Βασίλης Ιωαννίδης: Ανεμογεννήτριες στο νομό Κιλκίς


Φωτογραφίες – Κείμενο Ιωαννίδης Βασίλης
Μια και υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο «Περί Ανεμογεννητριών στο Κιλκίς» κεφάλαιο και μια και βρίσκονται σε διαβούλευση κάποιοι φάκελοι καλό είναι εμείς οι κάτοικοι του Κιλκίς να γνωρίζουμε κάποια στοιχεία για την πολύ σημαντική αλλαγή που έρχεται.
Σημεία στους χάρτες.
Πεδίο 1) ΚΟΡΩΝΑ (ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ)
Αιολικοί Σταθμοί & Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ & ΦΒΣΠΗΕ), συνολικής ισχύος 118,8744 MW, καθώς και των συνοδών έργων οδοποιίας και ηλεκτρικής διασύνδεσης, στις θέσεις ‘ΠΕΡΑΣΜΑ-ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΛΗ-ΔΑΟΥΤΛΗ’ & ‘ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΟΡΥΦΗ-ΠΥΡΑΜΙΣ’, Δήμου Παιονίας, Π.Ε. Κιλκίς
Ανεμογεννήτριες 25 + συνοδά έργα διαπλάτυνσης
Ύψος Ανεμογεννήτριας (μαζί με έλικα) 180m
(πλήμνη 105+ έλικας 75)
Παρατηρήσεις:
Τμήμα της περιοχής έχει κριθεί αναδασωτέο (ΦΕΚ 857/Β/27.10.2023) μετά από πυρκαγιά.
Και βέβαια η εγκατάσταση Ανεμογεννητριών σε αναδασωτέες περιοχές επιτρέπεται όπως αναλύει στο άρθρο του ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΕΝΟΥΔΑΚΟΣ, Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας https://nomosphysis.org.gr/21459/to-ste-oi-anemogennitries-kai-oi-anadasotees-ektaseis/).
Στα συμπεράσματα του άρθρου αναφέρεται πως «Η δυνατότητα εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε αναδασωτέες εκτάσεις δεν χορηγήθηκε πρωτογενώς από το Συμβούλιο Επικρατείας αλλά από τον νομοθέτη, οι σχετικές προβλέψεις του οποίου κρίθηκαν από το δικαστήριο ως συμβατές με το Σύνταγμα.» κάτι το οποίο μου ακούγεται πώς αν και στο σύνταγμα (άρθρο 117 παρ. 3) ορίζεται ότι δάση και δασικές εκτάσεις που καταστρέφονται από πυρκαγιά ή με άλλον τρόπο αποψιλώνονται κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέα και αποκλείεται να διατεθούν για άλλον σκοπό, οι νομοθετικές ρυθμίσεις διόρθωσαν την ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ και πλέον σύμφωνα και με το Συμβούλιο της Επικρατείας πλέον επιτρέπεται η εγκατάσταση και σε αναδασωτέες περιοχές.
Οι 4 από το συγκρότημα ανεμογεννητριών στην Κορώνα βρίσκονται εντός Αναδασωτέας περιοχής.
Το ερώτημα που πολύ συχνά συναντώ, εμφανίστηκε και πάλι. Ποιος ο λόγος δημιουργίας πλαισίου προστασίας της Βιοποικιλότητας, που ουσιαστικά αποτελεί πλαίσιο προστασίας του χώρου διαβίωσης των κατοίκων αυτής της χώρας, όταν δεν προστατεύει στην ουσία τίποτα. Μερικές νομοθετικές παρεμβάσεις είναι αρκετές για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και όλη αυτή η προσπάθεια, με πολύ κόπο και χρήμα που καταβάλλεται για την σύνταξή τους, να καταλήγει μια απλή θεωρητική προσέγγιση χωρίς πρακτική εφαρμογή.
Πεδίο 2) ΚΑΛΛΙΝΔΡΙΑ (ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ)
Ήδη εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες στην Καλλίνδρια Κιλκίς
Ανεμογεννήτριες 5
Πεδίο 3) ΚΕΝΤΡΙΚΟ – ΠΟΝΤΟΚΕΡΑΣΙΑ (ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ)
«Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στη θέση «ΒΑΘΗ» εγκατεστημένης ισχύος 204,6 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 198,40 MW, στην Δ.Ε. Κρουσσών του Δήμου Κιλκίς, της Π.Ε. Κιλκίς, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας»
Ανεμογεννήτριες 31 + συνοδά έργα διαπλάτυνσης
Έκταση επέμβασης 627στρ.
Ύψος Ανεμογεννήτριας (μαζί με έλικα) 195m
(πυλώνας 110+ έλικας 85)
Παρατηρήσεις:
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Μεταφέρω κατά γράμμα την αναφορά στην χλωρίδα της περιοχής από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
(Σελ. 130 ΜΠΕ: Γενικότερα μπορεί να λεχθεί ότι η χλωρίδα και η βιοποικιλότητα στον χώρο του αιολικού πάρκου είναι περιορισμένη και δεν υπάρχουν μοναδικά σπάνια ή υπό εξαφάνιση φυτικά είδη.)
(Σελ. 135 ΜΠΕ: Συμπερασματικά, η βλάστηση στην περιοχή εγκατάστασης των προτεινόμενων έργων είναι αραιή, δεν είναι σημαντική και είναι πολύ κοινή της ελληνικής επικράτειας, ενώ δεν υφίστανται είδη χλωρίδας που να είναι σπάνια ή προστατευόμενα.)
