Οικονομία

Στο «σκαμνί» ο πρώην περιφερειάρχης Γ.Τσιότρας γιά απάτη

Με βούλευμα του συμβουλίου εφετών παραπέμπτονται να δικαστούν για απάτη εις βάρος του Δημοσίου συνολικώς 17 άτομα μεταξύ των οποίων έξη υπάλληλοι της περιφέρειας και πέντε προϊστάμενοι- εφοριακοί της ΦΑΕ Θεσσαλονίκης.
Ο πρώην γενικός γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας και άλλα 16 άτομα, κυρίως κρατικοί υπάλληλοι, παραπέμπονται να δικαστούν, σε τριμελές εφετείο κακουργημάτων, για απάτη εις βάρος του Δημοσίου.
Στο παραπεμπτικό βούλευμα του συμβουλίου εφετών Θεσσαλονίκης αναφέρεται ότι ευθύνονται για την παράνομη μεταβίβαση μετοχών της εταιρείας «Ελληνικοί Αγωγοί ΑΕ- Hellecon»που είχε έδρα στη ΒΙΠΕ Σταυροχωρείου, που παρήγε χάλκινους αγωγούς και η οποία επιχορηγήθηκε από τον αναπτυξιακό νόμο με συνολικά 1,3 εκατομμύριο ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο και την ΕΕ.
Στους κατηγορούμενους συμπεριλαμβάνονται εκτός από τον κ. Τσιότρα και έξη υπάλληλοι της διεύθυνσης σχεδιασμού και ανάπτυξης της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, ένας υπάλληλος της (πρώην) νομαρχίας Θεσσαλονίκης, πέντε προϊστάμενοι- εφοριακοί της ΔΟΥ ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, ο πρώην νομικός σύμβουλος του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, που γνωμοδότησε θετικώς και τρεις ιδιώτες στελέχη διαχειριστές της εν λόγω ανώνυμης εταιρείας. Εις βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για «απάτη από κοινού» και για «άμεση συνέργεια στην απάτη», κατά περίπτωση.
Στο παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι κρατικοί υπάλληλοι, εισηγήθηκαν, ενέκριναν ή δεν έλεγξαν τη μεταβίβαση του 75% των μετοχών της εταιρείας στον «στρατηγικό» επενδυτή Χρήστο Πετραλείφη, ο οποίος, τελικώς αποδείχτηκε αφερέγγυος, καθώς δεν κατέβαλε το χρηματικό ποσό της εξαγοράς, ενώ είναι ο βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης. Επίσης παραπέμπονται να δικαστούν η πρώην πρόεδρος της «Ελληνικοί Αγωγοί ΑΕ» και ακόμη ένας ιδιώτης που υπέβαλε αίτηση για έγκριση της μεταβίβασης μετοχών από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Η ανώνυμη εταιρεία υπήχθη στον αναπτυξιακό νόμο, έχοντας ως υποχρέωση να λειτουργεί επί πέντε συνεχή έτη, έως το 2006, απασχολώντας συνολικώς 30 εργαζόμενους. Λόγω οικονομικών προβλημάτων, η παραγωγική δραστηριότητα σταμάτησε το 2004 και από τότε έπρεπε να ανακληθεί η άδεια της εταιρείας και να επιστραφεί μέρος της ληφθείσας επιχορήγησης. Αντ αυτού εγκρίθηκε η πώληση του πλειοψηφικού μετοχικού «πακέτου», που επέφερε ζημιά 450. 451 ευρώ, στο ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με το βούλευμα.
Σημείωση σύνταξης: Η «Ημερησία» είχε αναφερθεί εκτενέστατα στο θέμα πριν κάν ξεκινήσει η δικαστική έρευνα γι’ αυτό, την στιγμή που κάποιοι άλλοι το «προσπερνούσαν» ως ήσσονος σημασίας ή και «αδιάφορο». Η ανωτέρω εξέλιξη δικαιώνει την διεύθυνση, που το αξιολόγησε ως θέμα εξαιρετικού ενδιαφέροντος, διαθέτοντας τον ανάλογο χώρο.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«ΗΛΙΑ, ΡΙΧ’ΤΟ»

Υπάρχουν εξαιρετικές κινηματογραφικές ταινίες που γυρίστηκαν στην περιοχή του Κιλκίς όπως ο «Μελισσοκόμος» (1986) του Θόδωρου Αγγελόπουλου ή «Το εργοστάσιο» […]