Γενικά

Το Κιλκίς στις δέκα επτά πόλεις εφαρμογής του «ΚΕΠplus»

Το Κιλκίς συγκαταλέγεται στις 17 πόλεις, στις οποίες θα εφαρμοσθεί σε πρώτη φάση το πρόγραμμα διερεύνησης πεδίων αξιοποίησης του πανελλαδικού δικτύου κέντρων εξυπηρέτησης πολιτών (ΚΕΠ) γιά την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αλλά και του επιχειρείν γενικότερα, με την επωνυμία «ΚΕΠplus» («ΚΕΠ+»).

Το πρόγραμμα καταρτίσθηκε στο πλαίσιο σχετικής πρωτοβουλίας του υφυπουργού ψηφιακής διακυβέρνησης και βουλευτή Κιλκίς Γιώργου Γεωργαντά, ο οποίος και το παρουσίασε στο Κιλκίς μαζί με τον γενικό γραμματέα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Αλέξανδρο Κωστόπουλο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3.6.20, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, παρουσία του δημάρχου Δημήτρη Κυριακίδη ο οποίος και την συντόνισε.

Η αρχή έγινε με την εκ μέρους του κ. Κυριακίδη απονομή ευσήμων στον κ. Γεωργαντά γιά την επέκταση των υπηρεσιών των ΚΕΠ στον τομέα του επιχειρείν και την κατάρτιση του «ΚΕΠplus» αλλά και για την εκ μέρους του συμβολή στις αλλαγές στην λειτουργία της διοίκησης με «ξεπέρασμα γραφειοκρατικών αγκυλώσεων».

«Η εφαρμογή του «ΚΕΠplus» στο επιχειρείν με την χρήση της νέας τεχνολογίας», τόνισε ο κ. Κυριακίδης, «θα δώσει τεράστια ώθηση στην επιχειρηματικότητα και ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδίως δε τις νεοφυείς».

«Αλλάζουν ριζικώς»
Εν συνεχεία το λόγο έλαβε ο κ. Γεωργαντάς, ο οποίος, στην πρώτη παρουσία στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου με την ιδιότητα του κυβερνητικού αξιωματούχου, αναφέρθηκε στην τεράστια συμβολή των ΚΕΠ στην ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πολιτών στην σχεδόν εικοσαετή θεσμική λειτουργία τους, σημειώνοντας ότι συγκροτούν το μεγαλύτερο δίκτυο παροχής υπηρεσιών της χώρας, με τον αριθμό τους να ανέρχεται στα 1170.

«Ο ρόλος τους», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, «αλλάζει ριζικώς με βάση τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών τους (“on line”) μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών ή με ζώσα παρουσία στον χώρο, αλλά με πολύ απλούστερες διαδικασίες». Και συνέχισε: «Επιδίωξή μας αποτελεί το να παρέχονται από τα ΚΕΠ στις νεοφυείς αλλά και τις υφιστάμενες επιχειρήσεις όλες οι πληροφορίες, τις οποίες χρειάζονται γιά την ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους, δημιουργώντας ερωτηματολόγιο και «πλατφόρμα» πληροφόρησης με βάση τις απαντήσεις σ’ αυτό.

Είναι κάτι, το οποίο αφορά σε όλους τους τομείς του επιχειρείν (πρωτογενή, και ιδίως αγροτικό, δευτερογενή, βιομηχανικό κλπ)». Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε, ότι κατά την διάρκεια του «απαγορευτικού» στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διασποράς του νέου κορωνοϊού αναπτύχθηκε αλματωδώς το ηλεκτρονικό εμπόριο προσθέτοντας ότι το ΚΕΠ θα αποτελεί ένα από τα βασικά στηρίγματά του.

«Υπεραξία»
Και ο υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης και βουλευτής Κιλκίς κατέληξε λέγοντας: «Σύντομα θα παρουσιασθεί και το πακέτο στοχευμένης πληροφόρησης, βάσει του οποίου θα λειτουργούν τα ΚΕΠ γιά το επιχειρείν, δίνοντας υπεραξία στο αντικείμενο κάθε επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση, γιά την πλήρη ευόδωση της πρωτοβουλίας “ΚΕΠplus” χρειάζεται η συνδρομή όλων των ενδιαφερόμενων».

«Ψηφιακά εργαλεία»
Κατόπιν μίλησε ο γενικός γραμματέας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Αλέξανδρος Κωστόπουλος, αναφερθείς αρχικώς στην σημασία της συνεργασίας και «άντλησης» ιδεών στην ανάδειξη της πρωτοβουλίας του “ΚΕΠplus”, στο πλαίσιο συναντήσεων με επιμελητήρια και επιχειρηματικούς φορείς. “Ο κοινός παρονομαστής τέτοιων συναντήσεων”, είπε ο κ. Κωστόπουλος, “στηρίζεται στο τρίπτυχο “ψηφιακά εργαλεία”, “ψηφιακή σύγκλιση” και “ψηφιακές δυνατότητες”. Πρέπει να διευκρινισθεί, ότι με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του το ΚΕΠ δεν καθίσταται φορέας, που υποκαθιστά άλλους σχετιζόμενους με το επιχειρείν (π.χ. επιμελητήρια).

Αντιθέτως, παρέχει σε όλους τους επιχειρηματίες προσβάσεις σε “πηγές” πληροφόρησης γιά ο,τιδήποτε ενδιαφέρει το αντικείμενό τους. Με το “ΚΕΠplus” επιχειρείται “συμπύκνωση” όλων των προσβάσεων και γνώσεων σε όλα τα ψηφιακά “εργαλεία”, ώστε να απλουστευθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται γιά οποιαδήποτε ανάγκη των επιχειρήσεων, επιμελητηρίου κ.α. Και χρήστες πρέπει να είναι, αν όχι… όλοι, σίγουρα πολύ περισσότεροι από ό,τι σήμερα”.

Ο κ. Κωστόπουλος ανέλυσε όλες τις παραμέτρους του θέματος, υπογραμμίζοντας την σημασία της πρωτοβουλίας συνολικής αναβάθμισης των ΚΕΠ στην κατέυθυνση της πλήρους υποστήριξης του επιχειρείν. Ακολούθησε συζήτηση με εκπροσώπους επιχειρηματικών φορέων και επιχειρηματίες.

Έλαβαν μέρος ο διευθυντής του ΕΒΕ Κιλκίς Γιώργος Ηλιάδης, ο αντιπρόεδρος του ΣΒΒΕ Χρήστος Πετρίδης, το στέλεχος της διευθυνσης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής Κιλκίς Χρήστος Σαπρανίδης, ο πρόεδρος του σύνδεσμου βιομηχανιών πρώην δήμου Γαλλικού Αλέξανδρος Κατσιαβός και τα στελέχη της τοπικής διοίκησης και επιχειρηματίες Γιώργος Μπίκος και Σωτήρης Τσέτος.

Επίσης, ο νεοφυής επιχειρηματίας Στέφανος Καμπέρης, δραστηριοποιούμενος στην παραγωγή καλαμακίου από υποπροϊόντα σιτηρών με την επωνυμία “σταραμάκι” που αντικαθιστά το πλαστικό, ο οποίος ζήτησε την υποστήριξη της Πολιτείας όχι μόνο μέσω των ΚΕΠ αλλά και σε σχέση με κάθε ενέργεια ανάδειξης και στήριξης καινοτόμων προϊόντων, ένα αίτημα το οποίο ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύθηκε να προωθήσει περαιτέρω.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Συμφέρει… τους πάντες

Δύο αντικειμενικούς σκοπούς είχε θέσει ο ΓΑΣ Κιλκίς γιά την χειροσφαιρική ομάδα του τις τελευταίες ισάριθμες περιόδους: Επάνοδο στην ανώτερη […]