Γενικά

Αντιπροσωπεία του δήμου Παιονίας σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Τρεβίζο Ιταλίας

Με στόχο την αειφόρο ανάπτυξης της περιοχής Παιονίας, υλοποιήθηκε εκπαιδευτική κινητικότητα στο Τρεβίζο της Ιταλίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Λεονάρντο Ντα Βίντσι», στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Παιονίας.
Η εκπαίδευση διήρκεσε δύο εβδομάδες και φορέας υποδοχής ήταν ο οργανισμός «Treviso Tecnologia» του επιμελητηρίου του Τρεβίζο με δράση που αφορά στην μεταφορά τεχνογνωσίας και την υποστήριξη των επιχειρήσεων, προσφέροντας πρωτοποριακές υπηρεσίες και προγράμματα κατάρτισης. Την υποστήριξη της συνεργασίας του δήμου Παιονίας με τον συντονιστή φορέα αλλά και όλη την εκπαιδευτική υποστήριξη του σχεδίου είχε η «Επιμορφωτικής Κιλκίς» Μον.Ε.Π.Ε.
Στην εκπαιδευτική συνάντηση συμμετέσχον ο δήμαρχος Παιονίας Αθανάσιος Λαπόρδας και άλλοι ένδεκα εκπρόσωποι του δήμου, μηχανικοί και στελέχη. Η εκπαιδευτική ομάδα είχε την ευκαιρία να λάβει γνώσεις και δεξιότητες που μέσω της αξιοποίησής τους στόχος είναι η εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή της Παιονίας. Ειδική έμφαση δόθηκε στον σχεδιασμό και την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων αλλά και στις τρέχουσες εξελίξεις σε θέματα Φ/Β τεχνολογίας και εφαρμογών, σχετικής νομοθεσίας αλλά και κόστους εγκατάστασης και συντήρησης. Η εναρμόνιση των συμμετεχόντων με την Ευρωπαϊκή περιβαλλοντική και ενεργειακή νομοθεσία, η προώθηση των σύγχρονων επιταγών για την περιβαλλοντική προστασία, η ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ευθύνης των πολιτών, η ενεργός συμμετοχή στην προσπάθεια μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης, της προστασίας και διαφύλαξης των ενεργειακών πόρων, η συνεισφορά στη μεταφορά τεχνογνωσίας σε τεχνολογίες αιχμής στην ενεργειακή διαχείριση και η προαγωγή της συνεργασίας του δήμου με φορείς από το εξωτερικό και την ένταξή του σε διεθνή δίκτυα ήταν τα κυριότερα αποτελέσματα που αποκόμισε η ομάδα συμμετασχόντων.
paionia2Πέρα από την καθημερινή θεωρητική εκπαίδευση στις εγκαταστάσεις του «Treviso Tecnologia», υλοποιήθηκαν χρήσιμες επισκέψεις ανταλλαγής τεχνογνωσίας. Αμέσως μετά την επίσημη έναρξη του προγράμματος η ομάδα συμμετεχόντων επισκέφθηκε τον δήμο Μολιάνο, όπου έγινε παρουσίαση από τον δήμαρχο της περιοχής και τους μηχανικούς των ενεργειακά αυτόνομων εγκαταστάσεων του δήμου. Στην συνέχεια η ομάδα επισκέφθηκε την έδρα της ελληνορθόδοξης κοινότητας Ελλήνων στη Βενετία και είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στην εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου των 515 ετών ζωής της ελληνικής παροικίας στην Βενετία αλλά και να συνομιλήσει με τον πρόξενο Συμεών Λιναρδάκη. Μία ακόμη ενημερωτική επίσκεψη ακολούθησε στις εγκαταστάσεις της περιφέρειας του Τρεβίζο όπου την ομάδα υποδέχθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος. Οι συμμετασχόντες ξεναγήθηκαν σε δημόσια κτίρια διοίκησης τα οποία αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό τις εναλλακτικές μεθόδους ΑΠΕ, για θέρμανση και ψύξη. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί πως πάνω από 10 δημόσια κτίρια διοίκησης της συγκεκριμένης περιοχής χρησιμοποιούν εναλλακτικές μεθόδους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής κινητικότητας οι συμμετάσχοντες επισκέφθηκαν την περιοχή της Πάντοβα και συγκεκριμένα το εργοστάσιο παραγωγής πάνελ και λοιπών φωτοβολταϊκών συστημάτων. Στην συνέχεια ακολούθησε σειρά επισκέψεων σε υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις στα περίχωρα του Τρεβίζο, φωτοβολταϊκά πάρκα και πρότυπες εγκαταστάσεις στο Ασόλο και άλλες εγκαταστάσεις γεωθερμίας της γύρω περιοχής.
Στο διάστημα των δύο εβδομάδων εκπαίδευσης στο Τρεβίζο, η ομάδα συμμετασχόντων έλαβε χρήσιμες γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με την εφαρμογή των ΑΠΕ, απέκτησε νέες εμπειρίες, γνώρισε ευρωπαϊκά πρότυπα αλλά και γενικότερα καλές εφαρμοσμένες πρακτικές σε θέματα δημόσιας διοίκησης, κατανόησε την ιταλική κουλτούρα και νοοτροπία, γνώρισε την τοπική γαστρονομία και τις ομορφιές που χαρακτηρίζουν κάθε περιοχή της Ιταλίας. Η ευρωπαϊκή εμπειρία και γνώσεις που αποκόμισαν οι συμμετάσχοντες θα αποτυπωθεί στο πιστοποιητικό «EUROPASS» που θα λάβει ο κάθε συμμετάσχοντας μετά την επίσημη λήξη του σχεδίου αλλά και στις μνήμες όλων των συμμετασχόντων. Κοινή επιθυμία της εκπαιδευτικής ομάδας είναι να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα αποτελέσματα του σχεδίου και να συμβάλλουν ο καθένας από την αντίστοιχη θέση στην δημιουργία νέων επενδυτικών σχεδίων στην Παιονία με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη αλλά και στην αποδοτικότερη παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από μέρους του δήμου σε θέματα ΑΠΕ.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας