Πολιτισμός

Θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις τον Δεκαπενταύγουστο στα Ρύζια

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις για τον Δεκαπενταύγουστο στα Ρύζια, με συνδιοργανωτές την εκκλησιαστική επιτροπή και τον πολιτιστικό σύλλογο, υπό την αιγίδα του δήμου Παιονίας.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν την Παρασκευή, 12 Αυγούστου, με προβολή κινηματογραφικής ταινίας για παιδιά στο προαύλιο του σχολείου.

Την Κυριακή, παραμονή της Μεγάλης Γιορτής, τελέσθηκε με κάθε επισημότητα ο Μέγας Εσπερινός και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η περιφορά της Ιερής Εικόνας “Κοιμήσεως της Θεοτόκου” στους κεντρικούς δρόμους του οικισμού. Πλήθος κόσμου ακολούθησε την περιφορά, ενώ νέοι με παραδοσιακές φορεσιές συνόδευαν τη μεγάλη πομπή.

Μετά το πέρας της περιφοράς ο κόσμος συγκεντρώθηκε στο σχολείο, όπου ο πολιτιστικός σύλλογος παρουσίασε το πρόγραμμά του. Ένα πλούσιο πρόγραμμα, γεμάτο νοσταλγία και συγκινήσεις, αφιερωμένο σε όλους τους πρόσφυγες που δημιούργησε πριν από εκατό χρόνια η Μικρασιατική καταστροφή.

Μια περιπλάνηση στα πολύχρωμα σοκάκια της μνήμης και της καρδιάς, με πυξίδα όλα όσα δεν έσβησε ο χρόνος και οδηγό κείμενα λογοτεχνικά και μαρτυρίες, με μουσικές, τραγούδια και βήματα που συνταιριάζονται στον χορό, κυρίαρχη συνιστώσα της λαϊκής μας παράδοσης, όπου αποκρυσταλλώνεται το «γίγνεσθαι της ζωής».

Ένα πρόγραμμα που εμπνεύσθηκε και παρουσίασε η χοροδιδάσκαλος, Μαίρη Συμεωνίδου, η οποία κατόρθωσε με την αναπαράσταση των εθίμων να εξάψει τη φαντασία και το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών, ενώ ταυτόχρονα η παιγνιώδης προσέγγιση τα έφερε ακόμη πιο κοντά στα μονοπάτια της παράδοσης.

Έτσι, λοιπόν, τα παιδιά του μικρού χορευτικού τμήματος, τα οποία καταχειροκροτήθηκαν, παρουσίασαν με απίστευτη επιτυχία τα θρακιώτικα έθιμα της «Περπερούνας» και της «Κούνιας», ενώ στη συνέχεια χόρεψαν θρακιώτικους χορούς.

Ακολούθησε το τμήμα εφήβων με χορούς από την Αρτάκη. Εδώ ξεχώρισαν οι ιδιαίτερες χορευτικές ικανότητες των εφήβων που με τη χάρη τους, το λίκνισμά τους και τη λεβεντιά τους χάρισαν θέαμα και συγκίνηση σε όλους.

Τέλος, το πνεύμα αναπόλησης μας ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη! Πόλη μαγική, μοναδική και υπέροχη, όπως υπέροχοι ήταν και οι χοροί που παρουσίασε το Τμήμα Ενηλίκων. Καφωδία, Περατζάδες και χοροί όπως ο Συρτός πολίτικος, Βαλς, Καρσιλαμάς, Αργιλαμάς, Χασάπικος αργός και γρήγορος χάρισαν ένα θέαμα όλο φως και κάλλος και γέμισαν τον χρόνο και τις ψυχές των παρευρισκομένων.

Περιγραφές, λογοτεχνικά αποσπάσματα και αφηγήσεις ανέγνωσε με τον πιο εύγλωττο τρόπο η Ράνια Αντωνίου. Στην εκδήλωση παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι, Γεώργιος Γεωργίτσαρος και Έλενα Λιακοπούλου, ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Ρυζίων, Βασίλειος Ραμπιάδης, ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας καρδιολόγος Βασίλειος Σαχπεκίδης και πλήθος κόσμου.

Τη Δευτέρα το πρωί, ανήμερα της Παναγίας, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και το απόγευμα ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις με αθλοπαιδιές που πραγματοποιήθηκαν στο προαύλιο του σχολείου.

Η επανέναρξη των εκδηλώσεων χαροποίησε ιδιαιτέρως τους κατοίκους του χωριού και τους δημιούργησε την προσμονή για την επαναλειτουργία των χορευτικών τμημάτων και των λοιπών δράσεων του συλλόγου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Αεικίνητος

Στην πανελλήνια απεργία της Πέμπτης 16.3.23 συμμετέσχε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Παππάς. «Διεκδικούμε ασφάλεια στην εργασία, δικαιοσύνη και […]