Πολιτική

Σε τρείς μήνες η παράδοση του έργου των κερκίδων στο δήμο Κιλκίς

Σε τρείς μήνες πρόκειται να παραδοθεί το έργο των κερκίδων του δημοτικού σταδίου Κιλκίς προκειμένου να το ολοκληρώσει ο δήμος Κιλκίς ήταν η απάντηση που έδωσε στη βουλή ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Γεωργαντά, σχετικά με το θέμα της «αδικαιολόγητης καθυστέρησης του Υπουργείου στο αίτημα του δήμου Κιλκίς για την ανάληψη του έργου συντήρηση και αναβάθμιση του εθνικού σταδίου Κιλκίς».

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε σε έγγραφο του τέως υφυπουργού αθλητισμού Σταύρου Κοντονή, σύμφωνα με το οποίο η διακοπή εργασιών στο δτάδιο έγινε λόγω αδυναμίας του δημοσίου να καταβάλει τις απαιτούμενες 600.000 ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου.
ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ο βουλευτής Κιλκίς είπε ότι το Σεπτέμβρη του 2015 υπήρξε έγκριση πίστωσης 300.000 ευρώ για το έργο μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ενώ αμέσως μετά ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης γνωστοποίησε στο υπουργείο ότι ο δήμος αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει τις υπόλοιπες 300.000 που απαιτούνται.

Ο κ. Βασιλειάδης αφού χαρακτήρισε την υπόθεση του σταδίου Κιλκίς «μία πονεμένη ιστορία, που επί της ουσίας δείχνει το πώς γίνονταν τα πράγματα στη χώρα όλα αυτά τα χρόνια», τόνισε:

«Αυτό το έργο ξεκίνησε να φτιάχνεται το 2003 με προγραμματισμό να ολοκληρωθεί σε 360 μέρες και με έναν αρχικό προϋπολογισμό 1,5 εκατομμύριο, που έφτασε τα 2,5 εκατ. χωρίς να έχει ολοκληρωθεί.

Από κει και μετά υπήρξε απόφαση από τη ΓΓΑ και από τον προκάτοχό μου, διακοπής των εργασιών, λόγω της πολυπλοκότητας της ιστορίας των συμβάσεων με τις διαδοχικές παρατάσεις, ώστε να γίνει εκκαθάριση και εν συνεχεία, αφού είχε συζητηθεί και με τον δήμο Κιλκίς, να αποδοθεί στο δήμο για να μπορέσει το έργο να ολοκληρωθεί.

Χωρίς την ίδια στιγμή να αφήσουμε το νομό Κιλκίς έξω από το σχεδιασμό. Για το λόγο αυτό και επειδή το έργο ξεκίνησε με τις τότε μεθόδους, τις γνωστές μεθόδους που μας οδήγησαν εδώ που μας οδήγησαν, ξεκίνησαν οι τεχνικές υπηρεσίες, οι αποψιλωμένες τεχνικές υπηρεσίες της ΓΓΑ, που και αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε πώς φτάσαμε εδώ πέρα, να βγάλουν μια άκρη με τους πίνακες, με τις επιμετρήσεις, με την πορεία, για να μπορέσει να γίνει οικονομική εκκαθάριση, παράδοση, παραλαβή και να αποδοθεί στον Δήμο».

Και πρόσθεσε ο κ. Βασιλειάδης: «Από την πλευρά της αναδόχου εταιρίας, στις 24 Μαρτίου 2017 μας απεστάλη ο 4ος ανακεφαλαιωτικός πίνακας, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε το έργο.

Πριν από μια εβδομάδα έγινε το υπηρεσιακό συμβούλιο στο οποίο έρχεται η εισήγηση προς εμένα για τη διακοπή των εργασιών και υπολογίζουμε, με βάση τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, ότι σε περίπου 3 μήνες από σήμερα το έργο θα μπορέσει να παραληφθεί και να αποδοθεί στο Δήμο για να συνεχίσει, εφόσον το επιθυμεί, και να τελειώσουν οι λεπτομέρειες του γηπέδου, που δεν επηρεάζουν αυτή τη στιγμή την άθληση των πολιτών στο στάδιο.

Μιλάμε για εργασίες στις κερκίδες και το εργοτάξιο αυτή τη στιγμή είναι κάτω από τις κερκίδες. Επομένως υπάρχει μια προβληματική κατάσταση, που δημιουργήθηκε από το 2003 μέχρι το 2016 και οι υπηρεσίες προσπάθησαν να βγάλουν άκρη για να μπορέσουμε να μη χαλάσουμε άλλο δημόσιο χρήμα.

Προτάσσουμε το δημόσιο συμφέρον και τη διασφάλιση του δημοσίου χρήματος, επομένως καθαρές διαδικασίες, χωρίς απαραίτητη ευθύνη των υπηρεσιών της ΓΓΑ για τις όποιες καθυστερήσεις.

Σας ξαναλέω είχαμε πολλές αναθεωρήσεις και παρατάσεις της αρχικής σύμβασης. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Αν θέλετε να μπούμε σε λεπτομέρειες για το πώς φτάσαμε ως εδώ, νομίζω πως δεν έχει σημασία, γιατί ο κόσμος γνωρίζει».

Στη δευτερολογία του ο κ. Βασιλειάδης άφησε αιχμές για το νομικό καθεστώς που υπήρχε το 2003 σε σχέση με τους διαγωνισμούς και τελειώνοντας πρόσθεσε ότι όσον αφορά το νομό Κιλκίς το επόμενο διάστημα «θα εντάξουμε στο ΠΔΕ του 2017, τουλάχιστον δύο έργα στο δήμο Παιονίας, στην Αξιούπολη κατασκευή γηπέδου αντισφαίρισης και στον Άγιο Πέτρο την αποπεράτωση του κλειστού γυμναστηρίου.

Και σε συνεργασία με το δήμο που προσπαθούμε να έχουμε καλή συνεργασία και καλή συνεννόηση, να δούμε τι άλλες ανάγκες υπάρχουν, στο πλαίσιο της νέας φιλοσοφίας που έχει η ΓΓΑ για τα έργα, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες του Νομού».

Ο κ. Γεωργαντάς ζήτησε να παραδοθεί το συντομότερο δυνατό το έργο στο δήμο Κιλκίς, ενώ προκάλεσε τον υφυπουργό να πάει στον εισαγγελέα αν θεωρεί ότι υπάρχουν έκνομες ενέργειες στη πορεία υλοποίησής του, με τον κ. Βασιλειάδη να δηλώνει «ελπίζουμε να μην φτάσει η ώρα του εισαγγελέα».

Περισσότερα

Χρήστος Σπίγκος: Οι καιροί ου μενετοί

Η συναρπαστική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, και αργότερα με τη διασταλτική προσθήκη «ΠΣ», θα προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον αρκετών πολιτικών επιστημόνων, […]

Δείτε ακόμα

Αναμενόμενο

Στα μέλη της κεντρικής επιτροπής του «ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία», που υπέβαλαν προσφάτως την παραίτησή τους από αυτήν, συμπεριλαμβάνεται και η […]