Γενικά

Με λαμπρότητα τιμήθηκε η 106η επέτειος της απελευθέρωσης της Γουμένισσας

Με επισημότητα και λαμπρότητα εορτάστηκε η 10η επέτειος απελευθέρωσης της Παιονίας από τον οθωμανικό ζυγό, στην ιστορική πρωτεύουσα του δήμου Γουμένισσα.

Την Κυριακή 21.10.18 συγκρότημα του πολιτιστικού συλλόγου «Οι Παίονες» πραγματοποίησε λαμπαδηφορία στους κεντρικούς δρόμους, με κατάληξη την κεντρική πλατεία Θάνου Ζελέγκου.

Το απόγευμα της Δευτέρας 22.10.18 συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις του συλλόγου των «Παιόνων» με την ομιλία του συνταξιούχου σχολικού συμβούλου, ιστορικού ερευνητή, συγγραφέα και λογοτέχνη Χρήστου Π. Ίντου στο κέντρο νεότητας με θέμα «Η Γουμένισσα και η επαρχία της την περίοδο του Μεγάλου Πολέμου (Α΄ΠΠ 1914-1918)».

Ακολούθησε παρουσίαση ντοκυμανταίρ για την Γουμένισσα από τον καθηγητή Ιωάννη Ζαγκότη με θέμα «Τα εκατό χρόνια της Κρήνης». Για πρώτη φορά ήρθαν στο φως από την «Κιβωτό», αδημοσίευτα φωτογραφικά ντοκουμέντα του Μακεδονικού Μετώπου ενώ παράλληλα εκτέθηκαν αντικείμενα του Ά Παγκοσμίου Πολέμου από την ιδιωτική συλλογή του Γιάννη Καραγεωργίου.

Την Τρίτη 23.10.18 ανήμερα της επετείου, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με έπαρση σημαίας. Ακολούθησε επίσημη δοξολογία στον ιερρό μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου, χοροστατήσαντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου κ.κ. Δημητρίου, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών, στρατιωτικών και θρησκευτικών αρχών.

Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον δάσκαλο στο 2ο δημοτικό σχολείο Γουμένισσας Κωνσταντίνο Ίντο.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον των Μακεδονομάχων στην ομώνυμη πλατεία.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η παρέλαση αντιπροσωπειών δμοτικών σχολείων, γυμνασίων, λυκείων και πολιτιστικών συλλόγων του δήμου Παιονίας που απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κόσμου.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας με την συναυλία «Ιχνηλατώντας την παράδοση», που διοργάνωσε ο λαογραφικός, μορφωτικός και πολιτιστικός σύλλογος Γουμμένισσας «Αγιος Τρύφων» σε συνεργασία με την παραδοσιακή χορωδία ένωσης κυριών Δράμας και συγκροτήματα των «Χάλκινων» Γουμένισσας υπό την διευθύνση του Τριαντάφυλλο Ασταρτζή.

Σε ανακοίνωση του δήμου Παιονίας αναφέρονται και τα εξής:

«…Η δημοτική αρχή Παιονίας ευχαριστεί θερμά τους πολιτιστικούς συλλόγους της Γουμένισσας για την άψογη συνεργασία.

Ευελπιστούμε ότι και στο μέλλον η συνέργεια του δήμου, των φορέων και των εθελοντών της περιοχής θα αποδώσει τα ίδια θαυμαστά αποτελέσματα σε ανάλογες εκδηλώσεις και επετείους και ιδιαίτερα τον Οκτώβρη του 2019, που και τις εκδηλώσεις μνήμης θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]