά, κύριε Υπουργέ, κυρίως από τις πολλές επισκέψεις σας στην περιοχή μας, ότι το Κιλκίς απ’ όλη την ηπειρωτική χώρα, έχει δεχθεί το μεγαλύτερο βάρος μιας ασύμμετρης, έκτακτης κατάστασης. Χάρη στην φιλοτιμία των κατοίκων του και την αυταπάρνηση των υπηρετούντων στις όποιες δομές του, ο νομός έχει ανταποκριθεί με αναγνωρισμένα θαυμαστό τρόπο στο μέγα πρόβλημα. Επομένως, το μόνο που δεν χρειάζεται ο νομός μας είναι τα διαπιστευτήρια και η εκ νέου δοκιμή των αντοχών του.

Αντοχές που σήμερα δοκιμάζονται με την νέα μορφή της ασύμμετρης κατάστασης. Από την κόλαση, δηλαδή, της Ειδομένης, των βενζινάδικων, την έκτακτη λειτουργία καταυλισμών σε Χέρσο και Νέα Καβάλα, τη δρομολογημένη, αλλά προσφάτως ανασταλείσα ίδρυση καταυλισμού-«γκέτο» σε αγροτική περιοχή (Χωρύγι-Κοτύλι), περάσαμε στην σημερινή μορφή που λέγεται εγκατάσταση προσφύγων στον πολεοδομικό ιστό της πρωτεύουσας του νομού.

Κάτι που παλαιότερα είχε επιχειρηθεί με, τουλάχιστον περίεργη μεθόδευση, να πραγματοποιηθεί σε σχεδόν εγκαταλελειμένα χωριά του ορεινού όγκου των Κρουσίων, αλλά ανεστάλη από έντονες κα καίριες αντιδράσεις.

Έτσι, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο νομός μας εντελώς αιφνιδιαστικά- εν μία νυκτί κυριολεκτικά- ήδη φιλοξενεί περί τους 230 πρόσφυγες σε ξενοδοχειακή μονάδα στον ΣΣ Μουριών του δήμου Κιλκίς. Παράλληλα, βέβαια εξακολουθεί να λειτουργεί το κέντρο φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα με πληθυσμό αυξομειούμενο μεταξύ 400 και 800 φιλοξενούμενων (πρόσφατα στο Κέντρο αυτό κατέφθασαν 90 μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική).

Σήμερα, κύριε υπουργέ, η πόλη του Κιλκίς δέχεται σε διαμερίσματα συνεχώς και περισσότερους πρόσφυγες με τη διαχείριση του όλου ζητήματος να έχει περιέλθει σε έναν μόνο σύλλογο με την επωνυμία OMNES. Ασφαλώς και δεν αμφισβητούμε τις διακηρυγμένες προθέσεις των συμπολιτών μας που εμπλέκονται στη λειτουργία του συλλόγου αυτού.

Πλην όμως θεωρούμε τουλάχιστον ως παραγκωνισμό της αντιπεριφέρειας την παντελή έλλειψη ενημέρωσης. Θεωρούμε, επίσης, αναγκαία την εμπλοκή και άλλων κρατικών δομών και υπηρεσιών στη διαχείριση του μείζονος αυτού ζητήματος.

Η επίκληση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και η χρηματοδότηση των δράσεων των δομών αλληλεγγύης δεν είναι ικανή προϋπόθεση για τον καθησυχασμό της κοινής γνώμης. Ούτε βέβαια είναι αρκετή για να αποτρέψει την παραφιλολογία, την κινδυνολογία και όλες τις άλλες εκφάνσεις του δημόσιου, αλλά ανεπίσημου λόγου. Ούτε βέβαια αυτές οι διαβεβαιώσεις από μόνες τους είναι αρκετές για την αποτροπή τυχόν ενεργειών ακραίων κύκλων.

Εδώ θα πρέπει να προστεθεί και μια άλλη παράμετρος τα αποτελέσματα της οποίας φαντάζουν μεν μακρινά, αλλά στη σημερινή εποχή ο χρόνος αποκτά με ταχύτητα εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο : Ο παραμεθόριος νομός μας εδώ και χρόνια πριν την προσφυγική κρίση, έχει δεχθεί κύματα βαλκανικών και παρευξείνιων πληθυσμών.

Πληθυσμών με ψευδεπίγραφα στοιχεία σε πολλές των περιπτώσεων. Με δεδομένη τη γενική υπογεννητικότητα και τη ραγδαία γήρανση του πληθυσμού, οι ανεξέλεγκτες ροές και το ενδεχόμενο μόνιμης ή ημιμόνιμης εγκατάστασης, προκαλεί δικαιολογημένες ανησυχίες για τη δημογραφική, δραστική αλλοίωση των πληθυσμιακών δεδομένων.

Κύριε υπουργέ,
Πιστεύοντας ότι τα παραπάνω αποτελούν φυσιολογικές πηγές ανησυχίας και είναι σίγουρα σε γνώση σας, το μόνο που ζητούμε και πάλι είναι η ισότιμη μεταχείριση όλων των περιοχών της ενδοχώρας ως προς τα βάρη του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος.

Η ισομερής και δίκαιη κατανομή των βαρών θα εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας και δικαιοσύνης μεταξύ των πολιτών και παράλληλα θα οπλίσει τις τοπικές κοινωνίες με νέα δύναμη για προσφορά, κατανόηση και αλληλεγγύη.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία».

Περισσότερα

Δεξίωση του επανεκλεγέντος δημάρχου Κ.Σιωνίδη προς τους υποψηφίους της παράταξης «Παιονία της Προόδου»

Ευχαριστήρια δεξίωση παρέθεσε ο επανεκλεγής δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης προς τους υποψηφίους της δημοτικής παράταξης «ΠΑΙΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ» την Τρίτη […]

Δείτε ακόμα