Ελλάδα

Το 2026 σε λειτουργία ο νέος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Σκοπίων

Tον Μάρτιο του 2026 θα πάρει σάρκα και οστά ο νέος διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Σκοπίων με τρέχον προϋπολογισμό τα 92,04 εκατ. ευρώ, αφού τότε τοποθετείται τελικά η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του έργου.

Αρχικά, το έργο, ήταν να παραδοθεί το καλοκαίρι του 2025 και έπειτα προς τα τέλη του έτους αλλά τον Οκτώβριο η Nomagas προχώρησε στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, με αποτέλεσμα να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στις εργασίες.

Πάντως, στο τελευταίο και επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2024 – 2033 του ΔΕΣΦΑ, επισημαίνεται πως το έργο θα «έχει ενταχθεί στο σύστημα το Μάρτιο του 2026», ενώ όπως εξηγεί ο Διαχειριστής «το χρονοδιάγραμμα του έργου επικαιροποιήθηκε ώστε να συνάδει με τον αντίστοιχο ανάντι έργο φυσικού αερίου της Nomagas στα Σκόπια».

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του, το project που «τρέχει» ο ΔΕΣΦΑ από ελληνικής πλευράς και η Nomagas από πλευράς Σκοπίων, προβλέπει την κατασκευή αγωγού συνολικού μήκους 123 χιλιομέτρων που θα εκτείνεται από τη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης προς το Νεγκότινο μέσω Ευζώνων/Γευγελής συνδέοντας τα εθνικά συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και ανοίγοντας στη γειτονική χώρα μια «πύλη» εισόδου τόσο για το αζέρικο αέριο όσο και για τα φορτία LNG που θα εισέρχονται στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου της Ελλάδας μέσω των Τερματικών της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης.

Πιο συγκεκριμένα, το ελληνικό τμήμα, μήκους 55 χλμ, θα ξεκινά από την περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στην περιοχή των Ευζώνων/Γευγελής. Από εκεί θα ξεκινά το τμήμα του αγωγού στην επικράτεια των Σκοπίων, μήκους 68 χλμ., το οποίο θα καταλήγει στην περιοχή του Νεγκοτίνο.

H αρχική χωρητικότητα του αγωγού θα είναι 1,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, με δυνατότητα όμως επέκτασης στα 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες ώστε ο αγωγός να υιοθετήσει τις κατάλληλες προδιαγραφές για τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου.

Σημειώνεται ότι συγκεκριμένη επένδυση, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως Έργο Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος από την Ενεργειακή Κοινότητα, θα ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια εφοδιασμού της Βόρειας Μακεδονίας. Το έργο εκτελεί η ΤΕΡΝΑ.

Ο αγωγός θα επιτρέψει στα Σκόπια να προχωρήσει σε περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της και να δημιουργήσει πρόσθετους ενεργειακούς διαδρόμους, θέτοντας τις βάσεις για περαιτέρω ολοκλήρωση της αγοράς φυσικού αερίου, τόσο στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, όσο και στην ΕΕ. Παράλληλα, το έργο ενισχύει περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακής πύλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τη μεταφορά φυσικού αερίου από το ελληνικό Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου στα Σκόπια και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Πηγή: ypodomes.com

Περισσότερα
Δείτε ακόμα