Πολιτισμός

Μία δημιουργική δραστηριότητα στην δομή φιλοξενίας Ν.Καβάλας

«Υφαίνοντας την παράδοση» ήταν ο τίτλος μιάς συλλογικής δραστηριότητας στην δομή φιλοξενίας Ν.Καβάλας

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου).

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο του διεθνούς οργανισμού μετανάστευσης (ΔΟΜ) αναφέρονται και τα εξής:
« … Οι ραπτομηχανές, όμως, είχαν αρχίσει να δουλεύουν ακατάπαυστα τρεις εβδομάδες νωρίτερα, καθώς βρέθηκαν στα έμπειρα χέρια και πόδια γυναικών της αφγανικής κοινότητας της ανοικτής δομής.

Η ομάδα κοινοτικής υποστήριξης του ΔΟΜ με την βοήθεια της οργάνωσης «A Drop in the Ocean» («Σταγόνα στον Ωκεανό»), μοίρασαν υφάσματα και ραπτομηχανές σε διαμένοντες της δομής, με σκοπό να φτιάξουν ρούχα εμπνευσμένα από την παράδοσή τους. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία σαράντα ξεχωριστών ενδυμασιών για άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Συνολικώς στο εγχείρημα συμμετέσχον 45 αιτούντες άσυλο. Κάποιοι από αυτούς είχαν δικές τους φορεσιές.

Λέγει ο Χαρμίντ από το Αφγανιστάν:
«Αφήσαμε πίσω τις ζωές μας, τους φίλους και τις οικογένειάς μας γιά ένα καλύτερο μέλλον. Όπου και να πάμε, κουβαλάμε μέσα στις ψυχές μας τις παραδόσεις μας. Σε αυτές τις φωτογραφίες μας βλέπετε όπως στα αλήθεια είμαστε, ελεύθεροι και υπερήφανοι».
Η ανταπόκριση της κοινότητας της δομής σε αυτήν την πρωτοβουλία υπήρξε άμεση και συγκινητική. Η προσφορά των υφασμάτων και των ραπτομηχανών έδωσε το έναυσμα γιά συμμετοχή και δημιουργία.

«Ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς μας είναι η δραστηριοποίηση της κοινότητας της δομής, να δώσουμε με άλλα λόγια ζωή στην δομή», τονίζει ο Νίκος Γούτας από την ομάδα κοινοτικής υποστήριξης του ΔΟΜ, προσθέτοντας: «Πολλοί από τους ανθρώπους, που διαμένουν στην δομή της Ν.Καβάλας είναι από μόνοι τους δραστήριοι, και τέτοιες πρωτοβουλίες επιβεβαιώνουν την διάθεσή τους να συμμετέχουν στην κοινότητα και να αναπτύξουν διαύλους επικοινωνίας και εκτός της δομής. Με αυτήν την δράση ουσιαστικά επικοινωνούν την παράδοσή τους σε μία ευρωπαϊκή χώρα».

Τα «ηνία» ανέλαβαν κυρίως γυναίκες από την αφγανική κοινότητα της δομής, οι οποίες με μεράκι, ταλέντο αλλά και πείρα στο ράψιμο δημιούργησαν πενήντα ενδυμασίες γιά άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

«Την παράδοση και την ταυτότητά μας την κουβαλάμε μαζί μας, όπου και να πάμε», δηλώνει η Μαριάμ, αιτουμένη ασύλου που διαμένει στην δομή, «και ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία, στην οποία συνεργαστήκαμε και φέραμε ένα όμορφο αποτέλεσμα».

«Πολλοί από τους συμμετασχόντες ένιωσαν ιδιαίτερη συγκίνηση κατά την συμμετοχή τους και γιά έναν ακόμη λόγο», εξηγεί ο Νίκος Γούτας, «καθώς είχαν χάσει τα ρούχα τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ελλάδα. Συνεπώς ο συμβολισμός είναι ακόμα ισχυρότερος για κάποιους».

Σημαντική ήταν και η συμβολή της οργάνωσης «A Drop in the Οcean», τα μέλη της οποίας έδωσαν το «παρών», προσφέροντας απλόχερα τα αναγκαία υλικά και εργαλεία.

«Η ομάδα μας», λέγει το μέλος της οργάνωσης Γιάννης Ξενάκης, «συνεχίζει να στηρίζει τον πληθυσμό της Ν. Καβάλας με διανομές, δράσεις μη τυπικής εκπαίδευσης γιά ενηλίκους, ενδυνάμωσης και κινητοποίησης της κοινότητας, συμβάλλοντας μάλιστα και σε πρωτοβουλίες ένταξης. Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι, που στηρίξαμε την κοινότητα στην δομή με υφάσματα, με αποτέλεσμα την δημιουργία ιδιαιτέρως πανέμορφων ενδυμασιών».

Ο διεθνής οργανισμός μετανάστευσης ΔΟΜ) υποστηρίζει της ελληνικές αρχές και το υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου στην διαχείριση της ανοικτής δομής φιλοξενίας στην Νέα Καβάλα, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα