Πολιτισμός

Ξεκίνημα τμήματος αγιογραφίας «Τέχνης» γιά την νέα περίοδο

Ξεκινά η δραστηριότητα του τμήματος αγιογραφίας της «Τέχνης» για την νέα περίοδο.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Γιά τους Έλληνες αλλά και για όλους τους Ορθοδόξους η αγιογραφία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Πίστη και την παράδοση. Η ζωγραφική απεικόνιση Αγίων ή θρησκευτικών σκηνών από τα συναξάρια και τους βίους των Αγίων που εμφανίζεται στα πρώτα χρόνια του Βυζαντίου, τότε που ο Αυτοκράτορας ήταν και Δεσπότης, σήμερα όλο και περισσότερο κερδίζει το ενδιαφέρον και την αγάπη ανθρώπων διαφόρων ηλικιών.

Σας περιμένουμε στην «Τέχνη» γιά να σας μυήσουμε στην τέχνη της αγιογραφίας, στους κανόνες και τους κώδικες της, στην πειθαρχία και στην περισυλλογή της. Διότι η εικόνα δεν είναι μία απλή θρησκευτική ζωγραφιά, αλλά μία παράσταση γεμάτη συμβολισμούς. Γιά αυτό τα μάτια ζωγραφίζονται μεγάλα, για να μας υπενθυμίζουν ότι έχουν δει τα «μεγάλα» και «υψηλά», το κεφάλι, κάποιες φορές, αφύσικα διογκωμένο, συμβολίζοντας την άνωθεν σοφία, ενώ η μύτη είναι στενή και επιμήκης διότι δεν «οσφραίνεται» τα του κόσμου, αλλά «την οσμήν ευωδίας πνευματικής».

Τα μαθήματα παραδίδονται κάθε Τετάρτη, έχουν διάρκεια τεσσάρων ωρών και εκπαιδευτής θα είναι ο φίλος της «Τέχνης» Πέτρος Καλλίνος.

Ο δάσκαλος
Ο Πέτρος Καλλίνος γεννήθηκε στην Μελβούρνη. Σαπούδασε τεχνολόγος μηχανικός στο ΤΕΙ Σερρών και παράλληλα μαθήτευσε αγιογραφία δίπλα στον Βασιλειάδη.

Οι γνώσεις του πάνω στην αγιογραφία εμπλουτίζονται συνεχώς δίπλα στους γεροντάδες του Αγίου Όρους το οποίο επισκέπτεται συχνά.

Το 1986 εγκαταστάθηκε στη Μυτιλήνη, αγιογραφώντας πλήθος ναών του νησιού. Το 1993 επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη, και από το 1997 ξεκινά την επαφή του με την «Τέχνη» στο Κιλκίς. όπου αδιάλειπτα από τότε μετέχει στην ομάδα της αγιογραφίας.

Έχει πλήθος ατομικών εκθέσεων στο δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης, στο Γενή Τζαμί, στην πινακοθήκη Μολύβου, στην Χριστιανική Καταφυγή Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, στο πνευματικό κέντρο Ασβεστοχωρίου, στην «Τέχνη», στην Μίλητο κ.α.

Επίσης συμμετέσχε σε ομαδικές εκθέσεις (εκθεση Διεθνούς Αμνηστίας στην Αθήνα, αίθουσα πολιτιστικών δήμου Θεσσαλονίκης, στον Χορτιάτη κ.α).

Αν θέλετε μέσα από την ενασχόληση σας να κατακτήσετε ηρεμία και είναι ένα «ταξίδι» σ΄έναν κόσμο σιωπηλό και κατανυκτικό και παλιό όσο και η Πίστη μας, ελάτε να μας γνωρίσετε και να δείτε τη δουλειά που γίνετε στο εργαστήριο.

Εγγραφές καθημερινως εκτός Σαββάτου και Κυριακής, από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Πληροφορίες από το τηλέφωνο 2341024217 τις ίδιες ώρες».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα