Υποτονική ακόμη η κίνηση στον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων


Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης
Δυστυχώς ωρισμένοι στην Πατρίδα μας, ακόμη και «εντός των τειχών» της περιφερειακής μας ενότητας, εξακολουθούν να μην κατανοούν, ότι η πανδημία είναι ένα απολύτως δυναμικό φαινόμενο, το οποίο εξελίσσεται σε διάφορα κύματα και με αυξομειούμενη ένταση, και ότι η αντιμετώπισή της δεν μπορεί παρά να είναι προσαρμοσμένη σε αυτήν την λογική, μακριά από τα στερεότυπα που έχουμε στο μυαλό μας και παγιωμένες πρακτικές του παρελθόντος.
Γεγονός, το οποίο, πέραν των άλλων, εξηγεί και την λογική επιλογής από κυβερνητικής πλευράς τακτικών τύπου “ακκορντεόν” στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με την επιβολή και άρση κατά καιρούς διαφόρων περιοριστικών μέτρων, υιοθετώντας ανάλογα παραδείγματα κρατών ανά την υφήλιο.
Και τούτο, διότι η επιλογή επιβολής ενός μέτρου σήμερα καθίσταται αχρείαστη αύριο αν μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα τα δεδομένα έχουν αλλάξει προ το καλύτερο, όπως έχει γίνει δεκάδες φορές τον τελευταίο ενάμισυ χρόνο και στην χώρα μας.
Κάτι ανάλογο συνέβη και με το θέμα του “ανοίγματος” του μεθοριακού σταθμού των Ευζώνων, ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνονταν στην αρχική κατάσταση ανοίγματος χερσαίων πυλών εισόδου στην χώρα μας, όχι διότι κάποιος αμφισβητεί την δεσπόζουσα σημασία της στον οδικό τουρισμό για την χώρα μας (μόνον όσοι έχουν ακουστά τα συμβαίνοντα στους Ευζώνους θα μπορούσαν να έχουν αντίθετη γνώμη), αλλά διότι τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα στα Σκόπια ήταν τέτοια, που επέβαλαν, και ορθώς, την λήψη μιάς τέτοιας απόφασης.
Γνωρίζοντας βεβαίως, κάτι που και ο πιό αδαής γνωρίζει, ότι μία τέτοια επιλογή θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στον οδικό τουρισμό κυρίως γιά την Βόρεια Ελλάδα, όχι τόσο ετούτη την περίοδο, όσο κυρίως την περίοδο «αιχμής» του τουρισμού από τα μέσα του Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Κάτι που εξηγεί και την συντονισμένη πίεση των ξενοδόχων της Βορείου Ελλάδος προς την κυβέρνηση, όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα, πάνω στην λογική διαμόρφωσης ενός ευνοϊκού κλίματος, το οποίο, συνδυαζόμενο με το πρόσφατο «άνοιγμα» του τουρισμού στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδος, “θα έστρωνε το χαλί” για το «άνοιγμα» των Ευζώνων λίγες ημέρες αργότερα με τις λιγότερες δυνατές επιφυλάξεις, όπερ και εγένετο από πλευράς του αρμοδίου υπουργείου, καθώς, πέραν των άλλων, έχουν βελτιωθεί και τα επιδημιολογικά δεδομένα στην γείτονα χώρα τις τελευταίες ημέρες.
Αν κάποιος σήμερα επισκεφθεί τον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων, όπως πράξαμε εμείς την Κυριακή 16.5.21, στο πλαίσιο της σχετικής δημοσιογραφικής έρευνας, θα διαπιστώσει, ότι η κίνηση σε αυτόν έχει αυξηθεί ελάχιστα μετά το πρόσφατο «άνοιγμά» του και ότι η πλειοψηφία όσων εισέρχονται στην χώρα μας είναι Αλβανοί υπήκοοι, οι οποίοι επιλέγουν τους Ευζώνους, διότι δεν έχει «ανοίξει» χερσαία δίοδος στα ελληνοαλβανικά σύνορα, καθώς, πέραν των άλλων, και στην Αλβανία η κατάσταση της επιδημίας είναι και εξακολουθεί να παραμένει σε σημαντικό βαθμό επιβαρυμένη.
