Πολιτισμός

Τιμήθηκε η μνήμη του Γρηγόρη Αυξεντίου με εκδήλωση στον Ακρίτα


Με μια σεμνή και περιεκτική τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Ακρίτα, όπου ο Γρηγόρης Αυξεντίου υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός, τιμήθηκε την Κυριακή 19.4.15 η μνήμη του Κυπρίου ήρωα και υπαρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α.
Την θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου για την εθνική ανεξαρτησία και την Ένωση της Κύπρου με το μητροπολιτικό κέντρο υπογράμμισαν στους χαιρετισμούς τους ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης και ο δήμαρχος Λύσης Συμεών Παστός.
«Ο Γρηγόρης Αυξεντίου είναι Λυσιώτης αλλά και Κιλκισιώτης ήρωας, ζη στις καρδιές μας, και η λαμπρή θυσία του φωτίζει το εικονοστάσι της μνήμης και των αξιών μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Κιλκίς ενώ αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις ολοκλήρωσης των εργασιών του στρατιωτικού φυλακίου το οποίο θα λειτουργήσει ως μουσείο στην μνήμη του Κύπριου αγωνιστή.
Από την πλευρά του ο κ. Παστός υπογράμμισε τα εξής:
«Ο Γρηγόρης και οι συναγωνιστές του μας δείχνουν το δρόμο. Τα μόνα εφόδιά τους τότε ήταν η πίστη στο Θεό και την Πατρίδα. Εμείς αλλού δώσαμε δυνάμεις, και τα αποτελέσματα είναι για όλους τραγικά. Μόνος δρόμος για την σωτηρία του τόπου είναι η σκληρή δουλειά και η επιστροφή και εφαρμογή των αξιών εκείνων, που μας κράτησαν στους αιώνες να φυλάγουμε Θερμοπύλες στην εσχατιά του ελληνικού Νότου».
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής Κιλκίς Χρήστος Χατζησάββας, η πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Β. Ελλάδος Βάσω Ιωσηφίδου και ο πρόεδρος της Κυπριακής Εστίας Β. Ελλάδος Κυριάκος Νεάρχου, ενώ τηλεγραφικό χαιρετισμό απέστειλε ο βουλευτής Κιλκίς Θεόδωρος Παραστατίδης.
Ομιλία για το Γρηγόρη Αυξεντίου, το θρυλικό Σταυραετό του Μαχαιρά, πραγματοποίησε η μαθήτρια της α’ λυκείου από τον Ακρίτα Ευδοκία Παπαδοπούλου.
Στο ηρώο του Ακρίτα, όπου έχει τοποθετηθεί προτομή του Κύπριου αγωνιστή τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση ενώ κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη του Γρηγόρη Αυξεντίου. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την τήρηση σιγής ενός λεπτού και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Περισσότερα
Δείτε ακόμα