Πολιτική

Ε.-Ε. Αγαθοπούλου «Τα ΑμεΑ βιώνουν στο έπακρο τον αποκλεισμό, αντί της κοινωνικής ενσωμάτωσης»

Από το πολιτικό γραφείο της βουλεύτριας Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνης-Ελένης Αγαθοπούλου εκδόθηκε το ακόλουθο ενημερωτικό δελτίο:

«Την Τρίτη 11/02/20 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της υποεπιτροπής για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία, της ειδικής μόνιμης επιτροπής ισότητας, νεολαίας και δικαιωμάτων του ανθρώπου με προσκεκλημένο τον διοικητή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) Σπύρο Πρωτοψάλτη. Ειδικό θέμα της συνεδρίασης ήταν η πρόσβαση των ατόμων στα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν και οι Κωνσταντίνος Γαργάλης και Δημήτριος Λογαράς, ταμίας και επιστημονικό στέλεχος αντιστοίχως, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), οι οποίοι πραγματοποίησαν παρουσίαση για την δυσμενή οικονομική και κοινωνική θέση αυτών των ατόμων.

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου, αφού αναγνώρισε τις τεράστιες ανισότητες που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, άσκησε κριτική στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν προ κρίσης επισημαίνοντας πως ήταν πολιτικές συντήρησης του αποκλεισμού και όχι πολιτικές κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Δεν παρέλειψε επίσης να υπενθυμίσει τις μεγάλες προσπάθειες της προηγούμενης Διοίκησης του ΟΑΕΔ για την ολική αναμόρφωση του φορέα, τη στελέχωσή του με προσωπικό και τον σχεδιασμό καινοτόμων, αλλά και ουσιαστικών προγραμμάτων, για την καταπολέμηση της ανεργίας και την άρση του αποκλεισμού των ευάλωτων ομάδων.

«Επί προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας των ΑμεΑ, γίνονταν για να γίνονται, με ελάχιστη απορροφητικότητα και πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, όπως το πρόγραμμα του 2010, το οποίο η διοίκηση της κ. Καραμεσίνη επανασχεδίασε το 2017, για να μπορεί να επιτελέσει τον πραγματικό του ρόλο», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη τα ΚΕΚ ΑμεΑ να παρέχουν ουσιαστική κατάρτιση και να μην λειτουργούν ως «αποθετήρια ψυχών» ,όπως συνέβαινε έως το 2015. Κλείνοντας,απηύθυνε ερώτημα προς τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ αν προτίθεται να εντάξει οριζόντια την διάσταση της αναπηρίας στα προγράμματα του ΟΑΕΔ και να μεριμνήσει για περαιτέρω πρωτοβουλίες όπως η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να μη στερεί το επίδομα αναπηρίας σε όσα άτομα συμμετέχουν στα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Την απάντηση μένει να την δούμε.».-

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Καιρός να ενωθούμε»

Την μνήμη της γενοκτονίας εις βάρος του Ελληνισμού του Πόντου τίμησαν, με εκδήλωσή τους το Σάββατο 13.5.23, οι φίλοι του […]

Γίνεται… πιό συχνά;

Παιδαγωγικό συνέδριο στο Κιλκίς με… εκατόν εικοσιπέντε (125) συμμετοχές, εκ των οποίων οι εκατό (100) από… όλη την χώρα και […]