Κοινωνία

Την σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ανέδειξε πανελλήνια επιμορφωτική εκδήλωση

Περισσότεροι των χιλίων πεντακοσίων εκπαιδευτικών παρακολούθησαν την Τρίτη 20.4.21 την επιμορφωτική εκδήλωση με θέμα «Μαθαίνουμε γιά τα δάση και την άγρια ζωή».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τα κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Αρναίας, Βιστωνίδας, Ελευθερίου ,Νέου Κορδελιού & Βερτίσκου, Κιλκίς, Παρανεστίου, Πορροΐων, Φιλίππων και τους υπεύθυνους περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ή σχολικών δραστηριοτήτων των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΠΕ) Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Δυτικής Θεσσαλονίκης, Ροδόπης και Σερρών και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Δράμας, Δυτικής Θεσσαλονίκης, Έβρου και Ροδόπης, σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος». Στην διοργάνωση συμμετέσχον, επίσης, οι προϊστάμενοι εκπαιδευτικών θεμάτων των ΔΠΕ Κιλκίς και Χαλκιδικής.

Η επιμορφωτική συνάντηση υλοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Webex με ταυτόχρονη «ζωντανή» μετάδοση στο YouTube και το Facebook. Το γεγονός αυτό έδωσε την δυνατότητα να την παρακολουθήσουν περισσότεροι εκπαιδευτικοί από όλη την χώρα.

Στην εκδήλωση παρέστη και χαιρέτισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου παιδείας και θρησκευμάτων Αλέξανδρος Κόπτσης, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές γιά την πρωτοβουλία και ανέδειξε τη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, των προγραμμάτων και των δομών της στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στην διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτισανοι Θωμάς Μπαχαράκης, περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Μπαντίκος, εριφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και Αλέξανδρος Καραμανλίδης, γενικός διευθυντής του «Αρκτούρου». Χαιρετισμό απηύθυνε με επιστολή του, που αναγνώστηκε στην αρχή της εκδήλωσης, ο Σταύρος Καλαφάτης, υφυπουργός εσωτερικών τομέα Μακεδονίας και Θράκης.

Οι εισηγητές
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε δύο θεωρητικές εισηγήσεις. Ξεκίνησε με τον Σταύρο Κεχαγιόγλου, δασολόγο του δασαρχείου Δράμας και προέδρο του φορέα διαχείρισης οροσειράς Ροδόπης, ο οποίος μίλησε γιά τον ρόλο του εθνικού πάρκου οροσειράς Ροδόπης στην προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Στην συνέχεια «πήρε την σκυτάλη» ο Παναγιώτης Βαφείδης, δασολόγος του δασαρχείου Σταυρούπολης Ξάνθης, ο οποίος παρουσίασε τους κινδύνους για την άγρια ζωή και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, ενώ τόνισε ιδιαιτέρως το πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων, που είναι πολύ έντονο στην Bόρειο Ελλάδα,αλλά και στην Κρήτη.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης αφορούσε στην επίδειξη ενδεικτικών δραστηριοτήτων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρκτούρος», τα οποία μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως, λόγω πανδημίας, σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν: «Ψηφιακές ξεναγήσεις στα καταφύγια αρκούδας & λύκου» του «Αρκτούρου», «Τοδάσος πηγή νερού και ζωής», πρόγραμμα γιά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση», και «Το μυστήριο της μικρής αρκούδας», πρόγραμμα πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από τις Χαρούλα Κρομυάδου, υπεύθυνης ΠΕ «Αρκτούρου», Θεανώ Γκρούνη, Μαρία Γλούφτση και Βασιλική Παπαχρήστου, μέλη της παιδαγωγικής ομάδας «Αρκτούρου».

Η εκδήλωση έκλεισε με μία βιωματική δραστηριότητα ενεργοποίησης φαντασίας και συναισθημάτων, κατά την διάρκεια της οποίας οι συμμετασχόντες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά και να αλληλεπιδράσουν σε ειδικό χώρο-εφαρμογή στο διαδίκτυο (padlet), που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του σεμιναρίου.

Εμψυχώτριες της δραστηριότητας με τίτλο «Μπες στη θέση μου», ήταν η Αντωνία Δαρδιώτη, υπεύθυνη ΠΕ της ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, και η Ζωή Θεοδοσάκη μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Παρανεστίου.

Οι χίλιοι πεντακόσιοι και πλέον συμμετασχόντες από όλη την Ελλάδα διατύπωσαν ερωτήματα και προβληματισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, ενώ στο τέλος αξιολόγησαν πολύ θετικά το σεμινάριο και εξέφρασαν την επιθυμία για συνέχιση ανάλογων πρωτοβουλιών εθνικής εμβέλειας.

«Ισχυρό όπλο»
Γιά τον θεσμό της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης εκδόθηκε από τους διοργανωτές η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Τα κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και οι υπεύθυνοι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και σχολικών δραστηριοτήτων, δεσμευμένοι στην στοχοθεσία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης – εκπαίδευσης γιά την αειφορία που την υπηρετούν τριάντα και πλέον χρόνια, υπόσχονται να κρατήσουν «ζωντανό» αυτόν τον θεσμό, υποστηρίζοντας την εκπαιδευτική κοινότητα και διευρύνοντας τις συνεργασίες σε όλη την χώρα, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που δίνουν τα εξ αποστάσεως «εργαλεία». Η συνέχεια του θεσμού της ΠΕ και των δομών υποστήριξής της, σε συνδυασμό με την διεύρυνση τέτοιων συνεργασιών με όλους τους φορείς που την υπηρετούν μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό «όπλο» στην αντιστροφή της απειλής της περιβαλλοντικής υποβάθμισης».

Ο ρόλος του ΚΠΕ Κιλκίς
Συντονιστικό ρόλο στην συλλογική αυτή προσπάθεια ανέλαβε το ΚΠΕ Κιλκίς στο πλαίσιο της πράξης «Κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) – Περιβαλλοντική εκπαίδευση – B κύκλος» που υλοποιείται μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευση και δια βίου μάθηση» με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η οργάνωση «Αρκτούρος» συμμετέσχε στο πλαίσιο του προγράμματος με τους διακριτικούς τίτλους “Στηρίζω”, “Δημιουργώ” και “Πράσινη επιχειρηματικότητα” του υπουργείου εσωτερικών, τομέα Μακεδονίας – Θράκης (κωδικός έργου 2019ΣΕ03900001, «Επιχορήγηση και προβολή δράσεων γιά την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της πολιτιστικής δημιουργίας στην Μακεδονία και στη Θράκη»).

Περισσότερα
Δείτε ακόμα