Προφανώς τα δεδομένα θα αλλάξουν το αμέσως προσεχές διάστημα, όταν αυξηθούν οι ροές εισόδου από τους πολίτες χωρών της Ενωμένης Ευρώπης, αλλά και τρίτων χωρών, με βάση την πρόσφατη απόφαση, και πλέον αυτό, που έχει σημασία, είναι να φανεί στην πράξη, πώς θα λειτουργήσουν τα μέτρα ελέγχου σε περιόδους «αιχμής».
Ακόμη και στο δειγματοληπτικό επίπεδο, όπως έχει ορισθεί, και κυρίως για τους Ελληνες πολίτες που διέρχονται πάνω σε συχνή βάση από τον σταθμό, όπως για παράδειγμα συνέβη το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής με έναν εξ αυτών που δεν διέθετε το απαραίτητο έγγραφο εγκαίρου αρνητικού τέστ για τον νέο κορωνοϊό από φορέα των Σκοπίων, «μπλοκάροντας» για αρκετό διάστημα την διαδικασία και ταχύτητα εισόδου όσων ακολουθούσαν.
Ευχή όλων είναι, οι επιπτώσεις από το «άνοιγμα» στον τουρισμό είναι να προσκρούσουν στο “τείχος ανοσίας”, που «οικοδομείται» από πλευράς της Πολιτείας μέσω του εμβολιασμού.
Όμως, το τι αποτελέσματα θα έχει αυτή η προσπάθεια είναι ακόμη νωρίς να εκτιμηθεί, όπως και το αν το «άνοιγμα» της χερσαίας πύλης των Ευζώνων δεν καταστεί, όπως συνέβη στο παρελθόν, «κερκόπορτα» διασποράς του νέου κορωνοϊού και λειτουργήσει θετικά μόνον ως προς το σκέλος που αφορά τον εγχώριο τουρισμό, όπως λειτουργούσε και μάλιστα με γεωμετρική αυξητική πρόοδο την περίοδο πριν την εμφάνιση της πανδημίας.
Όπως αναφέρεται πιο πάνω, η πορεία της πανδημίας είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, και θέλει σύνεση και προσοχή, δεδομένου ότι πολύ εύκολα μπορεί να επιδεινωθεί η κατάσταση και να επιστρέψουμε σε τακτικές επιβολής περιορισμού σε μετακινήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την πορεία του τουρισμού.
Γι’ αυτό έχει εξαιρετικά κρίσιμη σημασία το «τείχος» του εμβολιασμού να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν, καθώς αποτελεί το ισχυρότερο «όπλο» στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και στο επίπεδο διασφάλισης της δημόσιας υγείας και στο οικονομικό πεδίο.
Ο τουρισμός είναι σημείο καμπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, και μία δεύτερη χαμένη τουριστική περίοδος θα ήταν απολύτως αρνητική γιά την πορεία της μέσα στο 2021 και την προσπάθεια, που επιχειρείται να αναπτυχθεί με ρυθμούς της τάξεως λίγο πάνω από το 3%, όπως είναι οι έως τώρα εκτιμήσεις.
Κάτι το οποίο, αν επιβεβαιωθεί,θα έχει θετικές επιπτώσεις και στην αντιμετώπιση της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο, μιάς και πολλοί Κιλκισιώτες εργάζονται εποχικώς στον τομέα του τουρισμού σε ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις σε όλη την Βόρειο Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται, σε ό,τι αφορά στο πρωτόκολλο εισόδου στην χώρα, απαιτούνται τα εξής:
– Συμπλήρωση του PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση
– Πιστοποιητικό εμβολιασμού
– PCR test έως και 72 ώρες πριν