Πολιτισμός

Τιμήθηκε η μνήμη του λογοτέχνη Μ.Λουντέμη στο Αξιοχώρι

Γιά μιάν ακόμη φορά το Αξιοχώρι «έδωσε εξετάσεις» στον πολιτισμό και κέρδισε τα πολύ ευμενή σχόλια των ανθρώπων που προσήλθαν από περιοχές του νομού, και όχι μόνο, για να παραστούν στην εκδήλωση εις μνήμη του δάσκαλου και λογοτέχνη Μενελάου Λουντέμη, ο οποίος δίδαξε στην τότε κοινότητα Αξιοχωρίου, περί το 1930, και αναφέρεται στην ζωή του εδώ, και στην Παιονία γενικότερα, σε δύο πασίγνωστα βιβλία του: «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» και «Αγέλαστη Άνοιξη».

Η άριστη συνεργασία του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου «Αμυδών», της πολιτιστικής εταιρίας εκπαιδευτικών Κιλκίς, του 3ου δημοτικού σχολείου Κιλκίς και του δήμου Παιονίας συνέλαβε ουσιαστικώς στην επιτυχία, της εκδήλωσης.

Η πρόσχαρη υποδοχή από τα μέλη του τοπικού συλλόγου, ο πολύ καθαρός και περιποιημένος χώρος του πρώην δημοτικού σχολείου, το κερασματάκι ενός σπιτικού λικέρ στην είσοδο, οι πολύ κατατοπιστικές, επί του θέματος, ομιλίες των δασκάλων Χρήστου Ίντου και Χρήστου Σαμαρά, οι άψογες παραστάσεις των μαθητών του 3ου δημοτικού σχολείου Κιλκίς, η απόθεση αναμνηστικού μαρμάρινου πλακιδίου στη μνήμη του Μενέλαου Λουντέμη από τον δήμο Παιονίας, οι φανταστικές αποδόσεις μελοποιημένων ποιημάτων του, και άλλων τραγουδιών, από την ορχήστρα της πολιτιστικής εταιρίας εκπαιδευτικών Κιλκίς και η αφθονία εκλεκτών σπιτικών εδεσμάτων, που προσέφεραν κάτοικοι του χωριού, έφεραν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, και «έστεψαν» με επιτυχία την ιδιαίτερη αυτή πολιτιστική εκδήλωση.

«Ο Μενέλαος Λουντέμης ασχολήθηκε με ευρύ φάσμα της λογοτεχνίας, έφθασε να είναι ένας από τους πλέον διαβασμένους Έλληνες λογοτέχνες και αξίζει να γίνουν και άλλες μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις γι αυτόν», τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις

Η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Κιλκίς Φεβρωνία Ιωαννίδου συμμετέσχε στο 2ο παιδαγωγικό συνέδριο, που διεξήχθη στην πόλη μας. Παρουσίασε τις […]