Γενικά

Οδοντριατρική φροντίδα σε Γευγελή και Δοιράνη φθηνή αλλά … όχι τόσο ακίνδυνη

Το δημοσιογραρικό συγκρότημα του «Μαχητή» είχε επισημάνει κατ’ επανάληψιν τους κινδύνους γιά την στοματική υγεία και γενικότερα την υγεία, που ήταν και παραμένει ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν όσοι, εξ αιτίας της οικονομικής κρίσεως, επιλέγουν να επισκεφθούν οδοντιατρεία γειτονικών χωρών και ιδίως των Σκοπίων, που προσφέρουν μεν υπηρεσίες σε κόστος κατά πολύ χαμηλότερο μέχρι και 50% πλην όμως κάθε άλλο παρά εγγυημένες ως προς την ποιότητα και την ασφάλεια

Το περιστατικό, που συνέβη πριν λίγες ημέρες και πήρε έκταση στην δημοσιότητα την Τετάρτη 5.11.14 με 14χρονη από την Κοζάνη να φτάσει στο σημείο να κινδυνεύσει ακόμη και η ζωή της από λανθασμένη τομή σε επέμβαση εξαγωγής δοντιού σε οδοντιατρείο της Γευγελής έρχεται να δικαιώσει κατά τον πλέον δραματικό τρόπο τους προαναφερθέντες φόβους.

Φόβους τους οποίους μέσω των σχετικών δημοσιευμάτων και εκπομπών του συγκροτήματος του «Μαχητή» είχαν διατυπώσει τόσο ο πρόεδρος του οδοντιατρικού συλλόγου Κιλκίς Χαράλαμπος Ιακωβίδης, όσο και ο πρώην δήμαρχος Παιονίας Αθανάσιος Λαπόρδας.

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΑ ΓΕΥΓΕΛΗΤο πρόβλημα χρονολογείται λίγο μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας, που έδωσε λαβή στους βόρειους γείτονες να αναπτύξουν μία ελκυστική σε σχέση με το κόστος «βιομηχανία» υπηρεσιών σε διαφόρους τομείς μεταξύ των οποίων και οι οδοντριατρικές, η λειτουργία των οποίων λόγω της «χτυπητής» διαφοράς στις τιμές κατάφερε καίριο πλήγμα σ’ αυτές των αντίστοιχων τομέων και κλάδων της χώρας μας, με το οδοντριατρικό κλάδο ειδικότερα να υφίσταται τις σοβαρότερες συνέπειες.

Η εξέλιξη αυτή είχε προκαλέσει ευθύς εξαρχής την αντίδραση των οδοντιατρικών συλλόγων, συμπεριλαμβανομένου του Κιλκίς, οι οποίοι επισήμαναν μία εκ μέρους των βορείων γειτόνων καιροσκοπική δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού, χωρίς εχέγγυα ασφάλειας στις παρεχόμενες υπηρεσίες και ποιότητας του υλικού.

Βεβαίως, γιά τον πολύ κόσμο, εκείνο το οποίο «μετρούσε» τότε και σε αξιοσημείωτο βαθμό συνεχίζει να «μετρά» και σήμερα είναι το δέλεαρ της πολύ χαμηλότερης τιμής παροχής οδοντιατρικών υπηρεσιών σε συνδυασμό με την δυνατότητα εφοδιασμού των αυτοκινήτων με επίσης κατά πολύ φθηνότερο καύσιμο εκεί.

«Πράγματι», δήλωσε στην «Η» ο πρόεδρος του οδοντιατρικού συλλόγου Χαράλαμπος Ιακωβίδης «το πρώτο διάστημα της κρίσης η διαφορά αυτή στις τιμές «μαγνήτισε» τον κόσμο. Όμως, σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ολοι οι οδοντίατροι μείωσαν σημαντικά τις τιμές σε όλες τις υπηρεσίες, ενώ παρέχουν και διευκολύνσεις στην αποπληρωμή, επιδεικνύοντας απόλυτη κατανόηση γιά τα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η κρίση γιά όλους τους πολίτες. Και όλα αυτά χωρίς την παραμικρή έκπτωση στην ποιότητα των υλικών, στο επίπεδο υπηρεσιών και το κυριότερο στους κανόνες ασφαλείας σε όλες τις επεμβάσεις.

Ετσι, το να δώσει κανείς σήμερα λίγα ευρώ λιγότερα γιά αμφιβόλου ποιότητας οδοντιατρικές υπηρεσίες εκτός των ορίων της χώρας, δεν συνιστά κανένα όφελος από την στιγμή που υφίσταται το ενδεχόμενο να χρειάζεται και νέες μέσα σε σύντομο διάστημα, εκεί που το πρόβλημά του μπορεί να αντιμετωπισθεί πλήρως, αποτελεσματικώς και με εφικτό πλέον κόστος στα εδώ οδοντιατρεία. Εξ άλλου, με την υγεία «δεν παίζουν» και το περιστατικό με την 14χρονη από την Κοζάνη απλώς δικαιώνει τις εκτιμήσεις και προειδοποιήσεις που είχαμε κατ’ επανάληψιν διατυπώσει, σχετικώς με τους κινδύνους από την ανεπαρκή επιστημονική κατάρτιση και τα αμφιβόλου ποιότητας υλικά στα οδοντιατρεία πέραν των βορείων συνόρων μας».

Σε ερώτηση του «Μαχητή» γιά το αν οι αντιδράσεις των οδοντιάτρων, από τότε που ανέκυψε το θέμα, οφείλονται σε συντεχνιακή αντίληψη, ο κ. Ιακωβίδης απάντησε: «Είναι λογικό κάθε κλάδος να επιδιώκει το καλύτερο δυνατόν γι’ αυτόν. Αυτό, όμως, ισχύει μέσα στο πλαίσιο τόσο της κοινωνικής δεοντολογίας όσο και της υγιώς λειτουργούσας οικονομίας. Στην προκειμένη περίπτωση στο δικαίωμά μας στην εργασία αντιστοιχεί η υποχρέωσή μας της παροχής του καλύτερου δυνατού επιπέδου υπηρεσιών, και αυτό ο κλάδος μας το τηρεί απαρεγκλίτως, επιδεικνύοντας το απαιτούμενο γιά κάθε περίσταση πνεύμα προσαρμογής επ’ αγαθώ του κοινωνικού συνόλου.
Γι’ αυτό και ουδέποτε εστιάσαμε το πρόβλημα στην οικονομική διάσταση, που αφορά στον κλάδο, αλλά στην διαφύλαξη της υγείας, που αφορά στο σύνολο της κοινωνίας.
Και τέτοια περιστατικά δικαιώνουν αυτήν την θέση μας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δεν ξεχνώ τα Τέμπη «Ποτέ Ξανά»

Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, κόπηκε το νήμα της ζωής για τουλάχιστον 57 ανθρώπους στη φονική σύγκρουση των δύο τρένων στα […]