Οι έγγραφες απαντήσεις εκτός των άλλων από υπηρεσίες του Κιλκίς περιέχουν και το κείμενο
………μελετώντας την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, παρατήρησε πώς στην σελίδα της ΜΠΕ 108 από 280 αναφέρεται πως
«Δεν υφίστανται κάποιες ιδιαίτερες μορφές αυτοφυούς χλωρίδας στην περιοχή μελέτης και δεν υπάρχουν μεγάλοι ποταμοί ή μικρά ρέματα περιοδικής ροής σε ακτίνα 1 χλμ. από το γήπεδο»,
ενώ στην σελίδα 130 από 280 αναφέρεται πως
«Γενικότερα μπορεί να λεχθεί ότι η χλωρίδα και η βιοποικιλότητα στον χώρο του αιολικού πάρκου είναι περιορισμένη και δεν υπάρχουν μοναδικά σπάνια ή υπό εξαφάνιση φυτικά είδη»,
ενώ συμπερασματικά στο τέλος του σημείου 8.5.3.Α, αναφέρεται στην χλωρίδα της περιοχής επισημαίνοντας πως
«Συμπερασματικά, η βλάστηση στην περιοχή εγκατάστασης των προτεινόμενων έργων είναι αραιή, δεν είναι σημαντική και είναι πολύ κοινή της ελληνικής επικράτειας, ενώ δεν υφίστανται είδη χλωρίδας που να είναι σπάνια ή προστατευόμενα».
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Όσον αφορά την Βιοποικιλότητα της περιοχής και ειδικότερα την χλωρίδα της, για την οποία υπάρχουν καταγραφές από το 1912 και την έχω ερευνήσει αρκετά.
Τα ανακοινωμένα είδη από την ΜΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ κατά την ΜΠΕ, χλωριδική σύνθεση των Κρουσσίων ξεπερνούν τα 850 με πολλές οικογένειες να μην είναι συμπληρωμένες στον κατάλογο όπως αυτή των αγρωστωδών. Υπολογίζεται πώς τα taxa(είδη και υποείδη) της περιοχής ξεπερνούν κατά πολύ τα 1.500.
Όσον αφορά την σημαντικότητά τους αναφέρω πώς περισσότερα από 500 taxa της περιοχής έχουν χαρακτηριστεί από τους αρμόδιους επιστήμονες που συνέταξαν τον Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων ειδών της Ελλάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ (2024) ως ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ. Υπενθυμίζω το νούμερο 500.
Από αυτά 12 είδη βρίσκονται στις ανώτερες πριν την Εξαφάνιση κατηγορίες NT-Σχεδόν Απειλούμενο μέχρι CR-Κρισίμως Κινδυνεύον, ενώ την σημαντικότητά τους καταδεικνύει και η ένταξή τους στην Διεθνή Λίστα (Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνής Ένωσης Προστασίας της Φύσης – IUCN)
Οι παρατηρήσεις αυτές έχουν κατατεθεί μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών στις γνωμοδοτήσεις διαβούλευσης του έργου στο Περιβαλλοντικό Μητρώο.
Πεδίο 4) ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΙΣΩΜΑ (ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ)
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 38,4MW ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ «ΙΣΩΜΑ» & «ΛΑΓΙΝΑ» ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΚΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΙΛΚΙΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ανεμογεννήτριες 6 (2 πάνω από το Ελληνικό+4 κάτω από την Επτάλοφο) + συνοδά έργα διαπλάτυνσης
Έκταση επέμβασης 2.422στρ.
Ύψος Ανεμογεννήτριας (μαζί με έλικα) 236m
(πυλώνας 150+ έλικας 86)
Παρατηρήσεις:
Και εδώ υπάρχει «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ» και μάλιστα άγριας ζωής. Το οριοθετημένο λοιπόν ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ το οποίο είναι αποδεκτό από το σύνολο των κατοίκων του Κιλκίς αλλά και από τους κυνηγετικούς συλλόγους που γνωρίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός προστατευόμενου χώρου για την βιοποικιλότητα της περιοχής, όχι μόνο δεν την παραβιάζουν αλλά έχουν δημιουργήσει ένα άγραφο κώδικα προστασίας μεταξύ των μελών τους.
Και εδώ λοιπόν ο νομοθέτης επέτρεψε την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ακόμη και σε περιοχή που ονομάστηκε ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ.
Κατά την άποψή μου με την λειτουργεία των άνω των 150 μέτρων κατασκευών με του έλικες των 150m διάμετρο, θα λειτουργήσει ως ΑΝΑΧΩΡΗΤΗΡΙΟ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ για την Πανίδα της περιοχής ενώ όσον αφορά την χλωρίδα ισχύουν οι κίνδυνοι που αναφέρθηκαν και στο Πεδίο 3.
Σκοπός του άρθρου είναι η ενημέρωση των πολιτών του Κιλκίς, ενώ οι παραπάνω παρατηρήσεις έχουν κατατεθεί εγγράφως στις αρμόδιες υπηρεσίες γνωμοδότησης και είναι συνεπώς εν γνώσει των υπηρεσιών που καλούνται να εκδώσουν τις αποφάσεις.
*Γεωπόνος