Χαρίλαος ο Κρητικός
Χαρίλαος Ζαβουδάκης (μπουζούκι) με τον Νίκο (Κόλια) Αλούρη (1936-2002) προπορεύονται του γαμπρού για την εκκλησία στα Πλάγια (Αγία Παρασκευή Πλαγίων του σημερινού δήμου Παιονίας). Ο Νίκος Αλούρης ήταν γαμπρός στα Πλάγια.
Πρόσωπο πασίγνωστο και αγαπητό σε όλη την κοινωνία του Πολυκάστρου και σε όλη την Παιονία.
Χαρίλαος Ζαβουδάκης το όνομά του, “ερωτικός” μετανάστης – μόνιμος κάτοικος Πολυκάστρου εδώ και 75 χρόνια.Είναι το πρώτο απο τα 7 παιδιά του Αντώνη και της Μαρίας Ζαβουδάκη απο τον Γαλατά Χανίων.
Στα 20 του χρόνια υπηρετούσε την θητεία του ώς χωροφύλαξ την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, εκεί στα 1947 βρέθηκε στα μέρη μας, στο Πολύκαστρο.
Στα 1949 γνώρισε την πανέμορφη Βαλεντίνη Κορκοτά, που ορφάνεψε στα 14 της χρόνια και απο τους δύο γονείς της (1944-1945) και είχε την φροντίδα των μικρότερων αδερφών της.
Χρόνια δύσκολα-μαύρα χρόνια, να πάν και να μην ξανάρθουν.
Έρωτας αμοιβαίος, την πήρε και πήγε στην Κρήτη, εκεί παντρευτήκαν και ξαναεπέστρεψαν στο Πολύκαστρο (1951) επειδή στους γάμους υπήρχαν απαγορεύσεις για λόγους ηλικίας στους ένστολους παραιτήθηκε από την χωροφυλακή που υπηρετούσε και έγινε μόνιμος κάτοικος Πολυκάστρου.
Εργάστηκε ως αγρότης, κτηνοτρόφος, σερβιτόρος και ότι ΄βάλει ο νούς του ανθρώπου για να μεγαλώσει – αναθρέψει τα 5 παιδιά που απόκτησαν (4 κορίτσια και ένα αγόρι).
Παράλληλα αγαπούσε τη μουσική, έπαιζε ο ίδιος μπουζούκι και τραγουδούσε και αισθανόταν περήφανος που συνεργάστηκε και έκανε περιοδεία στην Ευρὠπη με τον πατέρα του Γιώργου Νταλάρα, Λουκά Νταράλα (1927–1977).
Είχε δημιουργήσει μουσικό σχήμα με αξιόλογους τοπικούς καλλιτέχνες και ήταν πανταχού παρὠν, σε γάμους, βαφτίσια, πανηγύρια, ονομαστικές γιορτες και όπου αλλού υπήρχε διάθεση για γλέντι και χορό, κομψός με το περιποιημένο μουστακάκι του την ευγένεια και το χαμόγελό του.
Σήμερα αισίως διανύει το 96 έτος της ηλικίας του, καπνίζοντας ένα πακέτο τσιγάρα (και δεν του φτάνουν) και πίνοντας κάθε μέρα την γράπα του (δική του συνταγή μακροζωίας), θα τον δείτε καθημερινά στο “στέκι του” στο κέντρο του Πολυκάστρου.
Είναι αισιόδοξος για το μέλλον του, αφού η γιαγιά του Σμαράγδω έζησε 115 χρόνια.
Να είσαι γερός μπάρμπα Χαρἰλαε και να “περάσεις” και τα χρόνια της γιαγιάς σου.
Υ.Γ. Να ευχαριστήσω τον κο Λάζαρο (Λάρι) Αλούρη, τον αντιδήμαρχο Γιάννη Κ. Συμεωνίδη και την κα Γεωργία Ζαβουδάκη για τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες.