Κοινωνία

Τιμήθηκε η μνήμη Γενοκτονίας εις βάρος των Ελλήνων της Μ.Ασίας

DSC00211Οι Μικρασιάτες του νομού Κιλκίς τίμησαν τους νεκρούς τους στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος, που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή 14.9.14.
Στον ιερό μητροπολιτικό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, θυμάτων του τουρκικού κράτους, χοροστατήσαντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Πολυανής & Κιλκισίου κ.κ. Εμμανουήλ, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου και πλήθος κόσμου. Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε το κόλλυβο τονίζοντας μεταξύ άλλων: «…Τελούμε σήμερα, ιερείς, άρχοντες και λαός, την ιερά μνήμη των αδικοχαμένων αδελφών μας και προσευχόμεθα ο Θεός να τους κατατάξει εν χώρα Αγίων και εμάς να μας διδάξει…»
Μετά το μνημόσυνο πήραν το λόγο η προέδρος του συλλόγου Μικρασιατών Πολυκάστρου & περιχώρων Αικ. Τσαγκάκη, η οποία είπε δύο λόγια από ψυχής για την σημασία της ημέρας αυτής για τους Μικρασιάτες, και η φιλόλογος του 2ου γυμνασίου Κιλκίς Αικ. Μοσχοπούλου η οποία στην εμπεριστατωμένη ομιλία της αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο και στα γεγονότα, που οδήγησαν από την δόξα στην καταστροφή τον Μικρασιάτικο Ελληνισμό.
Οι εκδηλώσεις συνεχίσθηκαν στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, μπροστά από το δημαρχείο, όπου τελέσθηκε τρισάγιο και κατατέθηκαν στάφανα!

DSC00210
Τα μικρασιατικά σωματεία που παραβρέθηκαν ήταν αντιπροσωπεία του συλλόγου Μικρασιατών Πολυκάστρου & περιχώρων με παραδοσιακές φορεσιές με επικεφαλής την πρόεδρο του συλλόγου Αικ. Τσαγκάκη, αντιπροσωπεία του πανελλήνιου εκπολιτιστικού μορφωτικού συλλόγου Κιζδερβενιωτών Μ.Ασίας «Το Κίζδερβεντ» με επικεφαλής την πρόεδρο Δέσπ. Βερβερίδου και αντιπροσωπεία της εταιρείας μικρασιατικών σπουδών και ερευνών Ευρώπου με επικεφαλής τον πρόεδρο Απόστ. Καραγιαννόπουλο.
Η συμμετοχή του κόσμου και των μικρασιατικών σωματείων υπήρξε μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. «Ευχόμαστε και ευελπιστούμε να τιμήσουν του χρόνου την εκδήλωση το σύνολο όχι μόνο των μικρασιατικών σωματείων αλλά και όλων των άλλων προσφυγικών σωματείων, που δραστηριοποιούνται στο νομό Κιλκίς (Ποντίων, Αν.Θράκης, Ανατ. Ρωμυλίας) διότι η γενοκτονία, που υπέστη ο χριστιανικός πληθυσμός (ρωμέικος και αρμενικός) από το τουρκικό κράτος, ως ιστορικό γεγονός, είναι μία και ενιαία, και δεν πρέπει να διαχωρίζεται σε «Ποντίων», «Μικρασιατών» και «Αρμενίων», τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα