Πολιτική

Τροποποίηση του νόμου για την εκμίσθωση κοινόχρηστων εκτάσεων ζητεί ο Α.Βεργίδης

Την τροποποίηση του νόμου, που ορίζει την διαδικασία “ανοικτής” δημοπρασίας για την εκμίσθωση κοινόχρηστων εκτάσεων, ώστε να απαλειφθούν διατάξεις που αδικούν τους τοπικούς καλλιεργητές, ζητεί από τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης.

Στην σχετική επιστολή του ο κ. Βεργίδης αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Από τις διατάξεις του άρθρου 4 του νόμου 4061/12 προβλέπεται η διαδικασία ανοιχτής δημοπρασίας για την εκμίσθωση κοινοχρήστων εκτάσεων. Από την έως τώρα εμπειρία της περιφερειακής ενότητας στο θέμα κατά τον χειρισμό των υποθέσεων, προέκυψαν ωρισμένες δυσχέρειες –αδικίες, που προκαλούν την έντονη διαμαρτυρία και δυσαρέσκεια των τοπικών καλλιεργητών του νομού.

Ειδικότερα, σε μια διαδικασία ανοιχτής δημοπρασίας παρατηρείται πολύ συχνά το φαινόμενο να κατακυρώνονται αγροτεμάχια σε καλλιεργητές που προέρχονται από όμορους νομούς και έτσι να μην επαρκούν οι κοινόχρηστες εκτάσεις προς ικανοποίηση των αναγκών των τοπικών καλλιεργητών.

Προς την κατεύθυνση αυτή θεωρούμε ότι πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος, ώστε να δίνεται προτεραιότητα στους τοπικούς καλλιεργητές κατά τη διενέργεια της δημοπρασίας και οι εκτάσεις να καλλιεργούνται κυρίως από κατοίκους της τοπικής κοινότητας.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ενδιαφέρον από αυτούς να δίνεται η δυνατότητα εκμίσθωσης από καλλιεργητές της περιφερειακής ενότητας και τέλος από τους καλλιεργητές που δεν δραστηριοποιούνται στον νομό όπου βρίσκεται η έκταση.

Επιπλέον, πολύ συχνά παρατηρείται το φαινόμενο σε μια δημοπρασία ο πλειοδότης να είναι άλλος από αυτόν που επισπεύδει τη δημοπρασία, με αποτέλεσμα ο δεύτερος ενώ έχει επιβαρυνθεί το σύνολο των εξόδων, για την εκκίνηση της διαδικασίας (π.χ. τοπογραφικό διάγραμμα από ιδιώτη μηχανικό), τελικώς το χωράφι να κατακυρώνεται σε άλλον.

Θεωρούμε ότι σε μια επικείμενη τροποποίηση των διατάξεων του νόμου 4061/2012 θα έπρεπε να προβλεφθεί υποχρέωση του πλειοδότη να επιβαρύνεται των ως άνω εξόδων.

Επιπροσθέτως, σας θέτουμε για άλλη μια φορά το ζήτημα των βοσκοτόπων που στο Νομό Κιλκίς παρουσιάζονται ελλειμματικοί. Και ενώ δεν επαρκούν οι εκτάσεις για να καλυφθούν τα δικαιώματα των κτηνοτρόφων, καλούμαστε από τις ίδιες αυτές εκτάσεις να διαθέτουμε σε καλλιεργητές προς εκμίσθωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4061/2012, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωσή τους.

Τέλος, υπάρχουν πολλές εκτάσεις που δόθηκαν προς εκμίσθωση σε καλλιεργητές του Νομού με χαμηλό τίμημα, με τις διατάξεις της παρ. 13 άρθρο 36 του νόμου 4061/12. Έκτοτε παρατείνεται η διάρκεια ισχύος τους κατά ένα έτος με σχετική διάταξη νόμου με τελευταία αυτή του άρθρο 141 παρ. 2. τον νόμο 4537/18.

Παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε την πρόθεση σας σχετικά με την εκ νέου παράταση ή μη των ως άνω αποφάσεων εκμίσθωσης εκτάσεων.

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε όπως προχωρήσετε στις απαιτούμενες ενέργειες τροποποίησης των διατάξεων του Ν.4061/12 σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο παρόν έγγραφο.»

Περισσότερα

Γ.Φραγγίδης: «Η έλλειψη σε αναισθησιολόγους «παραλύει» το νοσοκομείο Παπανικολάου και ειδικότερα την Καρδιοθωρακοχειρουργική»

Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη κατέθεσαν σήμερα ο βουλευτής Κιλκίς και υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος […]

Δείτε ακόμα

«Τετάρτες στην Θεσσαλονίκη»

Ευρύτατη απήχηση, θερμή ανταπόκριση και αθρόα προσέλευση χαρακτήρισαν τους φίλους του υποψήφιου βουλευτή Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Στέφανου Παραστατίδη σε Εύοσμο […]