Οι εώς τώρα «μνηστήρες» ενώ μυστήριο παραμένει το νέο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο της


Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης
Το 2019 θα είναι εκ των πραγμάτων μία απολύτως προεκλογική χρονιά γιά την χώρα μας και σε εθνικό επίπεδο και σε αυτοδιοικητικό, καθώς φέτος, το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο, θα έχουμε τις εθνικές εκλογές ενώ τον προσεχή Μάιο θα έχουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις εκλογές γιά την ευρωβουλή.
Είναι επίσης δεδομένο, ότι σε αυτές ιδιαιτέρως σημαντικός θα είναι ο ρόλος της ΝΔ, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο.
Και τούτο τούτο διότι το σύνολο των δημοσκοπικών προσεγγίσεων την θέλει ουσιαστικώς να επιβεβαιώνει αυτήν την τάση αλλά και διότι σε τοπικό επίπεδο σχεδόν παραδοσιακώς αποτελεί με ελαχιστότατες παρεκλίσεις την πρώτη πολιτική δύναμη της περιφερειακής ενότητας του Κιλκίς.
Κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε και στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, όπου πρώτευσε με ποσοστό 32,41% έναντι 30,89% του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ έχοντας παράλληλα το προνόμιο στελέχη της να κατέχουν όλους τους θεσμικούς αυτοδιοικητικούς θώκους και σε περιφερειακό επίπεδο και σε επίπεδο δήμων, με τον Ανδρέα Βεργίδη ως αντιπεριφερειάρχη και όλους τους περιφερειακούς συμβούλους κκ Παύλο Θωμαίδη, Μιχαλία Καραμισάκη και Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο να προέρχονται από τις τάξεις της, όπως και οι δύο δήμαρχοι Κιλκίς και Παιονίας οι κκ Δημήτρης Σισμανίδης και Χρήστος Γκουντενούδης.
Βεβαίως μία προεκλογική χρονιά σημαίνει ταυτοχρόνως και μία χρονιά υποψηφιοτήτων με μπόλικο παρασκήνιο και διεργασίες ως είθισται καθώς πάντοτε οι προς κατάληψη θέσεις υστερούν των φιλοδοξιών στελεχών της παράταξης και μάλιστα σε μία εποχή που η ΝΔ πολιτικά αναζητά να διευρυνθεί και προς τα «αριστερά» της και προς τα «δεξιά» της.
Βεβαίως η κατάρτιση της λίστας των υποψηφίων κυρίως σε ό,τι αφορά στις βουλευτικές εκλογές και στις περιφερειακές εκλογές, που έχουν σαφώς ισχυρότερο πολιτικό στίγμα είναι μία υπόθεση με ποικίλες παραμέτρους και ιδιαιτερότητες γιά κάθε πολιτικό σχηματισμό, πολλώ δε μάλλον γιά ένα κόμμα εξουσίας όπως η ΝΔ.
Βεβαίως, πέραν των όποιων ιδιαιτεροτήτων που ενδημούν σε μία τέτοια διαδικασία υπάρχουν και άλλα δεδομένα που σχετίζονται με τις ανάγκες να ικανοποιηθούν διάφορες ισορροπίες, όπως αυτές που αφορούν στον βαθθμό ανανέωσης των προσώπων σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές αλλά και άλλα που αφορούν στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και έχουν επίσηης σημασία και είναι σαφές, ότι την επηρρεάζουν.
Όπως γιά παράδειγμα οι πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με την τύχη του κυβερνητικού συνασπισμού του ΣΥΡΙΖΑ με τους «Ανεξάρτητους Ελληνες», που περνά μία κρίση με «φόντο» την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, που ενδεχομένως να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.
Γεγονός, στο οποίο οφείλεται σύμφωνα με τις πληροφορίες μας να μην προβεί εν τέλει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10 Ιανουαρίου, όπως είχε δηλώσει στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος, ότι θα πράξει, στην ανακοίνωση των νέων υποψηφίων του κόμματος σε διάφορες περιφέρειες, όπως και του Κιλκίς μέσα από την λίστα του μητρώου στελεχών που έχει οργανωθεί γιά πρώτη φορά από πλευράς της ΝΔ.
Και τούτο διότι κρίνεται από πλευράς των αρμοδίων στελεχών της παράταξης, ότι μία τέτοια κίνηση θα λειτουργούσε αρνητικώς και εσωστρεφώς σε μία μικρή προεκλογική περίοδο, όπως αυτή της πιθανής διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.
Κάτι, που σημαίνει, ότι γιά την περίπτωση της ενότητάς μας δεν θα δοθούν στην δημοσιότητα ονόματα υποψηφίων βουλευτών, όπως αυτά της Αναστασίας (Νατάσα) Σωτηριάδου, γιά την οποία υπάρχει ενδιαφέρον και σε περιφερειακό επίπεδο, και του Σαχπεκίδη, που σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ήταν τα πλέον πιθανά προς ανακοίνωση, καθώς σε ένα βαθμό έχουν ολοκληρωθεί και οι σχετικές βολιδοσκοπήσεις.
Σε ό,τι αφορά στους λοιπούς υποψηφίους τα δεδομένα λίγο έως πολύ είναι γνωστά καθώς πέραν της δεδομένης υποψηφιότητας του νυν βουλευτή και πρώην υφυπουργού παιδείας, επί θητείας Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργού, Γιώργου Γεωργαντά, θα συνιστούσε έκπληξη εάν σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα του επανακάμψαντος στην ΝΔ πρώην βουλευτή και υφυπουργού επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή του νεώτερου, του Κωνσταντίνου Κιλτίδη και του νυν περιφερειακού συμβούλου Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου.
Και τούτο διότι υπάρχει η πεποίθηση στους κόλπους της νεοδημοκρατικής παράταξης, ότι ο πρώτος μπορεί να διεμβολίσει ευκολότερα ψηφοφόρους, που προέρχονται από τον ισχυρό σε τοπικό επίπεδο χώρο της ακροδεξιάς, που διαθέτει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στο Κιλκίς διά του συνδέσμου της «Χρυσής Αυγής» με τον βουλευτή Χρήστο Χατζησάββα, ενώ ότι ο δεύτερος υπηρετεί την ανανεωτική διάσταση έχοντας παράλληλα να επιδείξει μία καταγρεγγραμένη σε αυτοδιοικητικό επίπεδο αναγνώριση, έχοντας παράλληλα δεσμούς λόγω επαγγελματικής διαδρομής αλλά και ως υψηλόβαθμου στελέχους του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγούς στον νομό μας.
Βεβαίως, ένας από τους γρίφους που θα χρειασθεί να λυθεί είναι αυτός που αφορά στην εκπροσώπηση της περιοχής του δήμου Παιονίας, όπου παραδοσιακώς υπάρχουν προβλήματα σε ό,τι αφορά στις υποψηφιότητες και εκεί, όπου στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφιοι ένα γυναικείο στέλεχος με μακρά πορεία στο κόμμα της ΝΔ, τον συνδικαλισμό στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και ως στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης, η νυν δημοτική σύμβουλος Παιονίας Γαρυφαλλιά Καρβουνιάρη.
Μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα που ναι μεν δεν θα πρέπει να αποκλείεται καθώς όπως δηλώνει η ίδια αποτελεί «στρατιώτη της παράταξης», αλλά που συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες να συμβεί στην πράξη καθώς υπάρχει από μέρους της ισχυρότερο ενδιαφέρον γιά την ανάμειξη στα κοινά μέσω της α’ και β’ τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σε αντίθεση με την κ. Καρβουνιάρη είναι η περίπτωση του Γουμενισσιώτη πολιτικού του Τραϊανού Τρέγκα, που στοχεύει μόνον στην κεντρική πολιτική σκηνή κυρίως σε ό,τι αφορά στο μέλλον καθώς υπάρχουν άλλες προτεραιότητες στην παρούσα χρονική περίοδο και δύσκολα θα τον δούμε ως υποψήφιο βουλευτή.
Εκκρεμότητες υπάρχουν γιά την παράταξη της ΝΔ εμμέσως και σε σχέση με την σύνθεση του ψηφοδελτίου των περιφερειακών εκλογών κυρίως σε ό,τι αφορά στην έκτη υποψηφιότητα, καθώς σύμφωνα με όλα τα δεδομένα υπάρχουν πέντε πρόσωπα που ικανοποιούν τον έχοντα τον πρώτο λόγο γιά τον καταρτισμό του ψηφοδελτίου τον νυν περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.
Σε αυτά περιλαμβάνονται τα δύο εν ενεργεία πολιτικά στελέχη της σημερινής διοίκησης ο αντιπεριφερειάχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, που θα πολιτευθεί με σταυρό στις προσεχείς εκλογές και η νυν περιφερειακή σύμβουλος Μιχαλία Καραμισάκη, αλλά και τρία ακόμη πρόσωπα με δεδομένη αναγνωρισιμότητα λόγω της πολιτικής, κοινωνικής και επαγγελματικής τους διαδρομής, όπως η πρώην νομαρχιακή σύμβουλος Καλλισθένη Πάκα-Κυμπαρίδου, ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κωνσταντίνος Βιολιτζής και ο Παίονας στην καταγωγή Θεόφιλος Τιρεκίδης, που έχουν κάνει γνωστή την επιθυμία τους να πολιτευθούν στον δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σαφέστατα τον τελευταίο λόγο στον καταρτισμό των υποψηφιοτήτων τον έχουν γιά μεν τις βουλευτικές εκλογές ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης γιά δε τις περιφερειακές ο υποψήφιος περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, και πέραν τον όποιων διεργασιών και διαδικασιών υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες, όπως οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις που πρακτικώς καθιστούν τις όποιες προβλέψεις-εκτιμήσεις επισφαλείς σε ό,τι αφορά στις λίστες των υποψηφίων, έως ότου ανακοινωθούν επισήμως και διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.
Από την άλλη, όμως, υπάρχουν δεδομένα, που είναι δύσκολο να ανατραπούν, ιδιαιτέρως όταν πρόκειται γιά μικρές εκλογικές περιφέριες, όπως αυτή της περιφερειακής ενότητας του Κιλκίς, «όπου είμαστε λίγοι και γνωριζόμαστε καλά μεταξύ μας», όπως συχνά-πυκνά αρέσκεται να δηλώνει ο εν ενεργεία κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ στις δύο τελευταίες Βουλές των Ελλήνων, Γεώργιος Γεωργαντάς.