Οικονομία

Tράπεζες: Nέα «χαράτσια» εις βάρος του λαού

Προκειμένου η κυβέρνηση να περιορίσει την φοροδιαφυγή, αποφάσισε να αυξήσει το όριο των ηλεκτρονικών αγορών στο 30% του εισοδήματος του κάθε φορολογούμενου πολίτη, που δικαιούται αφορολόγητο εισόδημα ανάλογο με τις δαπάνες διαβίωσής του.

Όσοι δεν φθάνουν στο παραπάνω όριο, τότε θα πληρώνουν έξτρα φόρο, ανάλογο με τον αριθμό των ηλεκτρονικών αποδείξεων, που θα λείπουν γιά την συμπλήρωση του ορίου 30%.

Το σωστό αυτό μέτρο της κυβέρνησης, που αποσκοπεί στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αποφάσισαν να το εκμεταλευθούν οι ελληνικές τράπεζες και προς ίδιον όφελος, επιβάλλοντας νέα «χαράτσια» στους πελάτες τους, αυξάνοντας και τα παλιά, αφού οι ηλεκτρονικές αγορές, που επιδιώκει η κυβέρνηση πληρώνονται μέσω τραπεζών με τις ειδικές κάρτες. Ασφαλώς οι τράπεζες δεν είανι φιλανθρωπικά ιδρύματα γιά να εισπράττουν τα έσοδα του Δημοσίου, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και άλλων φορέων χωρίς να αμοίβονται.

Πρέπει να αμοίβονται αλλά την αμοιβή είναι ηθικό και δίκαιο να την εισπράττουν από τους φορείς που εξυπηρετούν και υπέρ των οποίων κάνουν τις εργασίες και όχι από τους πολίτες, που είναι πελάτες των τραπεζών και πληρώνουν τους λογαριασμούς σε αυτές.
Οι τράπεζες, λοιπόν, αποφάσισαν να θέσουν σε εφαρμογή τις προ μηνών αποφάσεις τους. Να χρεώνουν δηλαδή προμήθειες σε όλους τους πολίτες, που συναλλάσονται μαζί τους και γιά όλες τις συναλλαγές.

Μέχρι τώρα οι πολίτες πλήρωναν προμήθειες στις τράπεζες, γιά κάθε πληρωμή τους, που αφορούσε τους Οργανισμούς, ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ.
Από τις 30 Οκτωβρίου, όμως, και μετά θα πληρώνουν νέα «χαράτσια». Συγκεκριμένα: Γιά κάθε επανέκδοση ΡΙΝ θα πληρώνουν τρία ευρώ. Από τις 31 Οκτωβρίου και μετά θα πληρώνουν: Γιά ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ, εντός Ευρώπης 0,20 ευρώ και εκτός Ευρώπης 0,30 ευρώ.
Γιά κάθε αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ 0,15 ευρώ. Γιά επανέκδοση κάρτας λόγω απώλειας, κλοπής, φθοράς της παλιάς έξι ευρώ. Το ίδιο ποσό των έξι ευρώ, θα πληρώνονται και γιά ανανέωση κάρτας, η ισχύς της οποίας έληξε.

Το «τσουνάμι» των νέων τραπεζικών χρεώσεων άρχισε ήδη να εφαρμόζεται μετά την επιβολή 2-3 ευρώ γιά κάθε ανάληψη σε ΑΤΜ, με χρεωστική κάρτα από λογαριασμό άλλης τράπεζας. Αυτό το «χαράτσι» είναι λογικό και δικαιολογημένο αφού ο πελάτης άλλης τράπεζας χρησιμοποιεί γιά την πληρωμή του, ΑΤΜ ξένης τράπεζας.
Είναι απαράδεκτο, όμως, να χρεώνουν τον πελάτη τους γιά την κάρτα ή το ΡΙΝ, που εκδίδουν, την στιγμή που πρόκειται να χρησιμοποιούνται στην τράπεζα που τα εκδίδει. Όταν η Πολιτεία προσπαθεί να πείσει ή και έμμεσα να αναγκάσει τους πολίτες να χρησιμοποιούν περισσότερο τις τραπεζικές κάρτες γιά τις πληρωμές τους, με σκοπό τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι απαράδεκτο να αυξάνουν οι τράπεζες τις δικές τους προμήθειες από την χρήση των καρτών από τους δικούς πελάτες, επιβαρύνοντάς τους με πρόσθετα «χαράτσια».

Τα τραπεζικά αυτά «χαράτσια» δεν επεβλήθηκαν από την κυβέρνηση αλλά από το γεγονός, ότι μέχρι τώρα δεν αντέδρασαν η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, δίνουν την εντύπωση, ότι έχουν την ανοχή τους.
Ευτυχώς, γιά τα νέα «χαράτσια» των τραπεζών αντέδρασαν κάποιοι Έλληνες ευρωβουλευτές, Νίκος Ανδρουλάκης και Δημήτρης Παπαδόπουλος και έφεραν το πρόβλημα στο Κοινοτικό Οργανισμό επισημαίνοντας, ότι πρόκειται γιά συντονισμένη επιβολή υπέρογκων και καταχρηστικών χρεώσεων, σε πληθώρα τραπεζικών απρόσωπων συναλλαγών σε ΑΤΜ.

Παραθέτουμε το κείμενο της σχετικής ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρουλάκη, προς ενημέρωση των αναγνωστών:
«Θέμα: Νέες συντονισμένες υπέρογκες χρεώσεις τραπεζικών συναλλαγών εις βάρος των Ελλήνων καταναλωτών.

Οι ελληνικές τράπεζες, αρχής γενομένης από το τέλος Οκτωβρίου προβαίνουν συντονισμένα στην επιβολή νέων καταχρηστικών χρεώσεων και προμηθειών γιά υπηρεσίες, οι οποίες έως σήμερα διατίθενται δωρεάν στους πελάτες τους. Χρεώσεις θα επιβάλλονται, μεταξύ άλλων, γιά την ερώτηση υπολοίπου, την λήψη αντιγράφου των τελευταίων συναλλαγών σε ΑΤΜ, την επανέκδοση ΡΙΝ κα. Ήδη έχουν υποβληθεί καταγγελίες προς την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος, γιά τις υπέρογκες αυτές χρεώσεις, τόσο από μεμονωμένους πολίτες αλλά και από ενώσεις πολιτών ή συλλόγους. Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η Επιτροπή:

1. Είναι σύννομες οι ανωτέρω χρεώσεις με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πιό συγκεκριμένα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2015/751, την οδηγία (ΕΕ) 2015/2366 και τον Κανονισμό (ΕΕ) 924/2009;

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την συντονισμένη επιβολή των επί πλέον χρεώσεων εκ μέρους των τραπεζών, ποιές οι ενέργειες της Επιτροπής ώστε να εξασφαλιστεί, ότι οι τράπεζες δεν θα επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες στην αγορά και δεν θα προχωρήσουν μονομερώς στην αύξηση κόστους των τραπεζικών συναλλαγών γιά ιδιώτες και επιχειρήσεις;».

Η στήλη μας αναμένοντας την απάντηση της Ευρωπαϊκης Επιτροπής γιά τα νέα «χαράτσια» των τραπεζών, υπενθυμίζει την σχετική φράση του Γερμανού συγγραφέα Μπέρτολα Μπρεχτ: «Είναι ευκολότερο να ληστέψεις ιδρύοντας μία τράπεζα, παρά απειλώντας έναν ταμία».

Θα κλείσουμε το άρθρο μας με το γνωστό και πάντα επίκαιρο απόφθευγμα του εθνικού ποιητή μας Διονύσιου Σολωμού:

«Δυστυχισμένε μου λαέ καλέ και αγαπημένε
πάντα ευκολόπιστος και πάντα προδομένος»

Περισσότερα

Η Doppler στηρίζει νέες startups

Όλες οι ομάδες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό Next Stage Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο διαγωνισμός NEXT STAGE Με χορηγό του 1ου βραβείου την Doppler, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα […]

Δείτε ακόμα

Εσύ… δεν «έφυγες» ποτέ!

Σε λίγα εικοσιτετράωρα μπαίνουμε στο 2025, τον χρόνο κατά τον οποίο θα συμπληρώθηκαν τριάντα χρόνια από την «μετοίκηση» σου στα […]