Γενικά

Διαγνώσθηκε το πρώτο κρούσμα ιού του «Δυτικού Νείλου» στο δήμο Παιονίας

Ο ιός του «Δυτικού Νείλου» προβληματίζει φέτος τους ειδικούς της υγείας, καθώς τα κρούσματα είναι αυξημένα σε σχέση με άλλες χρονιές.

Το πρώτο περιστατικό που σημειώθηκε για φέτος στη χώρα μας στις αρχές Ιουλίου παρουσίασε εικόνα ήπιας εγκεφαλίτιδας και είχε έναρξη συμπτωμάτων εντός του τελευταίου δεκαημέρου του Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο αριθμός των φετινών καταγεγραμμένων κρουσμάτων είναι υψηλότερος σε σύγκριση με τα πέντε προηγούμενα έτη για την ίδια χρονική περίοδο. Φέτος, στην Ελλάδα έχουν διαγνωσθεί και διερευνηθεί 55 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης, εκ των οποίων τα 33 τον Ιούλιο. Επίσης, μόνο τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου καταγράφηκαν 22 νέα κρούσματα.

Εχουν επίσης καταγραφεί μέχρι στιγμής για το 2024, 8 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό. Σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα τα κρούσματα έχουν πενταπλασιαστεί, καθώς είχαν καταγραφεί 11 περιστατικά ενώ είχαν σημειωθεί και 2 θάνατοι. Η δε περσινή περίοδος έκλεισε με 163 κρούσματα και 23 θανάτους. Το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό ανέφερε έναρξη συμπτωμάτων στις 5 Ιουλίου 2023 και το τελευταίο στις 6 Οκτωβρίου 2023.

Οσον αφορά στα φετινά νούμερα, οι 42 ασθενείς νόσησαν βαριά, με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός). Η συντριπτική πλειονότητα (49 άτομα) χρειάστηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Οι 30 έχουν λάβει εξιτήριο, ενώ εξακολουθούν να νοσηλεύονται 11. Οι πέντε από αυτούς νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Οι οκτώ ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους ήταν ηλικιωμένοι (ηλικία από 68 έως 92 ετών).

Ο νεότερος από τους ασθενείς με εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) είχε ηλικία 36 ετών. Ο γηραιότερος ήταν 92 ετών.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ «το προσεχές διάστημα, αναμένονται και άλλα περιστατικά της λοίμωξης στη χώρα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Οσο για τη γεωγραφική κατανομή του ιού είναι ευρεία, με κρούσματα σε πέντε Περιφέρειες της χώρας, στη βόρεια, κεντρική και δυτική Ελλάδα και περιστατικά σε οικισμούς στις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Καρδίτσας, Λευκάδας, Χαλκιδικής, Πέλλας, Σερρών, Αχαΐας, Θεσπρωτίας καθώς και στη μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης.

Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ

Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές εμφάνισης κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συστήνει να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:

Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και χώρου (σύμφωνα με τις
οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά)
ρούχα.

Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά στον περιορισμό των
εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους).
Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων “κοινών” κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα (κυρίως άγρια) πτηνά. Οι άνθρωποι που μολύνονται δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια ή σε άλλους ανθρώπους (με
άμεση επαφή).

 

Ακμαιοκτονία την Δευτέρα στον Άγιο Πέτρο

Την Δευτέρα 12 Αυγούστου στον Άγιο Πέτρο θα πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένα συνεργεία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ακμαιοκτονία λόγω εμφάνισης κρούσματος του «Δυτικού Νείλου».

Οι ψεκασμοί θα γίνουν από εδάφους με ειδικό όχημα από τις 10.30 έως τις 11.45 το βράδυ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης στο χωριό θα βρίσκεται κλιμάκιο της περιφέρειας για οδηγίες.

Καλούνται οι κάτοικοι να λάβουν μέτρα προφύλαξης.

Κατά την διάρκεια των εργασιών να:

  • έχουν κλειστές πόρτες και παράθυρα
  • μην κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους.
Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Πέτρου Παππά.

«Όπου γης πατρίς»

«Όπου γης πατρίς» αναφέρει η αρχαία ρήσης και για την περίπτωση του Γεωργίου Συρεπήσιου, του φιλολόγου ιστορικού ο οποίος αν […]