Αρθρογραφία

Οι Κρουκλάντ – Κρουκλιδαίοι

Γράφει ο Βασίλης Αθανασιάδης

Στη φωτογραφία του 1929 λίγο πρίν την έναρξη της αναχώρησης από την Ρωσία για την μητέρα πατρίδα, φαίνονται οι τέσσερις οικογένειες, απουσιάζει η οικογένεια της Βασιλικής Αθανασιάδου αδερφής των Κρουκλιδαίων.

Στο μέσον καθήμενοι απο αριστερά:

Γιάννης Κρουκλίδης, Ευθύμιος Κρουκλίδης(δεν έφτασε ποτέ στην Ελλάδα), Σάββας Κρουκλίδης, Θεόδωρος Κρουκλίδης και στο άκρο δεξιά η σύζυγός του Ελπίδα.

Μπροστά και κάτω τα παιδιά τους, απο αριστερά Κίτσα Κρουκλίδου/Παπαδοπούλου, Κώστας Κρουκλίδης, Λίτα Κρουκλίδου/Καραγιώργη, Ανδρέας Κρουκλίδης, Βάνιας Κρουκλίδης, Σοφία Κρουκλίδου/Αβραμίδου, Σάββας Κρουκλίδης στα γόνατα του πατέρα του Γιάννη, Ανδρέας Κρουκλίδης στα γόνατα του πατέρα του Ευθύμη, Κυριακή Κρουκλίδου στα γόνατα του πατέρα της Σάββα και Γρηγόρης Κρουκλίδης μπροστά απο τον πατέρα του Θόδωρο.

Στο κέντρο με καπέλο και γραβάτα ο Νίκος(Κόλιας) Κρουκλίδης σπουδαίος λυράρης και ασυναγώνιστος σε σκοπούς Ρώσικους.

Επάνω αριστερά Λίζα σύζυγος Ευθυμίου, Χαρίκλεια σύζυγος Γιάννη, η τρίτη δυστυχως μου είναι άγνωστη, τέταρτη Μαρία σύζυγος Σάββα, δυστυχώς και της πέμπτης γυναίκας τα στοιχεία μου ειναι άγνωστα και τελευταία δεξιά πίσω από τους γονείς της η Αγάπη Κρουκλίδου/Μουρουσιάδου.

Εκεί στη Νότια Ρωσία στις βορειοδυτικές παρυφές του Καυκάσου και στα βορειοανατολικά παράλια του Ευξείνου Πόντου κοντά στην όμορφη παραλιακή πόλη ΤΟΥΑΨΕ (Tuapse, Туапсе) και στο χωριό ΡΕΣΕΤΝΙΚΟ το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα στα 1873 εγκαταστάθηκε, φεύγοντας από τον Ανατολικό Πόντο για καλύτερες συνθήκες ζωής η οικογένεια του Ανδρέα και της Κυριακής Κρουκλίδη.

Απέκτησαν πολλά παιδιά, όπως οι περισσότερες οικογένειες εκείνα τα χρόνια, στον Πόντο αλλά και στην Ρωσία όπου μετακινήθηκαν και έζησαν για πάνω από 50 χρόνια.

Στα 1929 μετά την αφαίρεση των περιουσιών-ακίνητα και την βίαια κολεκτιβοποίηση μεγάλος αριθμός οικογενειών Ποντίων που δεν είχαν φύγει απο την Ρωσία την χρονική περίοδο 1919 – 1924, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ρωσική γή, με ότι φορητό – οικοσκευές και λοιπά που τους επετράπει να πάρουν μαζί τους.

Πέντε οικογένειες παιδιών του Ανδρέα και της Κυριακής Κρουκλίδη εγκαταστάθηκαν στο Πολύκαστρο την περίοδο 1930 – 1935.

Αυτές ήταν:

Του Θεόδωρου και της Ελπίδας Κρουκλίδη
Του Σάββα και της Μαρίας Κρουκλίδη
Του Γιάννη και της Κατερίνης Κρουκλίδη
Της Βασιλικής Κρουκλίδου/Αθανασιάδου (χήρα) (γιαγιά μου/καλομάνα)Της Λίζας σύζυγος Ευθυμίου Κρουκλίδη (χήρα)

Περισσότερα

ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΖΑΝΙΑ (ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΕΣ – ΑΜΒΥΚΕΣ) ΤΗΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ (Δραστηριότητα που σχεδόν χάθηκε)

Τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο στη Γουμένισσα λειτουργούσαν πολλά καζάνια, οι γνωστοί αποστακτήρες ή άμβυκες, εγκαταστάσεις απόσταξης τσίπουρου. Τις φθινοπωρινές […]

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

«Πυρετοί μας πειράζουν, κύριε υποδιοικητά και δεν έχωμε κινίνο», ήσαν οι πρώτες λέξεις όταν μ’ είδαν στο χωρίο τους [Ποταμιά]. […]

Δείτε ακόμα