Πολιτική

Θρασ.Βεντούρης: Ως εδώ με τα “παιχνίδια” με το Γ.Ν.- Κ.Υ. Γουμένισσας !


«Εχθρός» του γενικού νοσοκομείου-κέντρου υγείας Γουμένισσας δεν είναι τα προβλήματα, τα οποία ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει στην παρουσία δυσμενή γιά τον τόπο συγκυρία, αλλά η… «παραφιλολογία» γιά την λειτουργία του, γιά το αν δηλαδή «κλείνει» ή «δεν κλείνει», που ήδη διαρκεί περί την δεκαετία.
Αυτή η αίσθηση πλανάται στον τομέα υγείας του νομού μετά την ειδική σύσκεψη εκπροσώπων αρμοδίων αρχών και φορέων, που πραγματοποιήθηκε χθες στο δημοτικό κατάστημα Παιονίας, στο Πολύκαστρο, με αφορμή τον εσχάτως προκληθέντα θόρυβο σχετικώς με αναστολή ή όχι της λειτουργίας του.
Από τις τοποθετήσεις των παρόντων παραγόντων στην συνεδρίαση, κοινός παρονομαστής των οποίων απετέλεσε η προσπάθεια προσέγγισης του θέματος σε χαμηλούς τόνους με ταυτόχρονη αποφυγή πολιτικής αντιπαράθεσης, δεν προέκυψαν ενδείξεις που να «συνηγορούν» είτε σε δραματική υποβάθμιση είτε, κατά μείζονα λόγο σε κλείσιμο του νοσοκομείου.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο αρμόδιος γιά το γενικό νοσοκομείο-κέντρο υγείας Γουμένισσας υποδιοικητής του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς ή αλλιώς του τομέα υγείας του νομού Κιλκίς Στυλιανός Βαμβίνης εξέφρασε την αποδοκιμασία του «κατά ωρισμένων, οι οποίοι», όπως τόνισε, «επί δεκετίες και χωρίς αξιολόγηση δεδομένων και τεκμηριωμένα στοιχεία αναπαράγουν και αναμασούν κάποιες αοριστολογίες περί αναστολής λειτουργίας του νοσοκομείου, κλονίζοντας έτσι συστηματικώς την εμπιστοσύνη του κόσμου, όσον αφορά στις δυνατότητες και στο επίπεδο παρεσομένων υπηρεσιών του ιδρύματος.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι πολίτες επιλέγουν άλλα νοσοκομεία, και το νοσοκομείο της Γουμένισσας υφίσταται συνεχή υποβάθμιση, χωρίς άνωθεν παρέμβαση.
Με την γενική αυτή εκτίμηση δεν διαφώνησαν οι παρευρεθέντες βουλευτές του νομού Θόδωρος Παραστατίδης και Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου, οι οποίοι, πάντως, σχολίασαν αρνητικώς το γεγονός ότι γι’ αυτήν την σύσκεψη δεν προσκλήθηκαν εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ίδρυμα.
Ιδιαιτέρως επικριτικός σε σχέση με το κλίμα, που διαμορφώθηκε σε τοπικό επίπεδο, υπήρξε ο διοικητής της 4ης υγειονομικής περιφερείας (ΥΠΕ) Θρασύβουλος Βεντούρης, αποδέκτης σφοδρών επικρίσεων από τοπικούς φορείς με αφορμή τα θρυλούμενα περί αναστολής της λειτουργίας του νοσοκομείου.
Ο κ. Βεντούρης έκανε λόγο γιά «ψευδολογίες», «τραμπουκισμούς», «βαρωνίες» και… «ανεξάρτητα κρατίδια» στο νοσοκομείο Γουμένισσας, διατρανώνοντας την αποφασιστικότητά του να μην ανεχθεί στο εξής παρόμοια φαινόμενα και καταστάσεις.
Αντικρούοντας αιτιάσεις περί εμπαθείας του κατά του νομού Κιλκίς, τόνισε, ότι από το 2011, οπότε και υφίσταται η ενιαία διοίκηση των δύο νοσοκομείων του Κιλκίς, χάρη σε δικές του παρεμβάσεις απετράπησαν 44 απολύσεις εργαζομένων σε αυτά.
Στην συνέχεια υπενθύμισε την υποχρέωση της ανερμόνισης του οργανισμού του νοσοκομείου Γουμένισσας στον νέο κανονισμό και στα νέα δεδομένα, που δεν προβλέπουν ανεξάρτητα επί μέρους τμήματα, αλλά την λειτουργία μιάς γενικής κλινικής γιά κάθε ομάδα συγγενών ειδικοτήτων, κάτι το οποίο, όπως, υποστήριξε, κατ’ αρχάς δεν προκάλεσε αντιδράσεις.
Δήλωσε δ, ότι δεσμεύεται να κοινοποιήσει εγγράφως εντός τριών ημερών στους εκπροσώπους των αρχών την συνολική πρότασή του γιά το νοσοκομείο Γουμένισσας, που θα περιλαμβάνει την συγκρότηση των κλινικών και την πρόβλεψη μόνον δεκαπέντε κλινών γιά χρόνιες παθήσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι το νοσοκομείο Γουμένισσας δεν πρόκειται να γίνει… γηροκομείο.
Ο κ. Βεντούρης απέκλεισε την τοποθέτηση αναισθησιολόγου και ωτορινολαρυγγολόγου στην Γουμένισσα επικαλούμενος την γενικότερη επικρατούσα οικονομική κατάσταση, με την φετινό προϋπολογισμό της 4ης ΥΠΕ γιά τα δύο νοσοκομεία του νομού να ανέρχεται σε 213.000.000 ευρώ, όταν το 2010 ήταν 400.000.000. Είπε δε, ότι όλες οι κινήσεις γίνονται βάσει αυτού του δεδομένου, με στόχο την αδιάλειπτη λειτουργία του ιδρύματος, και μάλιστα με ανοδική τάση, ενώ σε καμμία περίπτωση δεν γίνεται λόγος περί υποβαθμίσεως ή αναστολής λειτουργίας.
Τα «πυρά» της κριτικής του κ. Βεντούρη δεν απέφυγε ούτε το νοσοκομείο Κιλκίς, γιά το οποίο ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ επεσήμανε τις αυξημένες δαπάνες σίτισης και την εισέτι μη δημοσίευση του ισολογισμού του.
Παρεμβαίνοντας, ο διοικητής Θεμιστοκλής Ανθρακίδης απέδωσε την αύξηση της δαπάνης σίτισης στον αυξημένο αριθμό των νοσηλευομένων κατά το τελευταίο διάστημα, αρνούμενος ότι πρόκειται γιά υπέρογκη δαπάνη, ενώ δήλωσε ότι το πρόβλημα θα λυθεί εντός του προσεχούς διμήνου, οπότε και θα είναι έτοιμα τα νέα μαγειρεία, η λειτουργία των οποίων αναμένεται να «ρίξει» σημαντικά το κόστος σ’ αυτόν τον τομέα.
Εν συνεχεία η βουλευτής Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση γιά την εφαρμοζόμενη πολιτική στην υγεία, έθιξε το θέμα της λειτουργίας σταθμού ΕΚΑΒ στο Πολύκαστρο, κάτι στο οποίο συνηγορούν οι ανάγκες της ευρύτερης περιοχής όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο λόγω και του διασυνοριακού χαρακτήρα των εκεί υπηρεσιών υγείας.
Ο κ. Βεντούρης, συνηγορώντας στην επισήμανση της κ. Αγαθοπούλου, δήλωσε ότι «το θέμα βρίσκεται σε καλό δρόμο».
Την κυβερνητική πολιτική στην υγεία καταδίκασε και ο βουλευτής Θεόδωρος Παραστατίδης, ο οποίος όμως υπογράμμισε την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης γιά το νοσοκομείο Γουμένισσας βάσει των σημερινών δεδομένων, ενώ παραδέχθηκε το ότι η «παραφιλολογία» της τελευταίας δεκαετίας γιά την τύχη του ιδρύματος.
Από την πλευρά του ο βουλευτής Γεώργιος Γεωργαντάς δήλωσε, ότ δεν έχει πεισθεί σχετικώς με το πώς θα λειτουργήσει η χειρουργική κλινική του νοσοκομείου Γουμένισσας βάσει των νέων δεδομένων και επιφυλάχθηκε γιά τις όποιες πρωτοβουλίες και κινήσεις του αμέσως μόλις λάβει γνώση της εισηγητικής προτάσεως του κ. Βεντούρη και την μελετήσει.
Τέλος, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κκ Δημήτριος επεσήμανε την αναγκαιότητα του να επικεντρώνεται το ενδιαφέρον στον νοσηλευόμενο πολίτη, και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να στραφεί κάθε προσπάθεια, που να αποσκοπεί στην παροχή σωστής περίθαλψης και υπηρεσιών από το νοσοκομείο Γουμένισσας.
Υπενθύμισε δε την υποχρέωση των φορέων πολιτείας, αυτοδιοίκησης και ιδιωτικής πρωτοβουλίας να στηρίζουν με κάθε τρόπο την λειτουργία ιδρυμάτων σαν το νοσοκομείο Γουμένισσας, μνημονεύοντας προηγούμενη προσφορά της ιεράς μητροπόλεως ύψους 120.000 ευρώ προς αυτό για την αγορά εργαλείων και εξοπλισμού.
Την συνεδρίαση συντόνισε ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, με πρωτοβουλία του οποίου αυτή πραγματοποιήθηκε.

Έλεος πιά!
Από τα λεχθέντα κατά την διάρκειά της κατέστη σαφές ένα πράγμα: Είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτο, ένας τομέας ή χώρος, ιδιαιτέρως ένας ευαίσθητος σαν αυτόν της υγείας, να αντιμετωπίζεται είτε ως «βατήρας εκκίνησης» ενός «δρόμου» προσωπικής προβολής και ανάδειξης είτε ως «μέσον» ανάδειξης συντεχνιακών συμφερόντων είτε ως «πάτημα» προώθησης μικροπολιτικών οφελών.
Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να μην απασχολούν τους λογής αρμοδίους και ιθύνοντες οι λόγοι και τα αίτια των προβλημάτων στον τομέα της υγείας, ώστε να βρουν και τις λύσεις, και, αντ’ αυτού, να νοιάζονται γιά την ευημερία …των αριθμών ή να αποπροσανατολίζουν τις τοπικές κοινωνίες με «παιχνίδια» εντυπώσεων.
Είναι τουλάχιστον ντροπή και κατάντια να τυρβάζουν περί επιπέδου παροχής υπηρεσιών στα νοσοκομεία, όταν ο προϋπολογισμός δαπανών σ’ αυτά έχει μειωθεί σε ποσοστά, που φτάνουν ακόμη και το 70%.
Το ότι τα δύο νοσοκομεία του νομού καταλαμβάνουν θέση στην πρώτη πεντάδα των οικονομικών κριτηρίων, που έχουν θεσπισθεί πανελληνίως γιά την λειτουργία νοσηλευτικών ιδρυμάτων, δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν προπέτασμα καπνού, ώστε να κρύψει την «γυμνή» αλήθεια της δραματικής υποβάθμισης του τομέα υγείας του νομού.
Ας σταματήσουν, λοιπόν, οι μεν το «πιπίλισμα» της «καραμέλλας» του «κλείνει δεν κλείνει» το νοσοκομείο Γουμένισσας, οι δε να «κρύβονται» πίσω από το «δάκτυλο» των αριθμών, που δεν αντιστοιχούν στην πραγματική κατάσταση.
Και οι δύο πλευρές ας σταματήσουν τα «παιχνίδια» με το νοσοκομείο Γουμένισσας και ας εργασθούν από κοινού γιά την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων του.
Έλεος πιά!

Περισσότερα
Δείτε ακόμα