Γενικά

Τιμητική διάκριση του Κιλκισιώτη επιστήμονος δρος Τ.Στυλιανόπουλου

Στον λαμπρό Κιλκισιώτη επιστήμονα δρα Τριαντάφυλλο Στυλιανόπουλο, λέκτορα του τμήματος μηχανικών μηχανολογίας και κατασκευαστικής του πανεπιστημίου Κύπρου και επικεφαλής του εργαστηρίου βιοφυσικής του καρκίνου, απονεμήθηκε φέτος το «Βραβείο έρευνας – Νέος ερευνητής 2014», στην θεματική ενότητα «Φυσικές επιστήμες και μηχανική».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου Κύπρου, «ο δρ Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος επιλέχθηκε ομόφωνα από την ειδική επιτροπή αξιολόγησης για την επιτυχή ολοκλήρωση του ερευνητικού του έργου στο πλαίσιο της εναρκτήριας χρηματοδότησης που έλαβε από το πανεπιστήμιο Κύπρου».
Ο καταγόμενος από τις Μάνδρες δρ Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος ανέπτυξε δύο μαθηματικά πρότυπα για την βελτιστοποίηση της μεταφοράς φαρμακευτικών σκευασμάτων σε καρκινικούς όγκους.
Η χρήση των αποτελεσμάτων των μαθηματικών αυτών προτύπων μαζί με την πειραματική τους επιβεβαίωση από το εργαστήριο του καθηγητή Ράκες Ζάιν του τμήματος ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ οδήγησαν σε συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για τον σχεδιασμό νανοσωματιδίων για την βελτιστοποίηση της μεταφοράς τους στην περιοχή του καρκίνου και κατά συνέπεια στην μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας της θεραπείας.

Τα αποτελέσματα της ερευνητικής αυτής προσπάθειας δημοσιεύτηκαν σε κορυφαία περιοδικά του κλάδου συμπεριλαμβανομένου δημοσιεύσεις στα περιοδικά «Nature Nanotechnology», PNAS, «Cancer Research» και «Nature Communications».
Η επιτυχή έκβαση του έργου της εναρκτήριας χρηματοδότησης του δρος Στυλιανόπουλου συνέβαλε αποφασιστικά και στην απονομή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council) χορηγίας ύψους 1.44 εκατ ευρώ, με την οποία ο δρ Στυλιανόπουλος ολοκλήρωσε την δημιουργία του εργαστηρίου βιοφυσικής του καρκίνου, που είχε ξεκινήσει με την εναρκτήρια χρηματοδότηση ύψους 85.000 ευρώ από το πανεπιστήμιο Κύπρου.

Οι χορηγίες του ευρωπαϊκού συμβουλίου έρευνας είναι οι πιο ανταγωνιστικές και επιφανείς στην ευρωπαϊκή ένωση με ποσοστό επιτυχίας μικρότερο του 7%, αναφέρει η ανακοίνωση.
Ο δρ Στυλιανόπουλος ευχαριστεί το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας για τη διοργάνωση των βραβείων έρευνας, το πανεπιστήμιο Κύπρου για την εναρκτήρια χρηματοδότηση, καθώς και τα μέλη του εργαστηρίου βιοφυσικής του καρκίνου για το ερευνητικό έργο που επιτελούν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το εργαστήριο βιοφυσικής του καρκίνου αποτελεί ένα ερευνητικό χώρο όπου μηχανικοί και βιολόγοι εργάζονται από κοινού για την μελέτη των εμποδίων που παρουσιάζονται στην μεταφορά φαρμάκων σε καρκινικούς όγκους και για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών στρατηγικών για την βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας υφιστάμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων».
Η ερευνητική δραστηριότητα του εργαστηρίου έχει συγκεντρώσει συνολική χρηματοδότηση ύψους 1.6 εκατ. ευρώ, σχεδόν εξ ολοκλήρου από προγράμματα της ευρωπαϊκής ένωσης.
Το έργο του εργαστηρίου είναι αναγνωρίσιμο στη διεθνή επιστημονική κοινότητα με διακρίσεις και βραβεία από φορείς, όπως είναι o Αμερικάνικος σύλλογο βιοϊατρικής μηχανικής, καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Περισσότερα

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]

Δείτε ακόμα