Πολιτική

Το απόσταγμα του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς ως προς το αίτημα υγειονομικών και μη, για ψήφισμα συμπαράστασης

Επιστολή απέστειλε η ομάδα των 47 υγειονομικών και εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας εδώ και 11 μήνες στην οποία αναφέρουν τα εξής:

“Την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022, πλήθος υγειονομικών και μη, σε αναστολή εργασίας λόγω του μη εμβολιασμού μας, από το γενικό νοσοκομείο Κιλκίς, το ΕΚΑΒ, το Βοήθεια στο Σπίτι, τον οίκο Ευγηρίας και το “Βηματίζω” παραβρεθήκαμε στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας, ως μια ύστατη προσπάθεια να αποκομίσουμε ένα θετικό ψήφισμα υπέρ της άρσης αναστολής της εργασίας μας.

Εδώ και έντεκα περίπου μήνες που είμαστε σε αναστολή, δεν πληρωνόμαστε ούτε ένα ευρώ και απαγορεύεται δια νόμου να εργαστούμε οπουδήποτε αλλού. Επιπλέον οι αναστολές μας έχουν παραταθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, οπότε και θα συζητηθούν εκ νέου.

Η εμμονή της πολιτείας απέναντί μας, λόγω της υπεράσπισης του δικαιώματός μας στην αυτοδιάθεση έχει εξαντλήσει κάθε αυστηρότητα.

Έχουμε οικογένειες, ορισμένες είναι μονογονεϊκές, κάποιοι έχουν άρρωστα μέλη και κάποιοι νοσούν και οι ίδιοι. Επίσης σε κάποιες οικογένειες, βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και οι δύο σύζυγοι.

Όπως επισημάναμε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, δεν ζητήσαμε την κατάργηση του Νόμου καθότι γνωρίζουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν αποτελεί νομοθετικό όργανο.

Ζητήσαμε μια καθαρά ανθρωπιστική προσέγγιση του βιοποριστικού προβλήματος που βιώνουμε καθημερινά όλο και πιο έντονα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε κίνδυνο η ψυχική και σωματική υγεία όλων μας.

Παραβρεθήκαμε στο δημοτικό συμβούλιο με αξιοπρέπεια και με την ελπίδα ότι το αίτημά μας θα λάβει θετικό ψήφισμα, δηλαδή την ελάχιστη συμπαράσταση που θα ήταν δυνατό να λάβουμε από το θεσμό αυτό, που υφίσταται και εκλέγεται για να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα των δημοτών.

Δυστυχώς όμως αυτό δεν κατέστη εφικτό, μάλιστα προς μεγάλη μας έκπληξη αρχικά έγινε μια σοβαρή προσπάθεια αποφυγής της συζήτησης, δήθεν λόγω της σοβαρότητας του θέματος και ακολούθησε μια άλλη προσπάθεια μετάθεσης της συζήτησης σε ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα των Δήμων, όπως η ΚΕΔΕ. Τελικό αποτέλεσμα ήταν η καταψήφιση του αιτήματός μας.

Ενώ μέχρι τη στιγμή της συζήτησης του αιτήματός μας είχαν ήδη ψηφιστεί αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, υπέρ της άρσης αναστολής εργασίας συναδέλφων μας, σε έξι δήμους της χώρας μας (Δράμας, Καβάλας, Πάτρας, Λάρισας, Δυτικής Λέσβου και Παρανεστίου), στο δήμο Κιλκίς αυτό δεν έγινε. Είναι ο πρώτος δήμος που δεν τόλμησε να υπερασπιστεί ένα δίκαιο αίτημα. Που δεν τόλμησε να γράψει «άρση αναστολής εργασίας».

Ευχαριστούμε θερμά τους οκτώ δημοτικούς συμβούλους που μας στήριξαν, υπερασπιζόμενοι του δικαιώματός μας στην εργασία.

Θα θέλαμε οι σύμβουλοι οι οποίοι αρχικά εξέφρασαν ξεκάθαρα τη συμπαράστασή τους, να παρέμεναν σταθεροί στην τοποθέτησή τους και να μας έδιναν και αυτοί τη δυνατότητα να τους ευχαριστήσουμε. Δυστυχώς όμως στην πορεία κάτι άλλαξε και προτίμησαν είτε να αποχωρήσουν, είτε να καταψηφίσουν.

Ο αγώνας μας παρόλα αυτά θα συνεχιστεί. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για το δημοκρατικό δικαίωμά μας στην ελευθερία, στην αυτοδιάθεση και στο αυτεξούσιο του ανθρώπου.

Ακολουθεί το αίτημα που καταθέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς :

Από τις 16/8/2021 και εν συνεχεία 1/9/2021 σε εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 206 και 207 του Ν. 4820 /2021 έχουμε τεθεί σε αναστολή καθηκόντων εργασίας «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης» συνολικά στη χώρα τουλάχιστον 20.000 εργαζόμενοι σε δημοτικές κοινωνικές δομές, σε ιδιωτικούς φορείς κοινωνικών υπηρεσιών, σε οίκους ευγηρίας, στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ, καθώς και σε πολλούς ακόμη τομείς εργασίας.

Κατά το χρόνο αυτό :

1) Δεν μας καταβάλλονται καθόλου αποδοχές και δεν μας παρέχεται κανένα απολύτως επίδομα για τη διαβίωσή μας.

2) Με την τροπολογία Αρ. 67.Ν.4886/24-1-2022 δεν δικαιούμαστε καμία άδεια, υπηρεσιακή μεταβολή, ιδιωτικό έργο με αμοιβή και συνεπώς απαγορεύεται να κάνουμε οποιαδήποτε άλλη εργασία ώστε να βιοποριστούμε.

3) Με το Αρ. 2.2 Μέρος Β Ν. 4917/2022 από 31-3-2022 προβλέπεται η παράταση των αναστολών μέχρι 31/12 /2022 οπότε και θα επαναξιολογηθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού. Μέχρι τότε εμείς θα βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση, δηλαδή χωρίς κανένα πόρο βιοπορισμού.

Τα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, οι δημοτικές κοινωνικές δομές, οι οίκοι ευγηρίας, οι ιδιωτικές κοινωνικές δομές κτλ λειτουργούν υποστελεχωμένα με όποιες επιπτώσεις έχει αυτό στην κοινωνία.

Επίσης εδώ πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός της απόλυσης τελικά των εργαζομένων στο Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης Κιλκίς που είχαν αρχικά τεθεί σε αναστολή καθηκόντων.

Όπως αντιλαμβάνεστε τιμωρούμαστε σε βαθμό εξαθλίωσης γιατί υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση.

Μπορούμε να εργαστούμε τηρώντας όλα τα μέτρα που τηρούσαμε όσο εργαζόμασταν, όπως τον έλεγχό μας με δύο τεστ την εβδομάδα και λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας.

Εξάλλου σύμφωνα με τα νέα δεδομένα όπως έχουν, δεν υφίσταται πλέον λόγος να απέχουμε από την εργασία μας. Επομένως η κυβέρνηση εμμένει τιμωρητικά στην απόφασή της αδιαφορώντας για τις ζωές μας.

Η ανάγκη μας να απευθυνθούμε και σε σας απορρέει από την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Λιμοκτονούν οικογένειες με παιδιά, με άρρωστα μέλη και επιπρόσθετα η οικονομική κρίση πολλαπλασιάζει την απόγνωσή μας.

Αν η πολιτεία εμμένει στην απόφασή της αδιαφορώντας για τις ζωές μας, τότε ο δήμαρχος του τόπου μας και το δημοτικό συμβούλιο οφείλουν με αίσθημα ανθρωπιάς και ευαισθησίας να εγκύψουν στο πρόβλημά μας και να προτείνουν την λύση του για το καλό των δημοτών τους. Εξάλλου εκλέγονται και λειτουργούν ως θεσμός για την επίλυση των προβλημάτων μας με σκοπό την ομαλή συμβίωσή μας ως δημότες καθώς και την ποιοτική διαβίωσή μας.

Ως δημότες Κιλκίς λοιπόν παρακαλούμε το δημοτικό συμβούλιο να τοποθετηθεί άμεσα με ψήφισμα:

«Υπέρ της άρσης της αναστολής εργασίας όλων μας για ανθρωπιστικούς λόγους γιατί κινδυνεύει η ψυχική και σωματική υγεία όλων μας καθώς και των μελών των οικογενειών μας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα