Πολιτική

Βασίλης Ρόκος: Σε επιτροπή λογοδοσίας το πρόβλημα στέγασης με τα Γυμνάσια του Λαγκαδά

Στη συνεδρίαση λογοδοσίας της περιφερειακής αρχής της ΠΚΜ φέρνει το σοβαρότατο θέμα έλλειψης κατάλληλης σχολικής στέγασης 500 και πλέον μαθητών του 1ου και 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά, ο επικεφαλής της παράταξης «ΣΥΝ-εργασία» και περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Βασίλης Ρόκος.

Ο κ. Ρόκος αναφέρει:

«Ως ΣΥΝ-εργασία θεωρούμε χρέος μας να φέρουμε στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής, το σοβαρό ζήτημα με την απουσία σχολικής στέγασης των μαθητών του 1ου και 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά.

Από το 2021, όπου και εντοπίστηκαν σοβαρά τεχνικά προβλήματα στις κτηριακές εγκαταστάσεις του 1ου και 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και τα οποία οδήγησαν στο κλείσιμο των εν λόγω σχολικών μονάδων για λόγους ασφάλειας, έως σήμερα πάνω από 500 μαθητές είναι αναγκασμένοι να παρακολουθούν τα μαθήματα σε εγκαταστάσεις kibo (αίθουσες προκάτ) ή σε άλλα σχολεία.

Παράλληλα έχουν δημιουργηθεί σωρεία προβλημάτων. Ενδεικτικά, με τις εγκαταστάσεις kibo, όπως μαρτυρούν μαθητές, καθηγητές και γονείς, τίθεται σοβαρό ζήτημα θέρμανσης, εξαερισμού, μόνωσης κα. Ως αναφορά τη συστέγαση των μαθητών τίθενται θέματα σε βασικούς κανόνες υγιεινής, υπάρχουν ελλείψεις αιθουσών, σχολικού υλικοτεχνικού εξοπλισμού κα, με αποτέλεσμα να διογκώνεται καθημερινά η ταλαιπωρία μαθητών, εκπαιδευτικών αλλά και γονέων.

Αυτές οι προσωρινές λύσεις τελικά έχουν μετατραπεί σε χρόνιο πρόβλημα, το οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν και πάλι μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς για το «τί μέλλει γενέσθαι» και με τη σωρεία των προβλημάτων να παραμένουν άλυτα.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στους πολίτες ότι το έργο των νέων 17 σχολικών μονάδων στην κεντρική Μακεδονία προϋπήρχε από το 2018 αλλά λόγω κρίσης, η προκήρυξη μετατέθηκε για τον Μάιο του 2020.Ένα χρόνο αργότερα τον Μάρτιο του 2021 αναμενόταν η υποβολή προσφορών και η ανάδειξη του αναδόχου θα γινόταν τον Ιούλιο του 2021 ενώ τον Οκτώβριο του 2021 θα υπογραφόταν η σύμπραξη. Η κατασκευή των σχολείων θα ξεκινούσε το 2022 με ολοκλήρωση το 2024.

Το 2022 ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών του ΣΔΙΤ από τον εποπτευόμενο φορέα “Κτιριακές Υποδομές ΑΕ” του Υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών και ανακοινώθηκε ο προσωρινός ανάδοχος.

Το 2022 ο τότε Δήμαρχος Λαγκαδά ανακοίνωσε ότι σε 2 χρόνια, ο Λαγκαδάς θα είχε νέο σχολείο-στολίδι.

Το 2023 ο τέως υφυπουργός Υποδομών κ. Καραγιάννης δήλωνε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στο τέλος του 2023.

Φθάνοντας εντέλει στο 2024, αναμένεται τον Μάρτιο του 2024 να αποσταλεί η σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και η υπογραφή της σύμβασης εκτιμάται να γίνει το καλοκαίρι του 2024.

Ουσιαστικά λοιπόν, και βάση των τελευταίων δρομολογήσεων, το ερώτημα για το πότε οι μαθητές του 1ου και 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά θα ξεκινήσουν μία σχολική χρονιά έχοντας τη δική τους σχολική στέγη, παραμένει αναπάντητο. Εξίσου αναπάντητα είναι και τα προβλήματα στην καθημερινότητα των μαθητών των δύο σχολείων.

Στην προσεχή συνεδρίαση λογοδοσίας θα ζητήσουμε άμεσες λύσεις για όλες τις πτυχές του προβλήματος, προκειμένου να αναλάβουν επιτέλους οι υπεύθυνοι τις ευθύνες τους ώστε να διασφαλιστεί ένα υγιές και κατάλληλο περιβάλλον για μαθητές και εκπαιδευτικούς».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα