Υποσχέσεις γιά θέματα των παραγωγών από κυβερνητικά στελέχη
Στις διαδοχικές συναντήσεις, που είχαν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των παραγωγών από την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και όσοι εκ των υπολοίπων παραγωγών από διάφορα σημεία της Ελλάδας συντάχθηκαν με τις θέσεις τους με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε σε αποκλειστική συνέντευξη, που παραχώρησε στον Μαχητή ένας εκ των μελών αυτής της αντιπροσωπείας, ο Κιλκισιώτης παραγωγός Δημήτρης Βαφειάδης, που μαζί με τον συνάδελφό του από την Παιονία Θωμά Καρυπίδη ήσαν οι εκπρόσωποι του παραγωγικού κόσμου του νομού μας στην εν λόγω συνάντηση και ταυτοχρόνως υπήρξαν εκ των βασικών στελεχών στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις σε τοπικό επίπεδο.
«Ένας δίκαιος αγώνας», όπως τον χαρακτήρισε «που μπορεί να μην πέτυχε ενδεχομένως όλους τους στόχους του, όμως, από την άλλη οδήγησε την κυβέρνηση να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με την συμμετοχή του αντιπροέδρου της Γιάννη Δραγασάκη και τεσσάρων συναρμοδίων υπουργών και υφυπουργών και να συζητηθούν» όπως επεσήμανε «μία ευρεία ποικιλία θεμάτων, που αφορά στην πρωτογενή παραγωγή και τα οποία αναγράφονται κωδικοποιημένα παρακάτω».
Αιτήματα και προβλήματα που κλονίζουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους, όπως τόνισε, αλλά γνωστά από το παρελθόν αλλά και σύγχρονα «επί των οποίων υπήρξαν εκτός από υποσχέσεις γιά διερεύνησή τους και συγκεκριμένες δεσμεύσεις γιά την επίλυσή τους, όπως γιά παράδειγμα γιά το αμετάβλητο των προϋποθέσεων στις δηλώσεις του ΟΣΔΕ γιά το 2017, στο αμέσως προσεχές διάστημα».
«Αυτές οι ενέργειες, όπως και η πρόοδος στα υπόλοιπα θέματα είναι» όπως επεσήμανε ο κ. Βαφειάδης, «οι παράγοντες που θα εκτιμηθούν από πλευράς του συντονιστικού οργάνου της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και επί μέρους από τους παραγωγούς και θα προσδιορίσουν τις μελλοντικές αντιδράσεις τους.
Μπορεί τα γενικότερα θέματα που αφορούν στην φορολόγηση και ασφαλιστική αντιμετώπιση των παραγωγών να μην τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου, καθώς, εκτός του ότι έχουν νομοθετηθεί, ψηφισθεί και δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με δημοσιονομικές παροχές, όμως συζητήθηκαν και δόθηκαν δεσμεύσιες γιά μέτρα που μπορούν να επηρεάσουν θετικά και τις δύο αυτές παραμέτρους, εάν βεβαίως αυτές υλοποιηθούν», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Αναλυτικότερα επί των θεμάτων που ετέθησαν οι κυβερνητικές αναφορές έχουν ως εξής:
1. Το θέμα της παρακράτησης χρημάτων από όσους έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση και είναι οικονομικά ενήμεροι. Για το ζήτημα αυτό υπάρχει ήδη συνεργασία του υπουργείου οικονομικών με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Στοχος είναι ο μεγαλύτερος δυνατός συμψηφισμός οφειλών του Δημοσίου και των αγροτών (γιά παράδειγμα πιστωτικός ΦΟΑ), ώστε να μην παρακρατείται όλο το ποσό από τους φορολογικούς συνεπείς αγρότες.
2. Επανεξέταση της φορολογίας στο κρασί.
3. Την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει με τις εισφορές. Το θέμα αυτό είναι αρμοδιότητας του υπουργειου εργασίας και ήδη αναζητείται φόρμουλα. Στόχος είναι να βρεθεί λύση ώστε να μην κληθούν οι αγρότες να πληρώσουν μέσα στην χρονιά τόσο τις εισφορές του δευτέρου εξαμήνου του 2016 όσο και του 2017. Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και αναμένονται το επόμενο διάστημα ανακοινώσεις.
4. Την τροποποίηση συγκεκριμένων διατάξεων γιά την βελτίωση του τρόπου εφαρμογής του εργόσημου
5. Τη σταδιακή εφαρμογή του ηλεκτρονικού τιμολογίου στους αγρότες μέχρι να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα από την πιλοτική εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.
