Πολιτισμός

Υπογράφηκε η σύμβαση του έργου «Αρχαιολογικές εργασίες για την ανάδειξη της αρχαίας Μορύλλου»

Την προγραμματική σύμβαση για την εκτέλεση του έργου με τίτλο «Αρχαιολογικές εργασίες 2020 για την ανάδειξη της αρχαίας Μορύλλου (νυν Άνω Απόστολοι) Π.Ε. Κιλκίς» προϋπολογισμού 25.000,00 €, υπέγραψε, την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020, ο αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας (Π.Ε.) Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων των τεχνικών υπηρεσιών της ΠΕ Κιλκίς και της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Κιλκίς Γεωργίας Στρατούλη.

«Στηρίζουμε τον πολιτισμό και τηρούμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας για την προστασία και ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού κεφαλαίου αρχαιολογικών μνημείων και ιστορικών τόπων της της περιοχής μας» υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης, Ανδρέας Βεργίδης.

Στον οικισμό των Άνω Αποστόλων, ο οποίος βρίσκεται δεκαοκτώ (18) χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Κιλκίς, χωροθετείται η αρχαία πόλη της Μορρύλου. Πρόκειται για ένα σημαντικό αστικό κέντρο της περιοχής κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή με αξιόλογη κτηνοτροφική παραγωγή. Η θέση της πόλης στον άξονα βορρά – νότο στην πεδιάδα της Κρηστωνίας ήταν ιδιαίτερα στρατηγικής σημασίας. Η ίδρυσή της ανάγεται
τουλάχιστον στον 4ο αι. π.Χ. και επιζεί μέχρι τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.

Το αστικό κέντρο της Μορρύλου διέθετε πολεοδομική οργάνωση κατά το Ιπποδάμειο σύστημα, με μία κεντρική αρτηρία στον άξονα ΒΔ-ΝΑ και πολλούς εγκάρσιους προς αυτήν οδούς με κατεύθυνση ΒΑ-ΝΔ, βάσει των οποίων διαμορφώνονταν οικιστικά τετράγωνα, που περιλάμβαναν ιδιωτικά (οικείες) και δημόσια κτίρια, αναγνωρίσιμα στα αποτελέσματα γεωφυσικών διασκοπήσεων.

Η ύπαρξη τείχους, αγοράς και ιερού του Ασκληπιού μαρτυρείται σε τιμητικό ψήφισμα του 2 ου αι. π.Χ. Η ύπαρξη του ιερού του Ασκληπιού μαρτυρείται και από άλλα επιγραφικά τεκμήρια, αλλά και γλυπτά αναθήματα προς τιμήν του θεού. Τα νεκροταφεία της πόλης χωροθετούνταν εκτός του αστικού κέντρου.

Η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς χρηματοδοτεί το εν λόγω έργο από το πρόγραμμα των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) έχοντας ως κεντρικό πυρήνα στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη της πολιτικής της, τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης, σύγχρονης και καινοτόμας πολιτικής για τον πολιτισμό, περιλαμβάνοντας το σύνολο των εκφάνσεων του πολιτιστικού αποθέματος των φορέων πολιτισμού, που βρίσκονται στον γεωγραφικό
χώρο της, η οποία θα είναι προσβάσιμη με κάθε πρόσφορο μέσο, από το σύνολο των πολιτών, με στρατηγικό στόχο την επένδυση στον Πολιτισμό.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα