Κοινωνία

Θρακική Εστία: «Δεν ξεχνάμε την Γενοκτονία εις βάρος του θρακικού Ελληνισμού»

Γιά την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας εις βάρος του Ελληνισμού της Ανατολικής Θράκης, η Θρακική Εστία Κιλκίς εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η ημερομηνία 6 Απριλίου θυμίζει στους Θράκες και τον οικουμενικό Ελληνισμό την γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης.
Ήταν η Δευτέρα μετά το Πάσχα του 1914, ένα «μαύρο» Πάσχα για τους Έλληνες που καθιερώθηκε να τιμάται τον Ιούνιο του 2006 με απόφαση 7ου παγκόσμιου συνεδρίου Θρακών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Διδυμότειχο.

Οι Θράκες αποφάσισαν να προτείνουν στην Πολιτεία την ανακήρυξη της 6ης Απριλίου ως ημέρας μνήμης του θρακικού Ελληνισμού.
Στις 6 Απριλίου 1914 οι Τούρκοι άρχισαν την συστηματική εξόντωση των Ελλήνων και την εκδίωξή τους από την περιοχή της Ανατολικής Θράκης. Ο πληθυσμός των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης υπερέβαινε στις αρχές του 20ού αιώνα τις 255.000. Κατά την Γενοκτονία, πολλοί Έλληνες της Ανατολικής Θράκης εξορίστηκαν στην Ελλάδα, ενώ 100.000 μεταφέρθηκαν στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας και μόλις οι μισοί επέστρεψαν.

Η τελευταία πράξη του δράματος «γράφτηκε» μερικά χρόνια μετά στις, 11 Οκτωβρίου 1922, όταν οι Έλληνες της Ανατολικής Θράκης έλαβαν τελεσίγραφο να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους σε διάστημα 15-20 ημερών… Το μεγαλύτερο τμήμα αυτών των ανθρώπων ήρθαν στην Ελλάδα (Θράκη, Μακεδονία, Β. Αιγαίο, Αττική). Ένα μικρό «κομμάτι» στράφηκε στα Βόρεια Βαλκάνια (Ρουμανία) και ένα μικρότερο προς την Δυτική Ευρώπη… Φέρνουμε, λοιπόν στον νου μας γνώσεις και ιστορίες από το τότε, καθώς και εικόνες από την ιστορική – πολιτιστική, μεγάλη, εκδήλωση μας το 2019.

”Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθουνε, θα περάσουν.

Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι , οι νεκροί μας»,

λέει ο ποιητής άλλωστε…».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Από την αρχή… στα βαθιά»!

Δεν ξέρουμε για Φραγγίδη και άλλα «πρωτοκλασάτα» τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, αλλά εκείνος, που έχει κάθε λόγο και δικαιούται […]

Περί… άλλου!

Την αναγκαιότητα να συγκροτηθούν τα ταχύτερο δυνατόν, με ευθύνη των νομαρχιακών επιτροπών, νομαρχιακές επιτροπές εκλογικού αγώνα με την συμμετοχή σε […]