Αθλητισμός

Β.Γραμματικοπούλου: “Όνειρο ζωής η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την εθνική ομάδα”

Γιά την έως τώρα διαδρομή της στην επαγγελματική αντισφαίριση (τέννις), τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει από την ηλικία των έξι ετών, όταν και ξεκίνησε, έως σήμερα στα 23 χρόνια της, και όντας 158η στην παγκόσμια κατάταξη γυναικών, γιά τα όσα συμβαίνουν στον χώρο του αθλήματος, την ζοφερή ετούτη περίοδο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, για το πώς αναμένεται να εξελιχθούν τα δεδομένα γιά αθλητές και διοργανώσεις,αλλά και για τους μελλοντικούς στόχους της μίλησε στον “Μαχητή”, στον δημοσιογράφο Ευάγγελο Αποστολίδη, η σπουδαία Κιλκισιώτισα στην καταγωγή τεννίστρια (αντισφαιρίστρια) Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου.

Πώς και πότε επέλεξες να ξεκινήσεις την ενασχόληση με το τέννις;
Αυτό συνέβη στην ηλικία των έξι ετών, όταν, μαζί με τον πατέρα μου, παρακολούθησα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα και είδα αγώνες τέννις. Από τότε ξεκίνησε η συναρπαστική και δύσκολη πορεία μου έως σήμερα, που είμαι 23 ετών, έχοντας φθάσει στην 158 θέση της παγκόσμιας κατάταξης και ευελπιστώντας ότι με σκληρή δουλειά θα μπορέσω να ανέβω ακόμη περισσότερο, μέσα στις εκατό πρώτες θέσεις.
Μία πορεία γεμάτη από δυσκολίες, μοναχική, γεμάτη ταξίδια, στρεσογόνες καταστάσεις αλλά και χαρές μετά από νίκες και συμμετοχές στα μικρά και μεγάλα τουρνουά των “γκράντ-σλάμ”, όπως το αυστραλιανό “όπεν”, το γαλλικό Ρολάν-Γκαρός, το βρετανικό Γουίμπλεντον και το “όπεν” των Η.Π.Α ,στα οποία έχω λάβει μέρος, φθάνοντας, μάλιστα, μέχρι τον τρίτο γύρο του Ρολάν-Γκαρός.

Το 2020, από τον Μάρτιο και εντεύθεν λόγω της πανδημίας έχει εξελιχθεί σε μία εντελώς ιδιόρρυθμη χρονιά με τεράστιες δυσκολίες γιά αθλητές και διοργανώσεις.Πού σε βρήκε η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων; Τι γίνεται με τους αθλητές, κυρίως όσους είναι χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη, κάτω από την 300η θέση, και για τους οποίους η διακοπή συμμετοχής σε μικρά τουρνουά σημαίνει και δραματική απώλεια εσόδων, και ποιά αναμένεται να είναι η εξέλιξη;
Όταν ξέσπασε η κρίση συμμετείχα σε ένα τουρνουά στην Βραζιλία, σε μία περιοχή που απέχει μία ώρα με το αεροπλάνο από την μεγαλούπολη του Σάο Πάολο, έχοντας μάλιστα κερδίσει τον πρώτο αγώνα της διοργάνωσης, “σώζοντας” επτά πόντους. Δυστυχώς, το τουρνουά διεκόπη, και χρειάστηκε μία “Οδύσσεια”, έως ότου καταφέρω εγώ και ο προπονητής μου να επιστρέψουμε στην Ευρώπη μέσω Μ.Βρετανίας, Γαλλίας και Ολλανδίας, όπου αυτός αποβιβάσθηκε, και εγώ, βεβαίως, συνέχισα γιά Ελλάδα την τελευταία ημέρα ελεύθερων πτήσεων.

Το ευτύχημα στην όλη υπόθεση ήταν, ότι στην Ελλάδα συνάντησα τον πρώτο μου προπονητή ρωσικής υπηκοότητας, ο οποίος παρέμεινε λόγω της απαγορεύσεως αεροπορικών πτήσεων στην χώρα μας, αναλαμβάνοντας την προπόνησή μου όλο αυτό το διάστημα και σε επίπεδο φυσικής κατάστασης αλλά και αγωνιστικής σε ένα βαθμό, με την χρήση των εγκαταστάσεων του ομίλου αντισφαίρισης Πολυκάστρου, του μέχρι προ τινος συλλόγου μου, καθώς τώρα αγωνίζομαι ως αθλήτρια του “Σαλόνικα Τέννις Κλάμπ”, τις οποίες ουσιαστικώς έχει διαμορφώσει στην σημερινή τους μορφή η οικογένειά μου, και τις οποίες αξιοποιώ αυτή την περίοδο.
Σε ό,τι αφορά στους επαγγελματίες αθλητές, η παγκόσμια ομοσπονδία διέθεσε ένα σημαντικό χρηματικό κονδύλιο γιά την οικονομική ενίσχυση όσων είναι κάτω από την 400η θέση στην παγκόσμια κατάταξη (για 400 τεννίστριες και 400 τεννίστες), ενώ, με βάση την πρόσφατη ενημέρωσή μας, η απόφαση επανέναρξης των τουρνουά μετατίθεται από την 13η Ιουλίου, που ήταν η αρχική εκτίμηση, γιά τις 30 Ιουλίου, καθώς απαιτείται, γιά λόγους ισονομίας, να μην υπάρχει πρόβλημα σε κανένα σημείο του πλανήτη.

Ποιά είναι τα νέα δεδομένα για τους αθλητές μετά από τόση αγωνιστική απραξία και πώς είναι οι σχέσεις σου με τους άλλους Έλληνες επαγγελματίες τεννίστες;
Παρά το γεγονός ότι οι τεννίστριες και τεννίστες γυμνάζονται κανονικά όλη την περίοδο των απαγορευτικών μέτρων, υπάρχει κίνδυνος γιά τραυματισμούς, όταν ξεκινήσουν ξανά τα τουρνουά, καθώς λόγω της τρίμηνης αποχής από αγώνες είναι δύσκολη η προσαρμογή του σώματος σε συνθήκες αγώνα και θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Οι σχέσεις μου με τους άλλους τεννίστες και τεννίστριες είναι εξαιρετικές, και χαίρομαι που οι υποχρεώσεις μας στα μεγάλα τουρνουά μας δίδουν την δυνατότητα να τα λέμε τόσο με την Μαρία Σάκκαρη, όσο και με τον Στέφανο Τσιτσιπά. Με αυτούς, που δεν τα έχω καλά, είναι όσοι με παρενοχλούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης α λλά και μέσω μηνυμάτων στο τηλέφωνό μου μετά από ανεπιτυχή μου αποτελέσματα, στα οποία, προφανώς, έχουν στοιχηματίσει και έχουν χάσει χρήματα. Μάλιστα, η παγκόσμια ομοσπονδία μας έχει οργανώσει ειδική επιτροπή γιά την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, αλλά και γιά την ψυχολογική υποστήριξη των αθλητών.

Ποιοί είναι οι επόμενοι στόχοι σου;
Ζώντας τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Ολλανδία και έχοντας καταφέρει να δημιουργήσω μία ομάδα υποστήριξης με Βρετανό προπονητή και τρία ακόμη στελέχη, ευελπιστώ ότι με σκληρή δουλειά θα μπορέσω να κατέβω κάτω από την 100η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, καθώς έχω αποδείξει, ότι διαθέτω τα ανάλογα αγωνιστικά προσόντα και η ομάδα μου πιστεύει ότι είναι ένας εφικτός στόχος. Παράλληλα ελπίζω, μετά την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων, να διεκδικήσω εκ νέου, εάν δοθεί τέτοια δυνατότητα από την Ελληνική Ομοσπονδία αντισφαίρισης και τη Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την συμμετοχή μου σε αυτούς με την εθνική ομάδα, καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί όνειρο ζωής γιά μένα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Γκαντέμης» και «γουρλής»

Βρέθηκε πρώτα στην Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης για τον αγώνα του ΠΑΟΚ Κρηστώνης. Μετά πήγε στην Τούμπα Θεσσαλονίκης για τον αγώνα […]

Πώς διαμορφώνεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ΟΠΑΠ τη Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα – Τι αλλάζει στις κληρώσεις ΤΖΟΚΕΡ, ΛΟΤΤΟ και ΠΡΟΤΟ

Με εορταστικό ωράριο λειτουργούν τα καταστήματα ΟΠΑΠ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ με αλλαγές θα διεξαχθούν και οι […]