Κοινωνία

Τιμήθηκε όπως αρμόζει η 103η επέτειος της διάσπασης του μακεδονικού μετώπου, παρά τις… «συνθήκες» πανδημίας

Με την συμβολική συμμετοχή ολιγομελών αντιπροσωπειών από τις σύμμαχες χώρες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ιταλίας, Σερβίας και Ρωσίας, τιμήθηκε την Κυριακή 26.9.20 Σεπτεμβρίου, στο διασυμμαχικό μνημείο Πολυκάστρου, η 103η επέτειος της διάσπασης του μακεδονικού μετώπου.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

“Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, τιμήθηκε η επέτειος της διάστασης του Μακεδονικού μετώπου που οδήγησε στην συνθήκη ειρήνης του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, στο Διασυμμαχικό Μνημείο ανατολικά της πόλης του Πολυκάστρου.

Εψάλη δέηση χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη π. Βησσαρίωνος.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Γεωργαντάς ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, η υπουργός Εργασίας της Σερβίας Ντάρια Κίσιτς Τεπάβτσεβιτς, ο εκπρόσωπος των Ιταλικών Ένοπλων Δυνάμεων Αντισυνταγματάρχης Τζιοβάνι Ραϊάνο και ο πρόεδρος της Salonika Campaign Society Άλαν Γουάκφιλτ (ιστορικός).

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, προσκλητήριο πεσόντων, όπως επιβάλλεται από το στρατιωτικό πρωτόκολλο και ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων όλων των χωρών.

Στην εκδήλωση επίσης παραβρέθηκαν πρόξενοι και εκπρόσωποι των συμμάχων χωρών Γαλλίας, Ιταλίας, Μ. Βρετανίας, Ρωσίας και Σερβίας, ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Α. Βεργίδης, ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτριος Κυριακίδης, ο διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Αναστάσιος Σπανός ως εκπρόσωπος του ΑΓΕΕΘΑ, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας Ταξίαρχος Ασημάκης Χριστοδουλίδης ως εκπρόσωπος του γενικού επιθεωρητή αστυνομίας βορείου Ελλάδος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι των ενώσεων και απόγονοι των πεσόντων ηρώων του 1ου παγκοσμίου πολέμου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Ο δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης στο χαιρετισμό του, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στη φετινή επέτειο μνήμης εστίασε στις ιδιαίτερες συνθήκες και εξελίξεις λέγοντας:

«ότι για να πορευόμαστε ειρηνικά, είναι απαραίτητη η παρουσία του στρατού. Αναφέρομαι στην ακριτική μας περιοχή, την περιοχή της Παιονίας και στη συνέχιση της ύπαρξης της Ταξιαρχίας εδώ.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις όσον αφορά το Αφγανιστάν και το προσφυγικό κύμα που αναμένεται στην περιοχή μας, η υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ της Άγκυρας και των Σκοπίων καθιστούν την παρουσία στρατού στην Παιονία επιβεβλημένη.

Αυτό είναι αίτημα όλων των κατοίκων μας στην πολύπαθη μεθόριο, οι οποίοι ακόμη πληρώνουν τις συνέπειες της «Ειδομένης»».
Μετά το πέρας της τελετής ακολούθησε δεξίωση στο εξωτερικό χώρο της Λέσχης Αξιωματικών στο Πολύκαστρο τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας Covid-19″.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα