Υπό «απειλή» η πορεία της βιομηχανικής μονάδας «ΦΙΕΡΑΤΕΞ»
Στην επιβολή του μέτρου της διαθεσιμότητας στους εκατό εργαζομένους στην παραγωγή της προχώρησε μία από της ιστορικότερες βιομηχανικές μονάδες της βιομηχανικής περιοχής του Γαλλικού και εισηγμένης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο η “Fieratex” .
Το μέτρο ξεκινά από τις 5 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου και πιθανόν να ορισθεί και για άλλες χρονικές περιόδους αν δεν διευθετηθούν τα οικονομικά ζητήματα που επικαλείται η ιδιοκτησία του για την επιβολή του μέτρου της διαθεσιμότητας, καθώς σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία υπάρχει η δυνατότητα για επιβολή μέχρι τρείς μήνες, όπως δήλωσε στον «Μαχητή» ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Κιλκίς Αναστάσιος Καπνίδης.
Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης το οικείο σωματείο εργαζομένων της βιομηχανίας σε έκτακτη γενική του συνέλευση των μελών του την Κυριακή 2.5.24 εξέφρασε την αντίθεση του προς την εν λόγω κατεύθυνση, η οποία προχώρησε λόγω της δυνατότητας εφαρμογής της μονομερώς από πλευράς των μετόχων της.
Για το θέμα είχαμε και δημόσια παρέμβαση από πλευράς της Κομματικής Οργάνωσης Βιομηχανίας Κ.Μακεδονίας του ΚΚΕ, που σε ανακοίνωση της αναφέρει τα εξής:
“Μετά το κλείσιμο της Sonoco- Hellas στο νομό του Κιλκίς, οι εργαζόμενοι στα βαφεία-πλεκτήρια της «ΦΙΕΡΑΤΕΞ» είναι τα τελευταία θύματα της πολυδιαφημισμένης καπιταλιστικής ανάπτυξης, της πολιτικής σταθερότητας και των ελεύθερων ευρωπαϊκών αγορών που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ. Η απαράδεκτη απόφαση της εργοδοσίας να βγάλει σε διαθεσιμότητα δεκάδες εργαζόμενους, αφήνοντάς ολόκληρες οικογένειες με μισό εισόδημα μέσα σε συνθήκες αβάσταχτης ακρίβειας, είναι το αποτέλεσμα του άθλιου αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί όλα τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και όσους συμμετείχαν σε αυτές όπως τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, ο Βελόπουλος, η Κωνσταντοπούλου.
Όλοι αυτοί οι νόμοι που λύνουν τα χέρια της εργοδοσίας για να μπορεί να επιβάλει ότι την βολεύει για να διασφαλίσει την κερδοφόρα δραστηριότητα της, είναι οδηγίες και κατευθύνσεις γέννημα-θρέμμα της Ε.Ε. Το καθεστώς της διαθεσιμότητας, η δυνατότητα για μονομερείς ενέργειες από την πλευρά του εργοδότη, η λεγόμενη εκ περιτροπής εργασία, οι κομμένες άδειες, οι αναστολές συμβάσεων, μέχρι και οι μαζικές απολύσεις πριν γίνουν νόμοι στην Ελληνική Βουλή είχαν προηγουμένως συζητηθεί, αποφασιστεί, ψηφιστεί και εφαρμοστεί στην Ευρωβουλή και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτό είναι το “ευρωπαϊκό κεκτημένο” που μας πιπιλάνε!
Να μην περάσουν οι απαράδεκτες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας της «ΦΙΕΡΑΤΕΞ». Πρόκειται για επιχείρηση η οποία στο διάστημα 2015-23 οι εργαζόμενοι παρήγαγαν σημαντικό πλούτο με κύκλους εργασίας 9ετίας πάνω από 220 εκ. € και κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων που ξεπερνάνε τα 6 εκ. €. Με αυτά τα χρήματα η εργοδοσία καλύπτει τόσα χρόνια τα λειτουργικά έξοδα, αγοράζει νέα μηχανήματα, κάνει αποσβέσεις, αποπληρώνει δάνεια και άλλες υποχρεώσεις. Και ενώ οι εργαζόμενοι τόσα χρόνια διασφαλίζουν με την εργασία τους τη λειτουργία της επιχείρησης, η εργοδοσία σήμερα είναι γνωστό ότι επιλέγει να ακυρώνει πελάτες, να αρνείται παραγγελίες και να αφήνει εκτός λειτουργίας ολοκαίνουργια μηχανήματα που αγόρασε με τα κέρδη που παρήγαγαν οι εργαζόμενοι. Επιβεβαιώνεται ότι από τη μία οι εργαζόμενοι με την εργασία τους κρατάνε ανοιχτά τα εργοστάσια και από την άλλη το κυνήγι του κέρδους και η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων της ΕΕ τις οδηγούν στην απαξίωση και το κλείσιμο.
Είναι συχνό φαινόμενο στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας τις τελευταίες δεκαετίες, μια σειρά επιχειρηματίες που έκαναν περιουσίες με τον κόπο και τη δουλειά των εργαζόμενων, μάζεψαν κέρδη, συγκέντρωσαν κεφάλαια και όταν αργότερα μυρίστηκαν χώρες με πιο φθηνό εργατικό δυναμικό ή άλλους κλάδους με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, είτε μάζεψαν τις μηχανές και έφυγαν, είτε έκλεισαν τα εργοστάσια πετώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Η ιστορία είναι γνωστή από την εποχή του Λαναρά μέχρι πρόσφατα την επιχείρηση «ΗΛΙΟΣ» στη Θεσσαλονίκη και τα νηματουργεία «ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ» στη Νάουσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από τη λειτουργία αυτών των εργοστασίων, κατευθύνθηκαν και στις 3 περιπτώσεις στην αγορά ακινήτων και επενδύονται στο κερδοφόρο κλάδο των real estate.
Παρά το άνοιξε-κλείσε των εργοστασίων, ανάλογα με τα κέρδη και τις ορέξεις των διαφόρων επενδυτών, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες με το έμπειρο και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, με τις ποιοτικές πρώτες ύλες και το επίπεδο της επιστήμης, που θα μπορούσαν να καθορίσουν την παραγωγή με βάση όχι τα κέρδη των λίγων αλλά τις ανάγκες του λαού. Για να γίνει αυτό πράξη πρέπει να φύγουν από την μέση οι καπιταλιστές και τα εργοστάσια να περάσουν στα χέρια των πραγματικών παραγωγών, της εργατικής τάξης, να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία. Να λειτουργούν κάτω από ένα πανεθνικό, επιστημονικό σχέδιο με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζόμενων. Μόνο έτσι τα εργοστάσια που σήμερα ρημάζουν θα μπορούσαν να ξαναπάρουν μπρος, αυτή την φορά όμως για να υπηρετούν την ίδια την κοινωνία, το λαό της χώρας μας και όχι τα αχόρταγα κέρδη των καπιταλιστών. Σε αυτήν την υπόθεση το ΚΚΕ αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις.
Απέναντι σε αυτή την Ε.Ε. υπάρχει η Ευρώπη των εργαζομένων που σηκώνουν το ανάστημα τους και αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους! Στις ευρωεκλογές ο κάθε εργαζόμενος που βλέπει από την μια τα κέρδη των καπιταλιστών σταθερά να αυξάνουν και τον μισθό του να τελειώνει πριν βγει ο μήνας, πρέπει να στείλει πανευρωπαϊκό μήνυμα με ισχυρό ΚΚΕ. Η οργή και δυσαρέσκεια για την Ε.Ε. των μονοπωλίων να γίνει ορμή για νέους αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη”.
Το θέμα αναδεικνύουν και o ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με κοινή δήλωση του τομεάρχη Εργασίας Γιώργου Γαβρήλου και του αν. τομεάρχη Υγείας και βουλευτή Κιλκίς Πέτρου Παππά.
Στη κοινή δήλωσή τους, οι Γιώργος Γαβρήλος και Πέτρος Παππάς αναφέρουν τα εξής:
“Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν, οι ανησυχίες μας για την διαχειριστική ανεπάρκεια της Κυβέρνησης καθώς και το έλλειμα αναπτυξιακού σχεδιασμού. Η μη στήριξη της επιχειρηματικότητας, ειδικά στην ελληνική περιφέρεια, επιβεβαιώνονται για άλλη μια φορά.
Το εργοστάσιο Fieratex στον Παντελεήμονα Κιλκίς, έθεσε τους εργαζομένους σε καθεστώς διαθεσιμότητας, με άγνωστο μέλλον και φόβους για ενδεχόμενο «λουκέτο» οδηγώντας 100 οικογένειες στην ανασφάλεια της ανεργίας.
Τα δυσβάσταχτα κόστη ενέργειας και η έλλειψη πρόσβασης σε δανειοδότηση, σε συνδυασμό με τις ανταγωνιστικές αγορές γειτονικών χωρών, οδηγούν τις επιχειρήσεις, τη μια μετά την άλλη, σε κατάρρευση, με ολέθριες συνέπειες για την κοινωνία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομενων που διεκδικούν το δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία, αλλά και στο πλευρό της υγιούς επιχειρηματικότητας που παλεύει να επιβιώσει σε μια Ελλάδα που ευνοεί συστηματικά συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους και συμφέροντα.
Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν, οι ανησυχίες μας για την διαχειριστική ανεπάρκεια της Κυβέρνησης καθώς και το έλλειμα αναπτυξιακού σχεδιασμού. Η μη στήριξη της επιχειρηματικότητας, ειδικά στην ελληνική περιφέρεια, επιβεβαιώνονται για άλλη μια φορά.
Το εργοστάσιο Fieratex στον Παντελεήμονα Κιλκίς, έθεσε τους εργαζομένους σε καθεστώς διαθεσιμότητας, με άγνωστο μέλλον και φόβους για ενδεχόμενο «λουκέτο» οδηγώντας 100 οικογένειες στην ανασφάλεια της ανεργίας.
Τα δυσβάσταχτα κόστη ενέργειας και η έλλειψη πρόσβασης σε δανειοδότηση, σε συνδυασμό με τις ανταγωνιστικές αγορές γειτονικών χωρών, οδηγούν τις επιχειρήσεις, τη μια μετά την άλλη, σε κατάρρευση, με ολέθριες συνέπειες για την κοινωνία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομενων που διεκδικούν το δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία, αλλά και στο πλευρό της υγιούς επιχειρηματικότητας που παλεύει να επιβιώσει σε μια Ελλάδα που ευνοεί συστηματικά συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους και συμφέροντα.”