Κοινωνία

Η πρώτη στην χώρα «τραινοποδηλατοβόλτα» στην Κερκίνη

Την πρώτη …«τραινοποδηλατοβόλτα» στην Ελλάδα συνδιοργάνωσαν η «ΤραινΟΣΕ» ΑΕ και φορείς του ποδηλάτου και της ποδηλασίας, μεταξύ των οποίων και ο σύλλογος φίλων ποδηλάτου Κιλκίς.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο 29 και 30.3.14.
Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
«…Η διαδρομή των φίλων του ποδηλάτου ξεκίνησε από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης με προορισμό τον σταθμό της Βυρώνειας Σερρών και την λίμνη Κερκίνη. Οι φίλοι του ποδηλάτου ξεκίνησαν από Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Κιλκίς και φόρτωσαν τα ποδήλατά τους στον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης σε ειδικά βαγόνια-σκευοφόρους και στην συνέχεια επιβάσθηκαν στην αμαξοστοιχία 600, η οποία τους μετέφερε στον προορισμό τους, τον σιδηροδρομικό σταθμό Στρυμώνα.ΚΕΡΚΙΝΗ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ 1
Από εκεί κατευθύνθηκαν με τα ποδήλατά τους προς το λιμανάκι της Κερκίνης, στο γραφικό χωριό του Λιθοτόπου, ακολουθώντας την διαδρομή επί του ανατολικού αναχώματος της λίμνης. Στην διάρκεια της διαδρομής, οι συμμετέχοντες απόλαυσαν το μοναδικό φυσικό τοπίο με τα δεκάδες σπάνιων πουλιών, τα μικρά χωριά και τις φάρμες βουβαλιών. Το συνολικό μήκος της διαδρομής που ακολούθησαν οι ποδηλάτες, με την επιστροφή στην Βυρώνεια, ήταν 51 χιλιόμετρα ενώ γιά τους λιγότερο «δραστήριους» ποδηλάτες υπήρχε εναλλακτική διαδρομή μήκους 18,5 χιλιομέτρων.
Το μεσημέρι της δεύτερης ημέρας οι ποδηλάτες επέστρεψαν στην Βυρώνεια, στον ιστορικό μεθοριακό σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού, ο οποίος έχει μετατραπεί με ιδιωτική πρωτοβουλία σε ένα παραδοσιακό μεζεδοπωλείο και παντοπωλείο. Οι υπεύθυνοι του σιδηροδρομικού σταθμού είχαν ετοιμάσει ειδικά μενού γιά να γευματίσουν οι εκδρομείς.
Παράλληλα, έλαβαν χώρα και διάφορες δράσεις όπως τοξοβολία, ενημέρωση και ξενάγηση στο παρακείμενο δημοτικό ενυδρείο, το οποίο φιλοξενεί την ιχθυοπανίδα του οικοσυστήματος Κερκίνης-Στρυμώνα, έκθεση φωτογαφίας, μουσική ψυχαγωγία κα.

Καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής, τους ποδηλάτες συνόδευαν εθελοντές της ΕΠΟΜΕΑ (επίλεκτης ομάδα ειδικών αποστολών) δήμου Σιντικής γιά τυχόν ανάγκη παροχής πρώτων βοηθειών καθώς και οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας. Το απόγευμα της Κυριακής η ομάδα των εκδρομέων επέστρψε με την αμαξοστοιχεία 601 στην Θεσσαλονίκη.
Εκτός από την αναψυχή, η εκδρομή αποσκοπούσε στην ανάδειξη της σύμπραξης τραίνου και ποδηλάτου, ως εναλλακτικών και οικολογικών μέσων μετακίνησης.
Μία εκδρομή που ξεκίνησε ως ιδέα φίλων του ποδηλάτου από την Θεσσαλονίκη και των ιδιοκτητών του «Μεθοριακού Σταθμού» στην Βυρώνεια Σερρών. Η πρόταση έγινε με ενθουσιασμό δεκτή από την «ΤραινΟΣΕ» που συνέβαλε τα μέγιστα στο άριστο αποτέλεσμα.
Η «ΤραινΟΣΕ» ΑΕ διέθεσε δωρεάν τα βαγόνια-σκευοφόρους γιά την μεταφορά των ποδηλάτων, από και προς την Βυρώνεια Σερρών.
Την εκδήλωση υποστήριξαν επίσης η ενωση ποδηλατικών σωματείων Μακεδόνιας-Θράκης, το δίκτυο EUROVELO, οι «Πολύχρωμοι Ποδηλάτες» Θεσσαλονίκης, ο σύλλογος φίλων ποδηλάτων Κιλκίς, το «Βike riders Serres team», το snowboardholics.gr, η «Κοιν.Σεπ.-Πράσινες διαδρομές», ο φορέας διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, το δημοτικό ενυδρείο Βυρώνειας, και ο ξενώνας «Λιμναίο» (Χρυσοχώραφα Κερκίνης).

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Τα αυτονόητα!

Διαβάζουμε τα δελτία τύπου που στέλνουν της τελευταίες ημέρες ο δήμος Κιλκίς και η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς κάνοντας αναφορά στην […]