Πολιτική

Οργανώνεται η υποδομή ελέγχου ροής προσφύγων στην Ειδομένη

Ανησυχίες εκφράζονται από πλευράς της δημοτικής αρχής όπως δήλωσε στον «Μαχητή» ο δήμαρχος Παιονίας κ. Χρήστος Γκουντενούδης αναφορικά με τις εξελίξεις και το κλείσιμο των συνόρων της Γερμανίας, Ουγγαρίας, Αυστρίας και άλλων κρατών και τις επιπτώσεις, που θα έχει κάτι τέτοιο στην ροή των προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά σύνορα, στην περιοχή της Ειδομένης.

Όπως ανέφερε «πάγια θέση μας είναι ότι δεν θα δεχθούμε την δημιουργία μόνιμου καταυλισμού στην περιοχή, όπως προβλέπουν οι σχετικοί κανονισμοί, παρά μόνον εγκατατάσεις μονοήμερης εξυπηρέτησής των.

Παράλληλα είμαστε στην διαδικασία παραχώρησης των εγκαταλελειμένων κτιριακών εγκαστάσεων της «Γαία» ΟΣΕ, ώστε να χρησιμοποιηθούν και αυτές, αφού πρώτα διαμορφωθούν καταλλήλως με πόρους της Υπάτης Αρμοστείας προσφύγων από τις καιρικές συνθήκες.

Στην Ν.Αγχίαλο

Σύμφωνα πάντως με τον αρμόδιο της «Γαία» ΟΣΕ Βασίλη Διαμαντάκη η δημιουργία καταυλισμού πολυήμερης παραμονής θα δημιουργηθεί σε άλλη έκταση της επιχείρησης, στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου, που θα παραχωρηθεί και αυτή γιά τον ανωτέρο σκοπό.

Ο χώρος με την βοήθεια του στρατού, έχει διαμορφωθεί καταλλήλως, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εγκατάστασης στα 10.000 στρέμματα διακοσίων ειδικών κονταίηνερ σπιτιών που θα έχουν δυναμικότητα στέγασης περίπου 2000 ατόμων.

Πρωτοβουλία της 4ης υγειονομικής περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης
Εθελοντές γιατροί και νοσηλευτές στον νομό γιά τις υγειονομικές ανάγκες στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο
Στον νομό Κιλκίς κατέφθασε κλιμάκιο εθελοντών γιατρών και νοσηλευτών για την αντιμετώπιση των αυξημένων υγειονομικών αναγκών που έχουν προκύψει στην ελληνοσκοπιανή λόγω της αυξημένης διέλευση των προσφύγων. Η απόφαση ελήφθη με πρωτοβουλία της 4ης υγειονομικής περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης.

Οι γιατροί και νοσηλευτές θα στελεχώσουν κινητή μονάδα που έχει παραχωρήσει για αυτόν τον σκοπό το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τί φοβάται η ΕΛ.ΑΣ για την Ειδομένη

Η προοπτική μιας εσωστρεφούς και συρματόπλεχτης Ευρώπης αρχίζει πλέον να φαντάζει περισσότερο ορατή από ποτέ. Μια αρχή, που για να μην ξεχνιόμαστε, ξεκίνησε από την Ελλάδα με τον φράχτη του Έβρου που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε επί ημερών των αλήστου μνήμης υπουργών δημόσιας Τάξης Παπουτσή και Δένδια αντίστοιχα.

Άσχετα αν σήμερα η χώρα μας και οι εκπρόσωποι της διαμαρτύρονται για τα συρματοπλέγματα που ορθώνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να παραμείνουν “αμόλυντες” (φευ) από την προσφυγική πανδημία.

Το ευρωπαϊκό όραμα των ανοιχτών συνόρων και των ελευθεριών στη διακίνηση ανθρώπων και ιδεών, καταρρέει σαν χάρτινος πύργος μπροστά στην εμφάνιση προ των τειχών των κρατών του ευρωπαϊκού Βορρά των πρώτων επήλυδων, όχι μόνο με φράχτες αλλά και με κατάργηση του κεκτημένου Σένγκεν.

Τί όμως θα σημάνει ένας πιθανός πολυήμερος αποκλεισμός μεγάλου αριθμού προσφύγων στην Ειδομένη καθώς θα κλείσει η Κερκόπορτα της εξόδου από τη Ελλάδα;

Φανταστείτε λένε έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ ένα πλήθος κάποιων χιλιάδων ανθρώπων που θα παραμείνουν εκεί για διάστημα μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας. Η πείνα θα τους εξωθήσει μοιραία σε άτακτες εφόδους προς καλλιέργειες και ποιμνιοστάσια. Αυτός είναι ο μεγάλος φόβος και η ανησυχία.

Και ως παράδειγμα αναφέρεται ότι από προχθές το απόγευμα μέχρι και σήμερα διαπεραιώθηκε μόνο από τη Μυτιλήνη στην Αθήνα ένας πληθυσμός της τάξης των 5.300 προσφύγων. Στο ίδιο και μικρότερο χρονικό διάστημα ξέφυγαν από τα σύνορα προς τα Σκόπια 2.500 άτομα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα