Αρθρογραφία

Στιγμές της σχολικής ζωής στο Πολύκαστρο που ο χρόνος δεν μπορεί να … «σβήσει»

Γράφει ο Βασίλης Αθανασιάδης

Πριν από 64 χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 1957, άρχισε στο Πολύκαστρο των 3300 κατοίκων γιά πρώτη φορά να λειτουργεί σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ήταν το ιδιωτικό γυμνάσιο Πολυκάστρου του Ντίνου Ζαφείρη, αδελφού του τότε διευθυντή του τελωνείου Ευζώνων.

Έως τότε οι Πολυκαστρινοί μαθητές, που φοιτούσαν στα γυμνάσια της Αξιούπολης, του Κιλκίς ή της Θεσσαλονίκης, μετρούνταν, δυστυχώς, στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Με την έναρξη λειτουργίας του ιδιωτικού γυμνασίου, το 1957, αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των φοιτούντων μαθητών από το Πολύκαστρο και τα περίχωρα, περί τους τριάντα την πρώτη σχολική περίοδο 1957 – 58.

Κάθε χρόνο προσετίθετο και μία καινούργια τάξη, και έτσι την σχολική περίοδο 1962 – 63 τα «πρωτάκια» του 1957 ήταν πλέον τελειόφοιτοι και οι πρώτοι απόφοιτοι στην αρχή του Καλοκαιριού, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους συνέχισαν της σπουδές τους στο πανεπιστήμιο. Μερικοί από αυτούς είναι οι Χρήστος Ζαραλής, Αθανάσιος Παρδάλης, Αγαθοκλής Μήκας, +Δημήτριος Μητιανούδης, +Γεώργιος Ζεϊμπέκης, Άννα Τζανίδου, Κώστας Τσακιρίδης, Βάσω Συκουρίδου, Γιάννης Καπνόπουλος, Ευαγγελία Κουτσουβέλα, +Μενέλαος Τριανταφυλλίδης κ.α.

Όλοι αυτοί οι αξιόλογοι συμπολίτες μας προσέφεραν σημαντικά πράγματα στον τόπο μας και θυμούνται με νοσταλγία τα μαθητικά γυμνασιακά τους χρόνια, όμως κατά βάθος αισθάνονται μία πικρία γιά το ότι δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη πολυήμερη εκδρομή των αποφοίτων, που οι αναμνήσεις της μας συνοδεύουν σε όλη μας την ζωή.

Η αμέσως επόμενη σειρά τελειοφοίτων, 1963 – 1964, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, το έβαλε σκοπό και στόχο να πραγματοποιήσει πολυήμερη, και συγκεκριμένα πενθήμερη, εκδρομή, και το πέτυχε πραγματοποιώντας το στόχο της τον Απρίλιο του 1964. Γιά να επιτευχθεί ο στόχος δούλεψαν εντατικά από την αρχή της σχολικής χρονιάς με την στήριξη και των καθηγητών τους, ιδιαιτέρως του Γεωργίου Χαραλαμπίδη (Γουμένισσα) και «ανέβασαν» δύο θεατρικά έργα με μεγάλη επιτυχία και με σημαντικά οικονομικά έσοδα.

Η πρώτη παράσταση ήταν με το έργο του Δημήτρη Ψαθά (1907 – 1979) «Το Στραβόξυλο» στο τότε κινηματοθέατρο «Παλλάς», ιδιοκτησίας Γ. Αλτιπαρμακίδη και Ιορδ. Παπαδόπουλου.

Βασικοί πρωταγωνιστές ο αλησμόνητος Γιάννης(Νούλης) Σ. Αθανασιάδης και οι Ζαφείρης Κατραμάδας, Σούλα Καρακατσανίδου, Κυριακή Μπέλλη, Γιώργος Φυτιλής και Ελένη Καραμήτσου.

Μέσα σε δύο μήνες και στα μέσα Μαρτίου του 1964 η δύναμη της θέλησης και η εργατικότητα όλων έφερε άλλη μία ανεπανάληπτη θεατρική επιτυχία των τελειοφοίτων με το ανέβασμα της ιστορικής μονογραφίας του Σπύρου Μελά (1883-1967) «Παπαφλέσσας».

Το ρόλο του Παπαφλέσσα έπαιξε ο + Γιάννης(Νούλης) Σ. Αθανασιάδης με μία συγκλονιστική ερμηνεία και το ρόλο του Ιμπραήμ έπαιξε ο Βασίλης Αθανασιάδης.

Λαχειοφόρος αγορά(κλήρωση) μετά την θεατρική παράσταση “Το στραβόξυλο». Διακρίνονται Ζαφείρης Κατραμάδας, Βασίλης Μόσχος, Γιώργος Φυτιλής, Χρυσούλα Πολιτίδου, ο καθηγητής       +Γ. Χαραλαμπίδης, Ελένη Καραμήτσου, Σούλα Καρακατσανίδου, +Γιάννης Αθανασιάδης και στο άκρο δεξιά +Στέργιος Κουλίνας

Η παράσταση σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία, με επακόλουθο να επαναληφθεί για δεύτερη φορά στο κινηματοθέατρο «Ακροπόλ» ιδιοκτησίας Β. Δραγανίδη και Χρ. Φθενάκη, και να σημειωθεί νέα εισπρακτική επιτυχία, που μαζί με λαχειοφόρο αγορά, μας έδωσε την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε όχι τριήμερη αλλά πενθήμερη πράγμα που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του Πολυκάστρου.

Η δύναμη της θέλησης, το θέατρο και ιδιαιτέρως ο «Παπαφλέσσας» μας έδωσαν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε μιάν ανεπανάληπτη εκπαιδευτική εκδρομή, που η ανάμνηση της μας συνοδεύει σε όλη μας την ζωή.

Για την εκδρομή αυτή θα αναφερθούμε στα τέλη Απριλίου που συμπίπτει με τον χρόνο πραγματοποίησης της και με φωτογραφικό υλικό.

Οι τελειόφοιτοι 1963 – 64 και δεύτερη σειρά αποφοίτων του ιδιωτικού γυμνασίου Πολυκάστρου :Αθανασιάδης Βασίλειος, +Αθανασιάδης Σ. Γιάννης, Γκουντενούδη Δέσποινα, Δαμιανίδης Παύλος(Εύζωνοι), Ελευθεριάδης Θεόδωρος(Πλατανιά), Καρακατσανίδου Τασούλα, Καραμήτσου Ελένη, Κατραμάδας Ζαφείρης, +Κουλίνας Στέργιος, Κουλίνας Χρήστος, +Κωνσταντινίδης Ρήγας(Χωρύγι), Μανωλής Γεώργιος(Ν.Συράκο), Μιχαηλίδης Δημήτριος(Πλατανιά), Μόσχος Βασίλειος, Μπάρμπα Χρυσούλα(Βαφειοχώρι), Μπέλλη Κυριακή, Νίκας Δημήτριος(Βαφειοχώρι), +Νικολαϊδης Γεώργιος(Χωρύγι), Ξανθοπούλου Αναστασία(Πευκόδασος), +Ουζούνης Κυριάκος, Πολιτίδου Χρυσούλα(Αξιούπολη), Τριανταφυλλίδου Νόπη(Ποντοηράκλεια),+Τσανικίδης Νικόδημος(Εύζωνοι), Τσεκούρας Δημοσθένης(Πλατανιά), Τσολιάνος Δημήτριος(Βαφειοχώρι), Φυτιλής Γεώργιος, Χατζηβρέττας Ιωάννης(Βαφειοχώρι) και Ψαλτόπουλος Δημήτριος.-

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου 1963. Διακρίνονται οι συμμαθητές Σούλα Καρακατσανίδου, +Νικολαϊδης Γιώργος, και πίσω δεξιά Ζαφείρης Κατραμάδας

 

Περισσότερα

ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΖΑΝΙΑ (ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΕΣ – ΑΜΒΥΚΕΣ) ΤΗΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ (Δραστηριότητα που σχεδόν χάθηκε)

Τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο στη Γουμένισσα λειτουργούσαν πολλά καζάνια, οι γνωστοί αποστακτήρες ή άμβυκες, εγκαταστάσεις απόσταξης τσίπουρου. Τις φθινοπωρινές […]

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

«Πυρετοί μας πειράζουν, κύριε υποδιοικητά και δεν έχωμε κινίνο», ήσαν οι πρώτες λέξεις όταν μ’ είδαν στο χωρίο τους [Ποταμιά]. […]

Δείτε ακόμα