Γενικά

«Την ανιούσα» πήραν φέτος οι τιμές των αμνοεριφίων και στο Κιλκίς

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Με το Πάσχα να βρίσκεται «μιάν ανάσα» μακριά, τα βλέμματα όλων πλέον στρέφονται και στο πασχαλινό τραπέζι, στις τιμές των αμνοεριφίων αλλά και στην προέλευσή τους.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Γιάννη Οικονόμου, η κυβέρνηση έχει αναπτύξει ένα οριστικό σχέδιο ελέγχων και «ένα δίκτυο, το οποίο θα «θωρακίσει» την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς».

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε, ότι οι έλεγχοι στις εισαγωγές, και λόγω της πανδημίας, θα είναι πολύ αυστηροί.

«Οφείλουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα», σημείωσε ο κ. Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και εκτεταμένοι.

Τα περί “αυστηροτέρων ελέγχων” στην πράξη από τις 19 Απριλίου και εντεύθεν επιβεβαιώνουν και οι κτηνοτρόφοι από διάφορες περιοχές της Βορείου Ελλάδος, όπως δήλωσε στον “Μαχητή” ένας εξ αυτών, ο πρόεδρος του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Παιονίας Θωμάς Καρυπίδης, επικαλούμενος πέραν των άλλων και την συχνή του επαφή με συναδέλφους του από την περιοχή του νομού Σερρών.
Την ίδια στιγμή, κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα έχουν ξεκινήσει ήδη τις σφαγές, προκειμένου να μπορέσουν να εφοδιάσουν την αγορά έγκαιρα.

Όπως μας τόνισε ο κ, Καρυπίδης, «υπάρχει πίεση αυτές τις ημέρες, η οποία θα κρατήσει έως και την Μεγάλη Πέμπτη», ωστόσο όλα λειτουργούν κανονικά.

Σύμφωνα με τον κ. Καρυπίδη, οι ανάγκες της αγοράς δε θα καλυφθούν πλήρως από τα ελληνικά προϊόντα, καθώς η πανδημία έχει οδηγήσει στην καθυστέρηση της προετοιμασίας αλλά και της τροφοδοσίας της αγοράς, αλλά και διότι ένας μεγάλος αριθμός από σφάγια πρώιμης γέννας προωθήθηκε στην γειτονική Ιταλία, καθώς ο εορτασμός του Πάσχα των Καθολικών ήταν στις 4 Απριλίου.

Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι κτηνοτρόφοι, έχουν μία χρονιά με ιδιαίτερα καλές τιμές καθώς το αρνί πωλείται από μέρος των σε τιμές άνω των επτά ευρώ το κιλό μέχρι 7,3 ευρώ όπως έσφαξαν πρόσφατα Κιλκισιώτες σε σφαγείο της Λάρισας και στα 7 ευρώ συνάδελφοι τους στο σφαγείο του Κιλκίς, με τις τιμές στο κατσικίσιο να διαμορφώνονται κατά 0,20 ευρώ το κιλό χαμηλότερες από αυτές του αρνιού.

Κάτι που σημαίνει ότι θα είναι αυξημένες και οι τιμές στα τσιγγέλια των κρεοπωλείων, ίσως και πάνω από τα 11 ευρώ το κιλό για το αρνί σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις των, μιάς και η ζήτηση και σε τοπικό επίπεδο δεν φαίνεται να επηρεάζεται από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, σύμφωνα με όσα εκτιμά ο κ Καρυπίδης, αλλά και δείχνουν τα στοιχεία της ζήτησης των εμπόρων από τους παραγωγούς.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Περί… άλλου!

Την αναγκαιότητα να συγκροτηθούν τα ταχύτερο δυνατόν, με ευθύνη των νομαρχιακών επιτροπών, νομαρχιακές επιτροπές εκλογικού αγώνα με την συμμετοχή σε […]

«Σε αναμμένα κάρβουνα»

Ήταν που ήταν ράθυμο το κλίμα στα κομματικά επιτελεία ωρισμένων κομμάτων αναφορικά με την δραστηριοποίηση τους εν όψει των προσεχών […]