Γενικά

Το νόημα και το πνεύμα των Χριστουγέννων

“Το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι το πνεύμα της αγάπης, της γενναιοδωρίας και της καλοσύνης, που μας ωθεί να δείξουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους παρά για τα πράγματα”
Thomas S. Monson

Τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, είναι οι δύο μεγαλύτερες δεσποτικές γιορτές της Χριστιανοσύνης, που γιορτάζονται κάθε χρόνο με μεγάλη ευσέβεια και ιδιαίτερη λαμπρότητα. Τα φετινά όμως Χριστούγεννα θα γιορταστούν, διαφορετικά από τα προηγούμενα χρόνια, όπως διαφορετικός ήταν και ο τρόπος που γιορτάστηκε το φετινό Πάσχα.

Ο καταραμένος θανατηφόρος κορονοϊός, COVID-19, που πλήττει ολόκληρη την ανθρωπότητα, είναι απαγορευτικός, για ομαδικούς εορτασμούς, και για το σμίξιμο των οικογενειών, κυρίως εκείνων που έχουν παιδιά που εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό ή ακόμη και σε μεγάλα αστικά κέντρα της πατρίδας μας.

Για το λόγο αυτό, φέτος δεν θα υπάρξουν τα γνωστά “ρεβεγιόν” (ομαδικός εορτασμός) που γινόταν κάθε χρόνο την παρανομή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σε μεγάλες κοσμικές αίθουσες και νυχτερινά κέντρα. Άδειοι θα είναι και οι ναοί, από ευσεβείς χριστιανούς και μόνοι οι ιερείς και οι ψάλτες θα τελούν τις ιερουργίες των ημερών, με τη συμμετοχή απειροελάχιστου αριθμού πιστών.

Άδειοι θα είναι και οι δρόμοι, κυρίως τις βραδινες ώρες, αφού η πολιτεία απαγορεύει την κυκλοφορία των ανθρώπων, μετά την 10η βραδινή ώρα, στην προσπάθειά της, να παρεμποδίσει την εξάπλωση του κορονοϊού. Όμως παρά τις δυσκολίες και τις απαγορεύσεις της κυκλοφορίας και του συνωστισμού, ο χριστουγεννιάτικος στολισμός των κεντρικών δρόμων και των πλατειών, που έγινε από το Δήμο, είναι εντυπωσιακός και μας υπενθυμίζει ότι τα Χριστούγεννα έρχονται.

Να προετοιμαστούμε να υποδεχτούμε τον ερχομό “του Ενσαρκοθέντος Σωτήρα Χριστού”, με ανοιχτές αγκαλιές και καθαρές καρδιές. Σε πείσμα του κορονοϊού, θα χτυπήσουν και πάλι χαρμόσυνα οι καμπάνες των ναών για να μεταδώσουν το μήνυμα σε ολόκληρη την οικουμένη ότι ο ενσαρκωθείς υιός του Θεού, ο Σωτήρας Χριστός, δεν μας εγκαταλείπει, βρίσκεται κοντά μας, περιμένει να καθαρίσουμε τις καρδιές μας, να τις μετατρέψουμε σε “φάτνες”, να εγκατασταθεί μέσα σε αυτές.

Θα στρωθούν και φέτος τα εορταστικά οικογενειακά τραπέζια, με τα άφθονα ξεχωριστά φαγητά, κρασιά και γλυκά, έστω και με περιορισμένο αριθμό συνδαιτυμόνων (ατόμων που μετέχουν στο γεύμα). Θα ξαναζωντανέψουν στη μνήμα μας, τα πολυαγαπημένα μας πρόσωπα, γονείς, αδέλφια, παπούδες, γιαγιάδες και λοιποί φίλοι και συγγενείς, που σήμερα δεν ζούν ανάμεσά μας, αλλά έρχονται στη μνήμη μας, ιδιαίτερα στις μεγάλες γιορτές, που μας θυμίζουν τα παιδικά μας χρόνια, τότε που γιορτάζαμε μαζί τους.

Τότε που εκτός από την αγάπη τους, μας πρόσφεραν και τα καθιερωμένα χριστουγεννιάτικά και πρωτοχρονιάτικα δώρα (ρούχα, παπούτσια, βιβλία, παιχνίδια) και μς έλεγαν ότι τα έφερε ο Άγιος Βασίλης, ο πιο αγαπητός άγιος των παιδιών.

Ωραίες αναμνήσεις, αξέχαστα χρόνια!

Όμως, το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων, είναι κάτι περισσότερο από το στόλισμα των σπιτιών, τα πλούσια φαγητά, τις ανταλλαγές ευχών και δώρων, το στόλισμα του δένδρου και την τήρηση των εθίμων και παραδόσεων.

Τα χριστούγεννα θα είναι μια ετήσια αναμνηστική γιορτή. Είναι η υπόμνηση μιας καθημερινής χριστιανικής πράξης. Είναι το διαχρονικό χριστιανικό πνεύμα της Αγάπης προς τον άνθρωπο. Είναι η αγάπη που υποκινεί συναισθήματα ελπίδας και φιλευσπλαχνίας, είναι εκείνη που μας ωθεί να πάμε κοντά σε πονεμένους ανθρώπους, όπως είναι οι άρρωστοι, οι φυλακισμένοι, οι ηλικιωμένοι που ζούν μόνοι τους, που έχουν ανάγκη από μια ευχή, ένα χάδι, μια ζεστή αγκαλιά ίσως και από ένα πιάτο ζεστό φαγητό. Είναι οι ευπαθείς και οι πολύτεκνες οικογένειες, που όλοι είμαστε παιδιά του Θεού!

Τα Χριστούγεννα είναι η αγάπη εν δράσει. Κάθε φορά που αγαπάμε, κάθε μέρα που προσφέρουμε σε άλλους κάτι είναι Χριστούγεννα.

Ας ανοίξουμε λοιπόν τις καρδιές μας, στην αγνή αγάπη που έχουμε ανάγκη όλοι μας κι ας κάνουμε τις καρδιές μας φάτνη για να υποδεχτούμε τον Χριστό. Η στήλη εύχεται στους αναγνώστες:

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ-ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ-ΑΓΑΠΗ-ΥΓΕΙΑ-ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΤΥΧΗ!

Περισσότερα
Δείτε ακόμα