Γενικά

Τροποποιήσεις στον νόμο γιά τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα ζητήσουν δήμαρχοι Κ.Μακεδονίας

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Αλλαγές στον εκλογικό νόμο, με τον οποίο θα διενεργηθούν οι αρχαιρεσίες γιά την ανάδειξη των νέων οργάνων της αυτοδιοίκησης τον Οκτώβριο του 2023, θα ζητήσουν οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το θέμα συζητήθηκε κατά την σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της περιφερειακής ένωσης δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας της Τρίτης 4.10.22, με κεντρικό ζήτημα τη μείωση των εδρών που επιφέρει ο νόμος, η οποία ανάλογα με την πληθυσμιακή κλίμακα είναι μέχρι και έξι.

Αυτό, όπως επισημαίνουν οι αιρετοί, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής, σύμφωνα με τα οποία στους περισσότερους δήμους καταγράφεται μείωση του πληθυσμού, οδηγεί σε υποεκπροσώπηση δημοτικών ενοτήτων, ακόμη και κάποιων που μέχρι προ τινος αποτελούσαν αυτοτελείς ΟΤΑ με τον νόμο «Καποδίστρια».

Σύμφωνα με την διεξοδική μελέτη των στοιχείων, που συνέταξε ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, εφ’ όσον ισχύσει η απογραφή του 2021, στις εκλογές του 2023 οι 38 δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας χάνουν συνολικά 150 έδρες δημοτικών συμβούλων, κάτι που εκτιμάται, ότι συνιστά μία διόλου ευκαταφρόνητη μείωση της εκπροσώπησης των τοπικών κοινωνιών.

Οι μεγάλοι χαμένοι του νέου νόμου είναι οι δήμοι Χαλκηδόνος, Νάουσας και Νέας Ζίχνης, τα δημοτικά συμβούλια των οποίων θα μειωθούν κατά οκτώ έδρες.

Ακολουθούν με μείον έξι έδρες οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας – Χορτιάτη, Βέροιας, Κιλκίς, Πέλλας, Κατερίνης και Σερρών, αλλά και Κορδελιού – Ευόσμου, ο δήμος που παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού στην απογραφή. Η μείωση αυτή, εξ άλλου, συνεπάγεται και μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων, αλλά και των ειδικών συμβούλων – συνεργατών των δημάρχων από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Μάλιστα, με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής, τέσσερις δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας από τα εντελώς οριακά αλλάζουν πληθυσμιακή κλίμακα.

Η πιό χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο δήμος Παύλου Μελά, που γιά 32 κατοίκους δεν πιάνει το όριο των 100.001, με συνέπεια να διαθέτει 35 αντί γιά 39 έδρες.

Το ίδιο ισχύει για τους δήμους Χαλκηδόνας και Νάουσας που για 50 και 332 κατοίκους αντιστοίχως χάνουν από τέσσερες έδρες, και Αμπελοκήπων – Μενεμένης, που για 327 κατοίκους δεν συμπληρώνει το όριο των 50.001, με συνέπεια να μειώνονται οι έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο από τις 35 στις 29.

Ο μόνος δήμος που βγαίνει κερδισμένος κατά δύο έδρες είναι της Θέρμης, ο οποίος ανέβηκε από την πέμπτη στην έκτη κλίμακα, διότι άλλαξε το κατώτατο όριο από 60.001 σε 50.001 κατοίκους.

Ο Δ.Κυριακίδης
Στην συνεδρίαση της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας συμμετέσχε και ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, ως μέλος της.
Ερωτηθείς σχετικώς από τον «Μαχητή», ο κ. Κυριακίδης επιβεβαίωσε την πρόθεση του συλλογικού οργάνουτων δήμων της ΠΕΚΜ να λάβει συγκεκριμένη θέση επί του ζητήματος και πάνω στην βάση των όσων έθεσε ο κ. Κυρίζογλου.

«Αν και», όπως τόνισε, «το θέμα δεν συζητήθηκε διεξοδικώς κατά την συγκεκριμένη συνεδρίαση, και αυτό θα γίνει έως τις 22-10-22 με την προσθήκη στον σχετικό διάλογο των προτάσεων και από άλλα μέλη, με στόχο να διαμορφωθεί η σχετική πρόταση και να ληφθεί η απόφαση αυτή, ώστε να τεθεί κατά το επικείμενο συνέδριο της ΚΕΔΕ, στις 21 και 22 Νοεμβρίου στον Βόλο».

Ο νέος νόμος προβλέπει, ότι, εάν οι δημοτικές ενότητες δήμων με πληθυσμό πάνω από 10.000 υπερβαίνουν τις έξι, ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι εκείνος, που αντιστοιχεί στην επόμενη κλίμακα. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που κρίνεται ότι πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως ο δήμος Παιονίας, ο οποίος έχει προέλθει από την συνένωση πέντε δήμων και κοινοτήτων, έχει έκταση 937 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 42 ενεργά χωριά, ορεινές, ημιορεινές και πεδινές περιοχές.

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι η αναλογική εκπροσώπηση της αντιπολίτευσης στους μικρούς δήμους, δεδομένου ότι δικαίωμα εκλογής συμβούλου έχει κάθε συνδυασμός που στην αρχική ψηφοφορία συγκέντρωσε ποσοστό 3%, ενώ το εκλογικό μέτρο μπορεί να ξεπεράσει και το 8,5%.

Γιά παράδειγμα, σε έναν δήμο που εκλέγει 13 συμβούλους, ο συνδυασμός, που θα πάρει 43%, θα έχει οκτώ έδρες, με βάση τον νέο νόμο. Εάν υπάρχουν άλλοι πέντε συνδυασμοί που είναι πάνω από το μέτρο, θα μοιραστούν τις υπόλοιπες πέντε έδρες, ανεξάρτητα αν έχουν πάρει 3% ή 39%! Μία πρόταση γιά την αντιμετώπιση της καταφανούς αδικίας σε βάρος του δεύτερου συνδυασμού είναι το 3% να ισχύει μόνο όταν είναι μεγαλύτερο από το εκλογικό μέτρο.

Ο Κ.Σιωνίδης
Στα παράδοξα του νέο νόμου είναι, ότι δεν αναφέρεται πουθενά ο τρόπος εκλογής του προέδρου της δημοτικής κοινότητας με πληθυσμό πάνω από 301 κατοίκους!

Θα προταθεί να εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού. Κρίνεται δε ορθότερο στις δημοτικές κοινότητες από 301 έως 2.000 κατοίκους πρόεδρος να εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης του συνδυασμού που πλειοψήφησε στην συγκεκριμένη κοινότητα, όπως υπερθεμάτισε σχετικώς ο ερωτηθείς από πλευράς του «Μαχητή» δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γιά τέταρτη συνεχή χρονιά στην τελική φάση («φάιναλ έιτ») η χειροσφαιρική ομάδα εφήβων Αλέξανδρου Αξιούπολης

Νέο «κρίκο» στην μακρά «αλυσίδα» επιτυχιών και διακρίσεων του κιλκισιώτικου χειροσφαίρου πρόσθεσε η ομάδα εφήβων του Αλέξανδρου Αξιούπολης, καταλαμβάνοντας την […]