Πολιτισμός

«Την έμορφον ολ αγαπούν»: Το ημερολόγιο των «Αργοναυτών» πιστό στις παραδόσεις»

Κάθε χρόνο και ένα αφιέρωμα, κάθε χρόνο και κάτι διαφορετικό. Και η ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» κρατεί απαρεγκλίτως αυτήν την παράδοση όσον αφορά στο ημερολόγιο τοίχου που εκδίδει (πρόκειται για…κανονική έκδοση και όχι απλή εκτύπωση) κάθε χρόνο

Το ημερολόγιο 2015 είναι αφιερωμένο στην ποντιακή λαογραφία και ειδικότερα στα κεφάλαια της υγείας και της ομορφιάς, «απο ένα κόσμο γεμάτο αξίες, οπως χαρακτηριστικώς αναφέρεται.

Χαρακτηριστικός και ο τίτλος του: «Την έμορφον όλ’ αγαπούν…» Στις 16 καλαίσθητες και ελκυστικές στο βλέμμα σελίδες του (μαζί) με τα ελκυστικά εξώφυλλα του ο κάτοχος του έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί πάνω σε «μυστικά» υγείας και ομορφιάς, θέματα λαικής ιατρικής, μύθους, δοξασίες ακόμη και δεισυδαιμονίες σχετιζόμενες με αυτά τα δύο κεφάλαια πάντοτε βγαλμένες απο τις μακραίωνες παραδόσεις του ποντιακού Ελληνισμού πλαισιωμένα απο πλήθος σπάνιων φωτογραφικών και καλλιτεχνικών απεικονίσεων.

Καθένα απο αυτά τα θέματα καταλαμβάνει και μιά απο τις δώδεκα σελίδες με τους μήνες που φυσικά αναγράφονται και στην ποντιακή διάλεκτο, ενώ οι υπόλοιπες καλύπτονται απο κείμενα και θαυμάσιο φωτογραφικό υλικό απο την ιστορία και τις δραστηριότητες του συλλόγου.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής επιμέλειας, καθιστούν την έκδοση όχι μόνον ελκυστική αλλά και συλλεκτική, σε έναν επιτυχή συνδυασμό της «ακαδημαικής» μόρφωσης με την πρακτική ενημέρωση.

Αξίζει, λοιπόν το ημερολόγιο 2015 των «Αργοναυτών» να κοσμεί κάθε δημόσιο, κλειστό χώρο η γραφείο, κάτι που σημαίνει είτε μια «βόλτα» απο το εντευκτήριο των «Αργοναυτών» (γωνία 21ης Ιουνίου 163-Λέκκα 18) είτε μια τηλεφωνική επικοινωνία στο 23410.22125 ή 6909.644322.

Και είναι τέτοιο το περιεχόμενο που είναι βέβαιον, ότι αυτό το ημερολόγιο θα συνεχίσει και μετά το 2015 να κατέχει θέση σε μια βιβλιοθήκη ή μια αρχειοθήκη ή σε οποιονδήποτε χώρο φύλαξης συλλεκτικών δημιουργιών.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Το δημοτικό πάρκο – «Κήπος» ξαναπαίρνει τα σκήπτρα της ομορφιάς στον δημόσιο χώρο της πόλης του Κιλκίς, με νέο αρδευτικό […]