Κοινωνία

Πανηγύρι Μεσοπεντηκοστής στον Άγιο Δημήτριο Κιλκίς

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

Κάθε χρόνο στην Ενορία μας η Εορτή της Μεσοπεντηκοστής εορτάζεται με έναν ξεχωριστό τρόπο. Υπάρχει παλαιά παράδοση, την ημέρα αυτή μετά την Θεία Λειτουργία, να πραγματοποιείται Λιτανεία του αντιγράφου της Ιεράς Εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας και να τελείται Αγιασμός.

Το έθιμο αυτό το μετέφεραν οι Στενημαχίτες στο Κιλκίς από την Πατρίδα τους. Εκεί, στην Στενήμαχο υπάρχει Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου στο Τέμπλο της υπάρχει η πρωτότυπη Εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας (12ος μ.Χ. αιώνας).

Το 1909 μία ευλαβής χριστιανή είδε σε όραμα την Παναγία την ημέρα της Μεσοπεντηκοστής. Γι’ αυτό και από τότε κάθε χρόνο την ημέρα αυτή, μετά την Θεία Λειτουργία, η Εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας λιτανεύεται από την Στενήμαχο μέχρι την Ιερά Μονή Παναγίας Μπατσκόβου η οποία απέχει 10 χιλιόμετρα. Εκεί τελείται Αγιασμός και Πανηγυρικός Εσπερινός. Το απόγευμα η Εικόνα επιστρέφει στον Ναό του Ευαγγελισμού.

Το έθιμο αυτό γίνεται μέχρι και σήμερα στην Ενορία μας. Φέτος επειδή η Μεσοπεντηκοστή εορτάζεται στις 29 Μαΐου θα τελεστεί και Μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2024

Ώρα 7.30 το πρωί

Πανηγυρικός όρθρος – Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο.

Αμέσως μετά Λιτανεία της Παναγίας της Ελεούσας και Αγιασμός.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα