Γενικά

Τίτλοι τέλους για τα υποθηκοφυλάκεια Κιλκίς, Μουριών, Γουμένισσας και Πολυκάστρου

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Σε διαδικασία ολοκλήρωσης ευρίσκεται και στην περιφερειακή μας ενότητα η απόφαση για την κατάργηση των τεσσάρων υποθηκοφυλακείων που λειτουργούσαν μέχρι τώρα στην επικράτεια της  σε Κιλκίς, Γουμένισσα, Πολύκαστρο  και Μουριές από τα συνολικώς  390 που λειτουργούν στην χώρα μας συνολικώς και θα  Θυμίζουμε ότι  η σχετική απόφαση αφορά την σταδιακή κατάργηση των  390 υποθηκοφυλακείων της χώρας, τα οποία θα μετατραπούν σε σε 17 κεντρικά Κτηματολογικά γραφεία και σε 75 υποκαταστήματα , ένα εκ των οποίων θα ξεκινήσει να λειτουργεί στην πόλη του Κιλκίς από τις 14 Δεκεμβρίου.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 14 Κτηματολογικά γραφεία και 54 υποκαταστήματα, ενώ η οριστική κατάργηση είναι προγραμματισμένη για την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ωστόσο, μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται, ειδικότερα σε ότι αφορά τις μεταβιβάσεις – μεταγραφές ακινήτων, καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσουν τα Κτηματολογικά γραφεία κατά τη μετάβαση από τα υποθηκοφυλακεία.

Γεγονός που επιβεβαίωσε αναφερόμενος σχετικά στον “Μαχητή” ο υπεύθυνος του υποθηκοφυλακείου Γουμένισσας δικηγόρος Ιωάννης Κοκκινάκος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, ο βασικός λόγος των καθυστερήσεων που έχουν ως αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί στα Κτηματολογικά Γραφεία περίπου 150.000 εκκρεμείς αιτήσεις είναι ο νομικός έλεγχος των πράξεων.

Για να επιλυθεί το πρόβλημα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατασκευάζει ψηφιακή πλατφόρμα η οποία θα είναι έτοιμη στις 15 Οκτωβρίου, μέσω της οποίας οι πιστοποιημένοι δικηγόροι, μέλη των κατά τόπους δικηγορικών συλλόγων, θα πραγματοποιούν εξ αποστάσεως το νομικό έλεγχο των πράξεων και θα εισηγούνται σχετικά στους προϊσταμένους των Κτηματολογικών γραφείων.

Με τον τρόπο αυτό θα έχουν τη δυνατότητα να εξετάζουν περισσότερες πράξεις ώστε να μειωθούν οι εκκρεμότητες. Επίσης θα αυξηθεί η αμοιβή των δικηγόρων για τον έλεγχο των πράξεων.

Η βασικότερη ωστόσο μεταρρύθμιση είναι ο αποκαλούμενος ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης (όλες οι διαδικασίες ψηφιακά μέσω διαλειτουργικοτήτων) και το ψηφιακό συμβόλαιο.

Πρόθεση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του 2024 θα αφορούν τις μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν μπει στο Κτηματολόγιο.

Στις προθέσεις του υπουργείου είναι επίσης η απλοποίηση της τιμολόγησης του κόστους της μεταβίβασης, κάτι που απαιτεί νομοθετική παρέμβαση.

Αναφορικά με την κτηματογράφηση και την πλήρη λειτουργία του Κτηματολογίου, ο κ. Κυρανάκης επανέλαβε πρόσφατα ότι στόχος είναι να το Κτηματολόγιο να λειτουργεί πλήρως το 2025. Σήμερα το Κτηματολόγιο είναι ολοκληρωμένο για το 39% των δικαιωμάτων, 35% είναι σε ανάρτηση και 25% σε συλλογή.

Παρ΄όλα αυτά όπως όλοι εκτιμούν το πρώτο στάδιο θα είναι ένα στάδιο με αρκετές δυσκολίες και ιδιαιτέρως για την περιοχή της ενότητας μας καθώς στα θέματα της αρχικής έλλειψης προσωπικού έρχεται να προστεθεί  σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας