Πολιτική

Υπηρεσία δόμησης Κιλκίς: «Εκκενώσατε αμέσως το κτίριο του 2ου ΕΠΑΛ Κιλκίς»

Αυτή ήταν η δραματική εισήγηση της υπηρεσίας δόμησης (πρώην πολεοδομίας) του δήμου Κιλκίς κατά την διάρκεια ειδικής σύσκεψης γιά το πρόβλημα της στατικής ανεπάρκειας του εν λόγω κτιρίου, το οποίο υφίσταται εδώ και δεκαετία και «ανεδόθη» και πάλι στην «επιφάνεια» μετά την πρόσφατη σεισμική ακολουθία στην περιοχή του Π.Γυναικοκάστρου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20.12.16 στο διοικητήριο παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη, του δημάρχου Δημήτρη Σισμανίδη, των περιφερειακών συμβούλων Παύλου Θωμαϊδη και Μιχαλίας Καραμισάκη, της αντιδημάρχου τεχνικών έργων Ελένης Αναστασιάδου, του γραμματέα του δήμου Γιώργου Γαβριηλίδη, του διευθυντή του σχολείου Οδυσσέα Φραγγελάκη και αντιπροσωπειών καθηγητών, μαθητών και γονέων-κηδεμόνων.
ΣΥΣΚΕΨΗ 2ο ΕΠΑΛ ΚΙΛΚΙΣ
Την εισήγηση γιά άμεση εκκένωση του κτιρίου έκανε ο επικεφαλής της υπηρεσίας δόμησης Φώτης Μισόπουλος ως επιβαλλόμενη γιά λόγους ασφαλείας, έως ότου συνταχθεί από τους ειδικούς η επισταμένη μελέτη γιά την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Προκειμένου να συνεχισθεί απρόσκοπτα η λειτουργία του σχολείου προτάθηκε η επίσπευση της διαδικασίας μετεγκατάστασης του ΤΕΙ Κιλκίς στο νέο ιδιόκτητο κτίριό του, ώστε οι εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ στις οποίες λειτουργεί έως σήμερα να χρησιμοποιηθούν αμέσως από το 2ο ΕΠΑΛ.

Ως εναλλακτική λύση προτάθηκε και η κατ’ ευθείαν μετακόμιση του 2ου ΕΠΑΛ σε μέρος των εγκαταστάσεων του ΤΕΙ έως ότου αφ’ ενός μεν αποκατασταθεί η στατική επάρκεια του κτιρίου του σχολείου με την εκτέλεση των απαιτουμένων έργων, αφ’ ετέρου δε εγκατασταθεί το προβλεπόμενο δεύτερο τμήμα του ΤΕΙ.

Γιά το θέμα θα πραγματοποιηθεί και πάλι στο διοικητήριο άλλη μία σύσκεψη την προσεχή Τρίτη 27.12.16 και μάλιστα διευρυμένη με την συμμετοχή του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα και των βουλευτών του νομού Γιώργου Γεωργαντά, Θόδωρου Παραστταίδη και Χρήστου Χατζησάββα, οπότε και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στον «Μαχητή», ο καθηγητής γεωφυσικής και σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Παπαζάχος υπ’ όψιν του οποίου τέθηκε το θέμα, υπογράμμισε την ανάγκη του συντονισμού όλων των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων σε ένα πλαίσιο λειτουργίας με «κατευθυντήριο μοχλό» την πρόληψη όσον αφορά στην μέριμνα γιά την αντισεισμική «θωράκιση».

«Ολα θα έπρεπε να βασίζονται στην πρόληψη ή την έγκαιρη αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων αλλά έστω και έτσι στο πλαίσιο του ουδέν κακόν αμιγές καλού από την στιγμή που οι πρόσφατες σεισμικές δονήσεις ανέδειξαν το σοβαρό πρόβλημα στο συγκεκριμένο σχολείο επιβάλλεται στους αρμοδίους να δράσουν αμέσως ώστε το πρόβλημα να εξαλειφθεί», τόνισε χαρακτηριστικώς ο κ. Παπαζάχος.

«Αδήριτη ανάγκη η λύση»
Εν τω μεταξύ ο σύλλογος διδασκόντων του 2ου ΕΠΑΛ Κιλκις εξέδωσε την ακόλουθη ανακοινωση-ψήφισμα.

«Ο σύλλογος διδασκόντων καθηγητών του 2ου ΕΠΑ.Λ. Κιλκίς διαμαρτύρεται και καταγγέλλει την επί εξαετίας έκθεση σε κίνδυνο του ανθρώπινου δυναμικού της σχολικής μονάδας, της ζωής αμφότερων των μαθητών και των εκπαιδευτικών, και ζητεί, κατά πρώτον, τον άμεσο έλεγχο της στατικότητας των κτιρίων του σχολικού συγκροτήματος, σύμφωνα με το υπ. αριθμ. 12242/14-12-2016 έγγραφο του οργανισμού «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.» και, κατά δεύτερον, την αναζήτηση και απόδοση ενδεχόμενων ευθυνών.

Η επίκληση της ευαισθητοποίησης και της αρμόδιας μέριμνας συνιστά, κατά την ομόφωνη κρίση του συλλόγου διδασκόντων, αδήριτη ανάγκη προκειμένου να εξευρεθεί άμεση λύση στο πρόβλημα της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου, διασφαλίζοντας ότι δεν θα χαθεί ούτε μία επιπλέον διδακτική ώρα.

Υπογραμμίζεται εμφατικά ότι η λειτουργία του 2ου ΕΠΑ.Λ. Κιλκίς ως αμιγούς και ενιαίας σχολικής μονάδας, αφενός, και η εξεύρεση μιας μόνιμης και ασφαλούς λύσης, αφ’ ετέρου, αποτελούν σύννομα δικαιώματα των μαθητών και των εκπαιδευτικών του σχολείου αλλά και ηθική υποχρέωση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της Πολιτείας να τα προστατεύσει».

Το ζήτημα απασχολησε και το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς κατά την συνεδρίαση της Δευτέρας 19.12.16 στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, στην οποία παρέστησαν αντιπροσωπείες μαθητών και γονέων, από τις οποίες έγινε ενδελεχής αναφορά στο ανακύψαν με το κτιριο πρόβλημα.

Ολες οι πτέρυγες του δημοτικού συμβουλίου εξέφρασαν την υποστήριξη και συμπαράστασή τους, παρέχοντας την διαβεβαίωση ότι ο δήμος θα προβεί σε όλες τις ενέργειες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, γιά την αμέσως προώθηση της καταλληλότερης λύσης.

Περισσότερα

Αποχώρησε από το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς η παράταξη του Θ.Βαφειάδη – Δεν εξελέγη «Συμπαραστάτης του δημότη»

Ανεπιτυχής αποδείχτηκε η εκλογή «Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης» στο δημοτικό συμβούλιο του Κιλκίς ως τελευταίο θέμα που πραγματοποιήθηκε […]

Δείτε ακόμα