Πολιτική

Την παραίτησή τους υπέβαλαν τέσσερις αιρετοί του ΠΥΣΠΕ

Την παραίτησή τους από τις θέσεις αιρετών του περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ) υπέβαλαν οι εκπαιδευτικοί Βάιος Βαϊτσίδης, Γεώργιος Τερζιάδης, Αναστασία Μπίτου και Χρήστος Αζάς.

Στους λόγους της απόφασής τους αναφέρονται με την ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Συνάδελφισσες – συνάδελφοι, σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 9.2.21 στην πρώτη συνεδρίαση του υπηρεσιακού συμβουλίου υποβάλαμε, όπως άλλωστε είχαμε δηλώσει και δεσμευθεί, τις παραιτήσεις μας από τη θέση των αιρετών Π.Υ.Σ.Π.Ε., ανταποκρινόμενοι στην απόφαση της παράταξής μας (Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.) και της Δ.Ο.Ε..

Ο αιρετός, αφού εκλεγεί δημοκρατικά και ανόθευτα από τον κλάδο των εκπαιδευτικών, έχει μοναδικό γνώμονα να ακουστεί η φωνή και του τελευταίου αλφαβητικώς εκπαιδευτικού από το πιό απομακρυσμένο μέρος, στο διοικητικό αποφασιστικό τοπικό όργανο του υπουργείου παιδείας, ώστε να εξετασθεί το αίτημά του και να αποκατασταθεί το δίκιο του, αν αυτό θεωρεί ότι έχει προσβληθεί βληθεί.

Ο αιρετός έχει φωνή και γιά ό,τι συμβαίνει διοικητικώς και εκπαιδευτικώς στον τόπο του. Ένα τόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να επιτελέσει μόνον ο εκπαιδευτικός, που έχει πλειοψηφήσει παραταξιακώς και συνολικώς έναντι των συναδέλφων του, και που ο αριθμός των ψήφων, τις οποίες λαμβάνει, αντικατοπτρίζει μεγάλο αριθμό των εκπαιδευτικών του τόπου του.

Αν αυτό δεν συμβαίνει και αποδεχθεί την θέση, πρωτίστως ευτελίζει τον θεσμό του “αιρετού”, και έπονται όλα τα υπόλοιπα.

Αναμφισβήτητα την κύρια ευθύνη γιά την διαμορφωθείσα κατάσταση έχει η πολιτική ηγεσία, η οποία, παρά την αντίθετη άποψη των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, προχώρησε εν μέσω πανδημίας στην διεξαγωγή των εκλογών γιά ανάδειξη αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Αγνόησε ακόμη και την απόσυρση όλων των ψηφοδελτίων όλων των παρατάξεων.

Το 5% συμμετοχής των εκπαιδευτικών στις εκλογές δεν άφησε κανένα περιθώριο νομιμοποίησης της διαδικασίας.

Η εκπαιδευτική πορεία μας και το αξιακό της υπόβαθρο δεν μας επιτρέπει να αποδεχθούμε τον «νόμιμο μεν», αλλά μη ηθικό ρόλο της θέσης του αιρετού στο ΠΥΣΠΕ Κιλκίς και, ως εκ τούτου, υποβάλαμε τις παραιτήσεις μας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα