Τσουχτερή η αγορά των Χριστουγέννων
Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν φέτος οι καταναλωτές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καθώς έχουν ακριβύνει όλα τα προϊόντα σε σχέση με πέρυσι.
Συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αναμένεται να είναι κατά 5% πιο ακριβό σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020 και κατά 1% σε σχέση με την υψηλότερη τιμή που κατεγράφη το 2015, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).
Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, οι ανατιμήσεις είναι αναμενόμενες καθώς εδώ και αρκετούς μήνες καταγράφονται πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες είναι κυρίως εισαγόμενες. Ο δείκτης διεθνών τιμών πρώτων υλών (commodities) τροφίμων παραμένει σημαντικά αυξημένος απ’ ό,τι προ της πανδημίας της Covid-19. Όλοι οι επιμέρους δείκτες παρουσιάζουν αυξήσεις (δημητριακά, έλαια, κρέας, γαλακτοκομικά, ζάχαρη), με τις μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές να καταγράφονται στα φυτικά έλαια και στα δημητριακά.
Οι αυξήσεις οφείλονται κυρίως στην αποδοτικότητα της παραγωγής στις μεγάλες παραγωγούς χώρες και στην αύξηση της ζήτησης από τις χώρες της Ασίας. Αρκετές από αυτές τις μεταβολές επηρεάζουν την παραγωγή τροφίμων στην Ελλάδα λόγω των εισαγόμενων πρώτων υλών, αλλά και τις εισαγωγές τελικών τροφίμων και ποτών από τις διεθνείς αγορές.
Άλλωστε, σε έρευνα που πραγματοποίησε το ΙΕΛΚΑ τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο φέτος, η πλειονότητα των καταναλωτών αποδίδει τις αυξήσεις τιμών στις διεθνείς τιμές πρώτων υλών σε ποσοστό 53% και στην πανδημία της Covid-19 σε ποσοστό 32%.
Ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων τιμών πρώτων υλών φαίνεται να έχουν απορροφηθεί από τους ενδιάμεσους κόμβους της αλυσίδας παραγωγής και διάθεσης, παραγωγούς, μεταποιητές, προμηθευτές και το λιανεμπόριο στην Ελλάδα, κάτι που όμως ήταν πρακτικά αδύνατο να συνεχιστεί, καθώς όλες οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν αυξημένα κόστη λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας στη χώρα. Σημαντικό εμπόδιο στη διαχείριση των τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα αποτελούν και οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ.
Την ερχόμενη εβδομάδα το έκτακτο επίδομα
Την ερχόμενη, τελευταία εργάσιμη εβδομάδα του χρόνου (Δευτέρα 27 – Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021) θα δοθεί το έκτακτο επίδομα στους δικαιούχους. Η έκτακτη ενίσχυση αφορά 830.000 χαμηλοσυνταξιούχους και 173.000 άτομα με αναπηρία, υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ. Ειδικότερα:
– Δικαιούχοι του έκτακτου βοηθήματος 250 ευρώ είναι συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.
– Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 200.000 ευρώ.
– Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου.
– Ύψος ενίσχυσης: 250 ευρώ συν 50 ευρώ για τα εξαρτώμενα μέλη.
– Αφορά περίπου 800.000 συνταξιούχους που πληρούν τα κριτήρια. Για παράδειγμα, χαμηλοσυνταξιούχος που λαμβάνει 550 ευρώ σύνταξη θα λάβει έκτακτο βοήθημα 250 ευρώ και συνολικά 800 ευρώ.
Στα ΑμεΑ θα δοθεί ενίσχυση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη.
– Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ.
– Το ύψος της ενίσχυσης θα ανέλθει σε 250 ευρώ + 50 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς τους για περίπου 173.000 δικαιούχους.
– Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου.
– Το κόστος ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ.
Στους υγειονομικούς υπαλλήλους νοσοκομείων, κέντρων υγείας και ΕΚΑΒ θα δοθεί επίδομα ίσο προς το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού με τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου. Το βοήθημα θα λάβουν περί τους 100.000 υγειονομικούς, με κόστος περί τα 90 εκατ. ευρώ.
Για παράδειγμα: Νοσηλευτής σε δημόσιο νοσοκομείο με μισθό 1.000 ευρώ θα λάβει έκτακτο βοήθημα 500 ευρώ. Μαζί με τον μισθό του θα λάβει συνολικά 1.500 ευρώ. Ιατρός σε δημόσιο νοσοκομείο με μισθό 2.000 ευρώ θα λάβει εντός του Δεκεμβρίου έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ. Μαζί με τον μισθό του θα λάβει συνολικά 3.000 ευρώ.