6. Τη δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ στα ακατέργαστα είδη ζωοτροφών και κρεάτων. Αυτό που συζητήθηκε είναι η επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% σε 13%. Στη σύσκεψη επισημάνθηκε πως δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τα κρέατα εισαγωγής. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως εισάγονται με μηδενική φορολόγηση (ως ενδοκοινοτική συναλλαγή) και διακινούνται στο εσωτερικό της χώρας με συντελεστή 13%.
7. Την δυνατότητα αύξησης τους συντελεστή απόσβεσης του ζωικού κεφαλαίου και του αντίστοιχου φυτικού πολυετούς καλλιέργειας. Δηλαδή από 10% που είναι σήμερα στο 20%.
8. Την δυνατότητα απόσβεσης της αξίας αγοράς γης γιά καλλιέργεια ή έκπτωσή της από τα έσοδα.
9. Την δυνατότητα απόσβεσης της αξίας αγροτικού μηχανήματος ως διαφορά μεταξύ της αγοράς νέου μηχανήματος και της πώλησης παλαιού σε περίπτωση αντικατάστασης.
10. Τα αγροτεμάχια να δηλώνονται με ενοικιαστήριο, τον 13ψήφιο κωδικό και τον αριθμό διανομής ή σχετικό έγγραφο (σε περιοχές όπου υπάρχει αναδασμός ή διανομή).
11. Την διευκόλυνση της διαδικασίας συλλογής τους γάλακτος χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση των παραγωγών. Γιά το θέμα αυτό θα υπάρξει συνεννόηση με την γαλακτοβιομηχανία. Το θέμα απασχολεί το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης.
12. Το καθαρό εισόδημα στο οποίο υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές θα εξετασθεί να μοιράζεται στα μέλη της οικογένειας που ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή. Στόχος είναι να εξασφαλίζεται η ελάχιστη εισφορά. Το συγκεκριμένο θέμα εξετάζεται από το υπουργείο εργασίας.
Σε ό,τι αφορά στην δεύτερη συνάντηση αυτή με τους αντίστοιχους τομεάρχες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον γραμματέα της πολιτικής επιτροπής Λευτέρη Αυγενάκη, μία ημέρα μετά την συνάντηση με τα κυβερνητικά στελέχη συζητήθηκαν, όπως τόνισε, τα θέματά τους στην βάση που έχει δεσμευθεί δημοσίως το κόμμα της ΝΔ με την «Συμφωνία Αλήθειας με τους Αγρότες» αλλά και στην βάση όσων έχει δεσμευτεί ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάρκος Μητσοτάκης:
1. Την ενθάρρυνση της σύστασης Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών ανά προϊόν, την αντικατάσταση του πρόσφατα ψηφισθέντος Συνεταιριστικού νόμου με έναν νέο που θα επιτρέπει στις συλλογικές οργανώσεις των αγροτών να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του συνεργατισμού.
2. Την άμεση ενεργοποίηση όλων των Μέτρων και διαρθρωτικών πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
3. Την διασφάλιση εγγυητικών κεφαλαίων, δανειοδότησης και επαρκούς χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα.
4. Την προώθηση της δυνατότητας επιπρόσθετης κάλυψης των ζημιών των γεωργών και κτηνοτρόφων, ειδικά για ζημιές που οφείλονται στις κλιματικές αλλαγές, μέσω της παρουσίας του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία του αγρότη, παράλληλα και συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ.
5. Την επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας καθορισμού χρήσεων γης ανά περιοχή. Την πρόβλεψη της περαιτέρω αξιοποίησης των γεωργικών αποβλήτων και υπολειμμάτων.
6. Την υποστήριξη της σύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
7. Την ανάπτυξη πιστοποιημένων προϊόντων με βάση το αίγειο γάλα και την υποστήριξη της Ελληνικής ορεινής κτηνοτροφίας. Προώθηση νέων σημάτων ιδιαίτερων προϊόντων, που παράγονται σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας.
8. Την καθιέρωση τακτικού, δομημένου διαλόγου της Κυβέρνησης με τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις παραγωγών κατά προϊόν.
9. Την δημιουργία Εθνικού Αγροτικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να αναλάβει το θεσμικό ρόλο της εκπροσώπησης των παραγωγών.
10. Την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές.
11. Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.
12. Την μείωση, μεσοσταθμικά, του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών.
13. Την μείωση του φορολογικού συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγροτική οικονομία από το 29% στο 20% εντός 2 ετών.