Πολιτισμός

«Αν σου μιλούσα…»: Μια ποιητική και στιχουργική συλλογή που… «μιλά» και στην καρδιά και στη ψυχή και στο πνεύμα

Κατάγονται από την Αξιούπολη, με λαμπρές σπουδές, εξαίρεσης σταδιοδρομία στις Ένοπλες Δυνάμεις και αξιοσημείωτη επαγγελματική δραστηριότητα.

Όμως, οι «περγαμηνές» των αδελφών Βασίλη και Δημήτρη Τσάφα δεν περιορίζονται στα ανωτέρω, καθώς και οι δύο χαρακτηρίζονται από παιδεία και «καλλιέργεια», που τους καθιστά όχι απλούς ανθρώπους αλλά και υπηρέτες του πνεύματος και λάτρεις της πνευματικής δημιουργίας.

Μία δημιουργία, που στην περίπτωσή τους «μεταφράζεται» σε ποίηση και στιχουργική, στις οποίες «αποτυπώνονται» κατά τον πλέον εκφραστικό τρόπο ανθρώπινα συναισθήματα, αισθήματα, ευαισθησίες, στοχασμοί και προβληματισμοί, έτσι όπως μόνον η δύναμη των στίχων μπορεί να τα αναδείξει.

Η έμπνευση από όλα αυτά περισσεύει και στους δύο, και η ποιητική και στιχουργική δημιουργία τους είναι συνεχής.

Ένα πρώτο «συμπυκνωμένο αποτύπωμά» της αποτελεί η συλλογή με τίτλο «Αν σου μιλούσα;», που εκδόθηκε με μέριμνα του εκδοτικού οίκου «Άνω τελεία». Πρόκειται για ένα απαύγασμα και «αποτύπωμα» ποιητικών και στιχουργικών δημιουργημάτων είτε προϊόντων εσωτερικών διεργασιών, από εκείνες τις οποίες κεντρίζουν οι προσωπικές ευαισθησίες, είτε με αφορμή «κεντρίσματα» της ίδιας της ζωής, της κοινωνικής πραγματικότητας και της καθημερινότητας.

Στην περίπτωση του Βασίλη Τσάφα, πολιτικού μηχανικού της Πολεμικής Αεροπορίας, με τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο, κλάδο των κατασκευών, και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην διοίκηση των επιχειρήσεων, η συγγραφή στίχων στα ελληνικά και αγγλικά, αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων του στον ελεύθερο χρόνο του.

Όσο για τον Δημήτρη Τσάφα, απόστρατο ανώτερο αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού, πιστοποιημένο συντονιστή ομαδικής ψυχοθεραπείας και διπλωματούχο ειδικό διαπραγματευτή από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει «αφήσει την σφραγίδα» του, ως στιχουργός σε πάνω από τριακόσια δισκογραφημένα τραγούδια.

Στίχους που έχουν μελοποιήσει συνθέτες όπως οι Χ.Νικολόπουλος, Γ.Θεοφάνους, Κ.Μηλιωτάκης, Π.Στεργίου και Β.Γαβριηλίδης και έχουν ερμηνεύσει τραγουδιστές όπως οι Π.Τερζής, Ι.Πλούταρχος, Μ.Λιδάκης, Χ.Δάντης, Β.Λέκκας, Ν.Αλιάγας, Π.Ζήνα, Πάολα κ.ά..
Και πρόκειται για στίχους, και των δύο, που «μιλούν» και στην καρδιά και στην ψυχή και στο πνεύμα, έτσι που να αξίζει να γίνει κανείς κοινωνός τους μέσω της συλλογής «Αν σου μιλούσα…».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Η διαφορά… στο πατρώνυμο

Aνάμεσα σε αυτά, που προκάλεσαν εντύπωση στην πρόσφατη ανακοίνωση ονομάτων υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου από πλευράς […]

“Μιλούσε”… το ήθος του!

“Στην μουσική, αρχής γενομένης από την βυζαντινή, με “μύησε” από μικρό παιδί ο εξαίρετος ψάλτης, που είχαμε στο χωριό, Θοδωρής […]